Bélhurut

A bélhurut okai

A bélhurut az emésztőrendszer megbetegedése. Okozhatja ételmérgezés vagy vírusos fertőzés. A legjellemzőbb tünetek az étvágyvesztés, hányinger, hányás, hasi fájdalmak és hasmenés. Az enyhébb esetek otthon, sok folyadék fogyasztása mellett, ágynyugalommal is kezelhetők.

Csecsemőknél, kisgyermekeknél és időseknél a betegség sokkal súlyosabb formákat is ölthet, akár kórházi kezelésre és a folyadék és antibiotikumok intravénás bevitelére is sor kerülhet. A legfertőzőbb baktériumok a mosatlan kézzel érintkezve kerülnek a szervezetbe, a személyes higiénia fenntartása tehát nagyban csökkenti a fertőzés veszélyét.

A bélhurut tünetei

A bélhurut jellemző tünetei lehetnek;

  • Hasi fájdalmak, görcsök
  • Hasmenés
  • Hányinger, hányás
  • Fogyás
  • Izzadás, nyirkosságérzet
  • Láz és hidegrázás
  • Izomfájdalmak, izomláz
  • Étvágycsökkenés

A bélhurut kezelése

A kezelés célja, a fertőzés terjedésének megakadályozása, a dehidratáció megelőzése és a fennálló tünetek enyhítése.

Egy átlagos bélhurutnál a hasi gyulladás és irritáció tünetileg, a betegség kiváltó okának (ételallergia, vírusfertőzés stb.) ismerete nélkül is kezelhető.

Hasmenés esetén a legfontosabb teendő a folyadékháztartás szinten tartása és megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitele. A leghatásosabb rehidratáló keverék elkészítéséhez 1 liter tiszta, szűrt vízhez keverjünk 1 evőkanál cukrot és fél-fél evőkanál szódabikarbónát és sót. A felnőttek és gyerekek számára egyaránt fogyasztható oldatot folyamatosan igyuk a nap folyamán.

Emésztőrendszeri gyulladás kezelése

Ha hasmenés jelentkezik, pihentessük két napig a bélrendszert, utána pedig két-három hétig még tartózkodjunk a nehezen emészthető ételek fogyasztásától, különösen a tejtermékektől, gluténtól, szójától, koffeintől, alkoholtól és mesterségesen gyártott ételektől. A fructo-oligopoliszacharidok (amelyek megtalálhatók néhány bélbarát élelmiszerben), a glutamin és probiotikumok (különösen a bifidus és a Saccharo- myces boulardii) jótékony hatással lehetnek a bélflórára. A vörös szil, a mályvagyökér és a gólyaorr hatóanyagai nyugtatóan hatnak a bélnyálkahártyára.

Gyógynövény-terápia

Attól függetlenül, hogy a bélhurut leggyakrabban fertőzés eredménye, hasznosak lehetnek a mikroorganizmusok elpusztítását segítő gyógynövények. Az ilyen célra a leggyakrabban alkalmazott gyógynövények a kanadai aranygyökér és a sóskaborbolya.

Aranygyökér

Az aranygyökér bélhurutot okozó baktériumtörzsekre gyakorolt hatása laboratóriumilag bizonyított, bár a legtöbb kísérletet csupán a növény egy izolált alkaloidájával, a barberinnel végezték. Kapszula vagy tinktúra formájában sokféleképpen adagolható. Érdemes a termesztett fajtákat választani vadon termő rokonaik helyett.

Sóskaborbolya

A barberin nevű alkaloidát a borbolya gyökérszőreiből vonják ki. Laboratóriumi kutatások igazolják, hogy a barberin antimikrobiális hatást fejt ki a bélhurutot okozó baktériumtörzsek ellen. A fertőzést leghatásosabban a sóskabor-bolya folyékony kivonatával, tinktúrájával vagy gyökerének főzetével gyógyíthatjuk.

Kamilla

Fogyasztása rendkívül hatásos a legtöbb emésztőrendszeri betegség esetén. Gyulladásgátló, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású és persze bőséges folyadékforrás. A friss vagy szárított virág főzetét fogyasszuk sűrűn.

Borsmenta

A bélhurut következtében fellépő hányinger enyhítésére cseppentsünk néhány csepp borsmentaolajat a nyelvünk alá, vagy igyunk sok mentateát.

Útifű

Az orvosi zilizhez hasonlóan az útifű is a bélhurut következtében begyulladt bélnyálkahártyákra fejti ki jótékony hatását. A hegképző vagy más néven sebgyógyító növények családjába tartozik, mivel a bőr sérüléseit is képes gyógyítani. Egyes hegképző növények, például az útifű, belső „sérülésekkel" is ugyanígy viselkednek. A növény gyökeréből és leveléből főzött tinktúra a bélhurut hatékony ellenszereként szolgálhat.