Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző betegség, amit a herpeszvírusok csoportjához tartozó varicella zoster vírus okoz. Általában nem veszélyes, és gyermekeknél ritkán okoz szövődményeket. A fertőzés életre szóló immunitást biztosít.

A vírus cseppfertőzés útján terjed.

A bárányhimlő tünetei, kezelése

A kezdeti tünetek — rossz közérzet, hőemelkedés, fejfájás és hányinger — két-három héttel a vírusfertőzés után kezdődnek. Apró, sötétvörös, viszkető kiütések jelennek meg a felsőtesten, majd a végtagokon, a fejen és az arcon. Néhány nap múlva kifakadnak vagy beszáradnak, var képződik rajtuk, amely pörkké alakul. 12 nap után a kiütések elmúlnak, néha sebhelyeket hagynak maguk után.

A betegség a kiütések megjelenése és eltűnése közti időszakban fertőző. A teljes gyógyuláshoz mindössze pihenésre van szükség. Ha a kiütések vakarása miatt másodlagos fertőzés lép fel, akkor az orvos antibiotikumot rendel. Ha a gyermek nem tudja megállni, hogy ne vakarózzon, akkor a körmét le kell vágni rövidre, hogy minél kevesebb sebet ejtsen magán. Tízéves korára a legtöbb gyermek átesik a bárányhimlőn.

A láz kezelése

A láz kezelése gyermekeknél és felnőtteknél ugyanaz. A beteg tartózkodjon bent a meleg, jól szellőztetett szobában. Ha izzad, akkor langyos vizes ruhával vagy szivaccsal törölje le az arcát és a nyakát, szükség esetén cserélje le az ágyneműjét és a hálóruháját.

Azonnal hívjon orvost, ha a félévesnél fiatalabb csecsemő hónaljban mért testhőmérséklete 38,3 °C vagy a végbélben mért érték 39,7 °C fölé emelkedik; illetve ha egy nagyobb gyermek vagy egy felnőtt láza magasabb mint 40 °C.

Övsömör

A bárányhimlő vírusa beférkőzik a gerincvelő egyik ideggyökerébe, és itt megtelepszik. Újra aktiválódva övsömört okoz, főként idős embereknél vagy olyanoknál, akiknek az immunrendszerét legyengítette valamilyen betegség vagy stressz.

Az övsömör intenzív, hasogató fájdalommal jár az érintett ideg lefutása mentén, fölötte apró hólyagok csoportja jelenik meg a bőrön. A fájdalom a kiütések eltűnése után is még néhány hétig eltarthat.