Benőtt köröm

Benőtt körömről akkor beszélhetünk, amikor a köröm széle vagy sarka a vele érintkező bőrt felsértve belenő a bőr mélyebbrétegeibe.

Ez a probléma leggyakrabban a nagylábujj körmét érinti, de bármelyik lábujjon előfordulhat. Az esetek többségében az otthoni gyógymódok és praktikák segítenek a probléma megszüntetésében, ám egyes esetekben komplikációk léphetnek fel, amikor azonban mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

Nagyobb az esély súlyosabb esetek és komplikációk kialakulására cukorbetegség vagy rossz keringés fennállása esetén.

Benőtt köröm

A benőtt köröm lehetséges okai

A köröm benövése férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, és számos oka lehet, amelyek között a következők szerepelnek:

 • a köröm helytelen levágása (a körmöket mindig egyenesen vágjuk le, mivel a sarkok lekerekítése a körmöt oldalirányú növekedésre serkenti, ezáltal belenő a bőrbe);
 • rendellenes görbületű köröm;
 • olyan lábbelik, amelyek nagy nyomást helyeznek a lábujjakra, akár szűk zokni vagy harisnya, akár szűk, keskeny vagy lapos cipő, amely nem hagy elég teret a lábujjaknak;
 • a köröm sérülése, amibe beletartozik a lábujj beütése, valamilyen nehéz tárgy ráejtése, vagy például labda ismétlődő rúgása;
 • a lábujj rossz tartása, helyzete;
 • nem megfelelő lábhigiénia, mint például a láb nem rendszeres tisztítása vagy nem megfelelő szárazon tartása;
 • genetikai hajlam.

A rendszeres és megterhelő testmozgás következtében nagyobb az esélye a köröm benövésének. Azok a tevékenységek, amelyek során újra és újra belerúgunk valamibe vagy hosszan tartó, nagy nyomást helyezünk a lábunkra, a köröm benövésének kockázatát igen nagymértékben megnövelik. Ilyen tevékenységek például a balett, a labdarúgás vagy a kickbox.

Milyen tünetei vannak a köröm benövésének?

A benőtt köröm igen fájdalmas és súlyosságának különböző stádiumai vannak:

Korai stádium – a körömbenövés melletti területen a bőr érzékennyé, duzzadttá és keménnyé válik; fájdalom jelentkezik, amikor a lábujjat terhelés éri; folyadék gyülemlik fel a köröm körül.

Késői stádium, amikor a körömbenövés területe elfertőződik – vörös, duzzadt bőr; fájdalom; vérzés; gennyszivárgás; a bőr túlburjánzása a köröm mellett.

A tünetek súlyosbodásának elkerülése érdekében a benőtt körmöt a lehető leghamarabb el kell kezdeni kezelni.

Hogyan diagnosztizálható a köröm benövése?

Az orvos egyszerű fizikai vizsgálattal megállapítja, hogy a köröm benövéséről van-e szó. Amennyiben a terület elfertőződött, röntgenfelvételt készíthet a lábujjról, hogy kiderítse, milyen mélyen nőtt be a köröm a bőrbe. A röntgen arra is választ ad, hogy a körömbenövés oka valamiféle sérülés volt-e vagy sem.

Milyen lehetőségek vannak a benőtt köröm kezelésére?

Amennyiben a benőtt köröm még nem fertőződött el, otthoni gyógymódokkal kezelni lehet a problémát. Ha azonban a köröm átszakította a bőrt vagy a fertőzés bármiféle jele – mint például gennyedzés, gyulladt és vörös bőrfelület – mutatkozik, ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni.

Otthoni gyógymódok

A következő gyógymódokat alkalmazhatjuk otthon, ha a körömbenövés a korai stádiumban van:

 • áztassuk a lábunkat meleg vízbe napi három-négy alkalommal, alkalmanként 15-20 percre, máskülönben azonban ügyeljünk rá, hogy a lábunk és a lábbelink száraz legyen;
 • emeljük el kissé a körmöt a bőr felületétől és tegyünk a kettő közé olívaolajba vagy fertőtlenítőszerbe áztatott kis vattadarabot vagy fogselymet;
 • használjunk fájdalomcsillapítót;
 • használjunk helyileg alkalmazandó antibiotikumos vagy szteroidos krémet a körmön és a bőrön a fertőzés megelőzése érdekében.

