Aranyér

Mi az aranyér más néven aranyeres csomó?

Az aranyér a végbélnyílás vagy az alsó végbélszakasz környéki véna duzzanata. A felnőttek mintegy 50%-ánál már 50 éves kor előtt jelentkeznek az aranyér tünetei.

Az aranyér lehet belső, amennyiben a végbélnyílás vagy a végbél belső részében található, illetve külső, hogyha a végbélnyíláson kívül alakul ki. A külső aranyér a leggyakoribb, egyben a legkellemetlenebb is.

Az aranyér fájdalmas, kínzó viszketéssel jár, és az ülést rendkívül kényelmetlenné teszi. Szerencsére azonban létezik rá gyógymód.

Melyek az aranyér tünetei?

Az aranyér tünetei a következők:

  • intenzív viszkető érzés a végbélnyílás környékén;
  • a végbélnyílás környékének irritációja és fájdalma;
  • viszkető és fájdalmas csomó vagy duzzanat a végbélnyílás közelében;
  • bélsárszivárgás;
  • fájdalmas székelés,
  • székelés után vérnyomok a papíron.

Az aranyér bár fájdalmas, nem életveszélyes, és nagyon gyakran magától is elmúlik, bármiféle kezelés nélkül. Ha azonban gyakran előfordul, a vérveszteség eredményeképpen a vérszegénység tünetei is jelentkezhetnek, mint a gyengeség és a sápadtság, ám ez igen ritka.

Mi okozza az aranyeret?

A szakértők nem teljesen bizonyosak abban, mi is okozza tulajdonképpen az aranyeret. Lehetséges okok lehetnek azonban a következők:

  • székelés közbeni erőlködés;
  • krónikus székrekedésből adódó komplikáció;
  • hosszú időn keresztül történő ülés, elsősorban vécén;
  • családi kórtörténetben előforduló aranyér.

Melyek az aranyér kialakulásának kockázati tényezői?

Az aranyér genetikailag is öröklődhet szülőről gyermekre, amennyiben a szülőknél előfordul, nagyobb az esély rá, hogy felnőtt korában a gyermeknél is kialakul. Nehéz dolgok folytonos emelgetése, elhízás, vagy a test egyéb területének folyamatos megerőltetése szintén növelik az aranyér kialakulásának esélyét.

A folytonos álló testhelyzet, néhány perces ülő pihenő beiktatása nélkül, egy újabb oka az aranyér kialakulásának. Ezen kívül a rendszeres anális közösülés, valamint a hasmenés is jelentős kockázati tényezőt jelent.

A terhesség alatt sokkal nagyobb az esélye az aranyér kialakulásának, mivel amikor a méh megnő, nyomást gyakorol a vastagbél vénájára, amelyen emiatt duzzanat jöhet létre.

Hogyan diagnosztizáljuk az aranyeret?

A végbélnyílás vizuális vizsgálata elég az aranyér jelenlétének megállapításához. A diagnózis megerősítéséhez az orvos egyéb vizsgálatokat is elvégezhet bármiféle, a végbélnyíláson belüli abnormális elváltozásának ellenőrzése céljából.

Ezt rektális digitális vizsgálatnak nevezik, amelynek során az orvos síkosító anyaggal bekent gumikesztyűben egyik ujjával a végbélnyíláson keresztül óvatosan felnyúl a végbélbe és tapintással megvizsgálja, található-e bármi nemű rendellenesség az érintett területen.

Amennyiben úgy ítéli meg, további ellenőzrés céljából végbéltükrözést is végezhet. Ennek során egy kis kamera segítségével bizonyosodik meg a belső aranyér létéről. Ezt a kisméretű száloptikás kamerát egy kis csövön keresztül a végbélbe vezetik, a kamera képe alapján így az orvos világosan láthatja a végbél belső falát és közelről megvizsgálhatja a belső aranyeret.

Hogyan kezeljük az aranyeret?

Az aranyér kezelésének otthoni illetve orvosi módjai is vannak.

