Csalánkiütés

Az allergia okozta csalánkiütés (urticaria) szabálytalan alakú élénkvörös, néha fehér vagy sárga, piros szegélyű bőrkiütés. Attól függően, hogy mi idézi elő, szúró érzéssel vagy viszketéssel jár.

A csalánkiütés okai

Bár a csalánkiütés (urticaria) a test bármely részén megjelenhet, általában a lábat, a kart és a felsőtestet érinti leggyakrabban. A kiütés pár óráig tart, néhány folt feltisztul és eltűnik, majd újak jelentkeznek.

A csalánkiütés többnyire a bőr allergiás reakciója; tej, tojás, kagyló, bogyós gyümölcsök, dió, élesztő vagy egy bizonyos élelmiszer-adalék anyag, tartósítószer, gyógyszerek — aszpirin, penicillin vagy ópiátok — hatására jön elő.

Természetes dolgok is kiválthatják, pl. csaláncsípés vagy nagyon magas hőmérséklet.

Az allergia arra késztetheti az immunrendszert, hogy egy IgE nevű antitestet termeljen, ami hisztamint szabadít fel a bőr alsó rétegeiben. A hisztamin kitágítja a bőr apró hajszálereit, amelyek folyadékot eresztenek át a szomszédos szövetbe; ez duzzad kiütéssé.

Az asztmás, szénanáthás, ekcémás betegek hajlamosabbak a csalánkiütésre. Közülük sok veleszületett allergiás érzékenységtől, ún. atópiás hajlamtól szenved.

Néhány embernél könnyen megállapítható, hogy mire allergiás, ti. amint megette azt a bizonyos ételt, azonnal vörös foltok jelennek meg rajta. Az ő esetükben a megelőzés egy-szerűen abból áll, hogy tartózkodnak annak az ételnek a fogyasztásától. Általánosabb — mondjuk tartósítószer- vagy adalékanyag- allergia esetén már bonyolultabb az allergén kiderítése.

A bőrtapaszos allergia-vizsgálat segíthet a terület szűkítésében. A másik módszer egy részletes napló vezetése a táplálkozásról és a tünetekről; ez rávilágíthat egy bizonyos összefüggés-rendszerre, ami segíthet azonosítani a kiváltó okot.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A legtöbb embernél a kiütés néliány óráig tart. A kamillas vagy aloés testápoló csillapítja a viszketést, a vény nélkül kapható antihisztamintabletta lerövidítheti a rohamokat. Legyen óvatos, néhány antihisztamin-készítmény elálmosít, főleg ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt!

A betegek kisebb csoportjánál szerencsétlen módon krónikussá válik ez a betegség; hónapokon, sőt éveken át rendszeresen kiújul. Ilyenkor a kezelőorvos antihisztamin gyógyszert ír fel rendszeres szedésre; vagy rendkívül súlyos esetben szteroidkúrára is szükség lehet.

Nagyon fontos: bármilyen orvoshoz megy, tájékoztassa arról, hogy hajlamos a csalénkiütésre. Ezáltal elkerülheti, hogy szalicilát- és ópiáttartalmú gyógyszereket írjanak fel önnek, amelyek kiütéseket idézhetnek elő.

Fontos figyelmeztetés!

Az orvos megkérdezése nélkül soha ne próbálkozzon eliminációs diétával (olyan diétával, ami egy időre kizár bizonyos élelmiszereket, majd újra visszaveszi őket az étrendbe), mert néhány embernél ez komoly allergiás reakciót válthat ki.