Alvászavar

Az alvás feltölti, regenerálja, pihenteti a szervezetet. A súlyos álmatlanság - legyen az elalvási nehézség vagy éjszakai felébredés - kihat az ember egészségére.

Az emberek alvásigénye nagyon eltérő: 4-10 óra között mozog. Idősebb embereknek kevesebb alvásra van szükségük, mivel a szervezet működése lelassul, nem igényli a hosszú éjszakai feltöltődést. Ellenben ha valakit erős stressz ér vagy beteg, akkor megnő az alvásigénye.

Az insomnia (álmatlanság) általában egy másik probléma kísérő tünete. A kedélyállapot kihat az alvásra éppúgy, mint az étvágyra. A szorongás, lelki teher, munkahelyi, iskolai vagy családi feszültségek megnehezítik az ellazulást. Az ember örökösen a problémáira gondol, töpreng, jár az agya, amitől nehezen tud elaludni. Érzelmi válságok — gyász, problémás kapcsolat vagy fájdalmas betegség — szintén elűzik az álmot. A depresszió gyakori velejárója az alvászavar. A beteg hajnalban sokszor felébred, ami miatt még több ideje jut az aggódásra. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az érintett személy szorongani kezd amiatt, hogy nem képes aludni, s ez tovább fokozza az álmatlanságot.

Az álmatlanság kezelése

Az insomnia gyógyításának legfontosabb lépése az igazi ok felkutatása. Ha a napi problémák és feszültségek idézik elő, akkor segítséget jelentenek a relaxációs technikák, mint pl. a légzőgyakorlatok, vizualizáció, fokozatos izomlazítás vagy a lefekvés előtti nyugalom biztosítása.

Hasznos lehet, ha néhány hétig lejegyzi, mennyit gondolkodik elalvás előtt, mikor feküdt le, éjszaka hányszor és mikor ébredt fel, mennyire pihente ki magát reggelre. Az alvási napló segít megérteni önnek saját alvási szokásait, rájönni bizonyos okokra, amelyek miatt nehezen tud elaludni. Hasznos akkor is, amikor orvoshoz kell fordulnia, mert az alváshiány már kihat a napi életére.

Ismert tény, hogy csak rövid ideig, rendkívüli helyzetekben (érzelmi válság, megrázkódtatás) tanácsos altatót szedni. Altatótabletták hosszú távú szedésénél a szervezet megszokja a gyógyszert, és emelni kell az adagot ahhoz, hogy hatást fejtsen ki. A beteg gyógyszerfüggővé válik, ami mentális és fizikai szinten egyaránt károsítja az egészségét.

Horkolás és alvás alatti apnoe (légzéskimaradás)

Amint azt sok házastárs tudja, ez a tünet sok álmatlan éjszakát okoz, bár nem mindig a horkoló számára. A horkoló hangot a lágy szájpad vibrációja idézi elő. Minden dolog kiválthatja, ami megakadályozza a rendes orrlégzést: nátha, valamilyen klinikai állapot, megnagyobbodott orrmandulák és orrpolipok. Háton fekve gyakrabban fordul elő, mert ilyenkor a száj nyitva van, a nyelv hátracsúszik, és elzárja a levegő útját.

Sokféle horkolásgátló készülék létezik, kezdve az egyszerű orrcsíptetőtől — ami nyitva tartja az orrjáratokat — a súlyos esetekben alkalmazott oxigénmaszkig. Jóval egyszerűbb megoldás, amikor hajkefét varrnak a horkoló pizsamájába, ami arra készteti, hogy az oldalán aludjon. Műtéti beavatkozásra ritkán kerül sor.

A horkolás néha egy súlyos betegséghez, az alvás alatti apnoéhoz vezet; ez azt jelenti, hogy a beteg légzése az éjszaka folyamán több alkalommal leáll, amitől állandóan felébred. Annak ellenére, hogy az érintett személy nincs felébredésének tudatában, az alvása nyugtalan, a szervezete kevesebb oxigént kap, ennek következtében kimerül, ő maga ingerlékeny, ami zavarja a mindennapi életben.

Alvás alatti apnoét okozhat egy légúti elzáródás vagy egy súlyosabb állapot: a légzést irányító idegi impulzus gyengülése. A leggyakrabban harminc és ötven év közötti túlsúlyos férfiaknál fordul elő ez a kórkép. Kezeléséhez hozzátartozik a testsúly csökkentése, éjszaka a mesterséges lélegeztetés biztosítása, súlyosabb esetben a garat- és orr-mandula eltávolítása vagy a lágy szájpad megrövidítése.

A nyugodt pihentető alvás feltételei

  • A hálószoba legyen jól szellőztethető és csendes, és úgy takarózzon be, hogy ne fázzon, de ne is legyen melege. 
  • Mindig ugyanabban az időpontban feküdjön le és keljen fel - ez segít beállítani a nappali és éjszakai ritmust. 
  • Az este fogyasztott meleg tejes ital az agy bizonyos kémiai anyagainak termelődését kiváltva elősegíti az alvást, de kerülje a kávé, tea, kóla, kakaó fogyasztását. Bár az alkohol elálmosíthat, az éjszaka közepén, amikor a hatása csökken, felébreszti az embert.
  • Tegye nyugodttá a lefekvés előtti órákat: ne dolgozzon nagyon sokáig, este későn kerülje a heves beszélgetéseket és a tévénézést. 
  • Késő délután vagy kora este tegyen egy sétát, mozogjon, sportoljon egy keveset. 
  • A kora esti órákban (és ne lefekvési időben) vonuljon el, és gondolja át a napi eseményeket, tervezze meg a következő napját. 
  • A hálószoba legyen a pihenés helye, itt már ne gondoljon a munkájára, a számlákra vagy a megbeszélt találkozókra.
  • Kerülje a mobiltelefon és tablet használatát lefekvés előtt.

kép: kerüljük a késő esti mobilnézegetést