Fájdalomcsökkentés

A fájdalom enyhítésének egy módja a napi 10 perces ülőfürdő egy kád meleg vízben. A külső aranyér fájdalmának csökkentésére a melegvizes palackon való üldögélés is megoldás. Amennyiben a fájdalom az elviselhetetlenségig fokozódik, a vény nélkül kapható gyógyszeres végbélkúp, kenőcs vagy krém megoldás jelenthet az égető és viszkető érzés enyhítésére.

Kiegészítő rostanyagok

Székrekedés esetén alkalmazhatók szintén vény nélkül kapható kiegészítő rostanyagok, amelyek segítenek fellazítani a székletet. A két leggyakoribb ilyen jellegű kiegészítő a psyllium (útifű) és a metilcellulóz (E461).

Házi gyógymódok

A vény nélkül kapható helyi gyógyhatású készítmények, mint a hidrokortizon vagy az aranyérkenőcs, szintén enyhíthetik az aranyér okozta kellemetlen tüneteket.

Fontos ügyelni a végbélnyílás higiéniájára és naponta meleg vízzel alaposan megmosni a területet tusolás vagy fürdés közben. Kerülendő azonban a szappan használata az aranyér környékén, mivel a szappan irritálja az aranyeret és súlyosbítja a tüneteket. Szintén kerülendő a száraz vagy durva felületű vécépapír használata székeléskor.

A végbélnyílás hideg borogatása segít az aranyér duzzanatának csökkentésében, a különböző fájdalomcsökkentők pedig enyhítik a fájdalmat és a kellemetlen érzést.

Orvosi eljárások

Amennyiben a házi gyógymódok nem vezetnek eredményre, az orvos javasolhatja az aranyérgyűrűzést (Barron-féle gumigyűrű ligatura). Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az orvos egy gumigyűrűt helyez az aranyér kitüremkedő részének tövére, amely elszorítja a szövetrész vérkeringését, ezáltal a szövetrész elhal. Ezt a beavatkozás kizárólag szakorvos végzi, otthon még véletlenül se próbálja ki senki!

Némely esetben, amikor az aranyérgyűrűzés nem alkalmazható, az orvos injekciós kúrát, scleroterápiát javasolhat. Ennek során az injekcióval közvetlenül a vénába juttatja az aranyér összehúzódását elősegítő anyagot.

Melyek az aranyér megelőzésének lehetőségei?

Az aranyér kialakulásának vagy állapota súlyosbodásának megelőzésére elsősorban kerülendő a szélkelés közbeni erőlködés. Szintén fontos a folyadékbevitel növelése illetve a megfelelő folyadékmennyiség fogyasztása, mivel a víz lágyítja a székletet és ezzel megelőzi a székrekedés előfordulását. Emellett a rendszeres testmozgás is hozzájárul a székrekedés kialakulásának megelőzéséhez.

Szintén segít a megelőzésben a székelési inger megjelenésekor a lehetőség szerinti mihamarabbi vécéhasználat.

Kerülendő a hosszú időn keresztül egy helyben való ülés, főleg kemény felületeken, mint például a beton vagy a csempe.

A rostokban gazdag ételek fogyasztása a minimálisra csökkenti az aranyér kialakulásának esélyét. Gazdag rostforrások például a teljes kiőrlésű gabona, a barna rizs, a zabpehely, a körték, a répák, a hajdina és a korpa. A rostok megnövelik a széklet térfogatát és fellazítják az állagát, ezáltal az könnyebben halad végig a bélrendszeren.

Milyen lehetséges szövődményei lehetnek az aranyérnek?

Az aranyérnek viszonylag ritkán vannak szövődményei, előfordulhatnak azonban vérrögök a megduzzadt vénarészben, vérzés, vagy a vérveszteség következtében fellépő vashiányos vérszegénység.

Milyen hosszútávú kilátások vannak aranyér esetén?

Megfelelő kezelés esetén várható a tünetek teljes megszűnése. Az orvos utasításainak követése, valamint az életmódra való odafigyelés esetén, többek között a rendszeres testmozgás végzése és a hosszú ideig egy helyben történő üléstől való tartózkodás, amely segít az aranyeres panaszok csökkentésében, rendkívül jók a kilátások az aranyérmentes életre.