Agyrázkódás

A fejet vagy nyakat ért sérülés során bekövetkező átmeneti eszméletvesztés. Leggyakoribb oka a koponyát ért ütés, de súlyos nyakrándulás (köznapi nevén ostorcsapás-sérülés) vagy, mint a neve is mutatja, rázkódás is előidézheti.

Az eszméletvesztés rendszerint néhány másodpercig tart, de ez elég ahhoz, hogy az érintett összeessen, bár néha csak kifejezéstelen tekintettel tántorog.

Az agyrázkódást szenvedett személy azért veszti el az eszméletét, mert a sérülés nyomán zavar támad az agy elektromos aktivitásában. Egyszerű agyrázkódásnál a zavar rövid idő alatt magától elmúlik, de a gondolkodásra és az érzékelésre még jó néhány percen át kihat, ami zavartságban, szédülésben nyilvánulhat meg. Ha az agyműködés nem áll helyre, az érintett kómába esik.

Az agyműködés hirtelen beálló zavara miatt a memória nem rögzíti az agyrázkódást közvetlenül megelőző eseményt, ezért az érintettek szinte soha nem emlékeznek rá, hogyan történt a dolog. Az is gyakran előfordul, hogy a balesetet megelőző egy-két óra teljesen kiesik az emlékezetükből.

Szövődmények

Fejsérülés során olykor agyi bevérzés és idegszövet-károsodás alakul ki. A bevérzés különösen veszélyes lehet, és azonnali beavatkozást igényel, ezért agyrázkódást követően késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

Agyrázkódás kezelése

Ha nincsenek azonnal jelentkező, nyilvánvaló tünetek, 24 órás pihenés javasolt, és ezalatt a sérültet megfigyelés alatt kell tartani. Ha az alábbi tünetek valamelyikét tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz: 

  • hányás vagy hányinger, 
  • légzési nehézség, 
  • látászavarok.

Akkor is forduljunk orvoshoz, ha az agyrázkódást szenvedett személy a balesetet követő néhány napon belül nem jön teljesen helyre.

Hogyan segítsünk magunkon?

A mindennapi tevékenységek éppolyan veszélyesek lehetnek, mint a nagy kockázattal járók — pl. semmivel sem kisebb a valószínűsége annak, hogy valaki agyrázkódást kap, ha védősisak nélkül kerékpározik és balesetet szenved, mint abban az esetben, ha extrém sportokat űz. Éppen ezért óvjuk a fejünket védősisakkal akkor is, ha annak használata csak ajánlott, de nem kötelező.

Mik a lehetséges kilátások?

Egyszeri agyrázkódás nemigen jár maradandó következményekkel, ám ha a fejet sorozatos ütések érik, mint pl. ökölvívók esetében, az összpontosító képesség tartósan megromolhat, a gondolkodás lassúvá, a beszéd pedig akadozóvá, összefolyóvá válhat.