Bokasüllyedés

A boka a lábfej legfelső csontja (ugrócsont, talus) és a lábszár két csontjának (sípcsont és szárkapocs, tibia és fibula) ízesülése, amelyet erős ínszalagok fognak össze.

Mivel csiklós ízület, csak egy síkban történő - fel-le irányú - mozgást tesz lehetővé. Más mozgások (pl. a boka forgatása) a lábfejben lévő csontok segítségével történik. 

A bokasüllyedés okai, tünetei

A bokasüllyedés (más néven lúdtalp) rossz testtartást okozhat, emellett könnyen kifáradnak miatta a lábfej és a láb izmai, fájdalom jelentkezhet a keresztcsonti tájékon és égő érzés a talpban. A bokasüllyedés hosszú távon porckopást okozhata lábfejben, a térdben és a csípőben.

Az egészséges lábfej boltozata mint egy lökésgátló védi a térdet, a csípőt és a hátat. Ez a boltozat azonban lesüllyedhet, ha valakitúlsúlyos, illetve ha gyakran és hosszú ideg viszonylag mozdulatlanul áll.

Bokasüllyedés kezelése

Ha a bokasüllyedés nem okoz fájdalmat, csak ritkán van szükség a kezelésére. Ha azonban járás vagy állás közben sajgó fájdalmat okoz, egyéni kialakítású talpbetét viselése segít a panaszokon. Jó hatásúak az izmokat és a szalagokat erősítő gyakorlatok is.