Ezeket a gyógymódokat néhány naptól néhány hétig terjedően lehet alkalmazni.

Azonban amennyiben a tünetek súlyosbodnak és a benőtt köröm nem reagál ezekre, illetve a fájdalom miatt problémát okoz a járás vagy más testmozgás, mielőbb keressünk fel egy orvost. Ez különösen igaz a fertőzés jeleinek észlelésére is, mivel ebben az esetben elképzelhető, hogy sebészeti beavatkozásra lesz szükség.

Benőtt köröm műtét

A benőtt köröm sebészeti úton történő kezelésének több módja is van.

1, Az egyik mód a köröm részleges eltávolítása, aminek során a körömnek azt a részét távolítják csak el, amelyet a benövés érint. A köröm széle ezután egyenes lesz, így a köröm kevésbé lesz hajlamos az ismételt benövésre. Ezt a műveletet helyi érzéstelenítés alatt végzik és igen hatékony a jövőbeli körömbenövés kialakulásának megelőzését illetően.

2, A másik mód a köröm teljes eltávolítása, amelyet akkor alkalmaznak, amikor a benövést a köröm megvastagodása okozza. Ebben az esetben a körmöt a körömágyig eltávolítják. Ezt a műveletet szintén helyi érzéstelenítés alatt végzik el.

A sebészeti beavatkozás után bekötözött lábujjal hazatérhet az illető. Előfordulhat, hogy egy-két napig a láb feltámasztása is szükséges a fájdalom miatt. Fontos, hogy a lehető legkevesebbet mozogjunk a gyorsabb gyógyulás érdekében.

A kötést általában két nap után le lehet venni. Ajánlott nyitott lábbelit viselni egy ideig, valamint naponta sós vizes lábfürdőt venni, amíg a lábujj teljesen meggyógyul. Az orvos írhat fel fájdalomcsillapítót, valamint antibiotikumot is a fertőzés megelőzésére.

A részleges körömeltávolítás után néhány hónapot vesz igénybe, amíg a köröm ismét visszanő. Ez az idő a teljes köröm eltávolítása esetén akár egy év is lehet.

Milyen komplikációk léphetnek fel a köröm benövése esetén?

Amennyiben a benőtt köröm elfertőződik és nem kezelik időben, komoly szövődményeket okozhat. A fertőzés átterjedhet a lábujj csontszövetére, illetve fájdalmas fekélyt vagy nyílt sebet okozhat a lábujjon. A fertőzött terület keringése romlik, amely szövetkárosodáshoz vagy akár szövetelhaláshoz is vezethet.

Egy ilyen fertőzés még veszélyesebb, amennyiben az illetőnek diabétesze van. A keringés elégtelensége, valamint az idegi érzékenység miatt egy kisebb vágás, horzsolás is sokkal hosszabb idő alatt gyógyul és hamarabb elfertőződhet. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz körömbenövés esetén.

Amennyiben genetikai hajlamunk van a körömbenövés kialakulására, az visszatérően meg fog jelenni az ujjunkon, előfordulhat, hogy több ujjon is egyazon időben. Ez folyamatos kényelmetlenséget, fájdalmat és kezeléseket von maga után. Az orvos ilyenkor a köröm egy részének vagy teljes egészének végleges eltávolítását javasolhatja.

Mit lehet tenni a körömbenövés megelőzésére?

A körömbenövést néhány alapvető életmódbeli változtatással meg lehet előzni:

 • a körmünket mindig egyenes vonalban vágjuk le és győződjünk meg arról, hogy a szélei nem hajlanak befelé;
 • kerüljük a körmök túl rövidre vágását;
 • viseljünk megfelelő méretű cipőt, zoknit, harisnyát;
 • viseljünk acélorrú cipőt, amennyiben olyan helyen dolgozunk, ahol munkavégzés közben veszélybe kerülhet a lábunk;
 • amennyiben a körmünk az átlagostól eltérően görbül vagy túl vastag, megelőző sebészeti beavatkozás is javallott lehet.

kép: köröm kiemelő