Ekcéma

Az ekcéma olyan bőrgyulladás, mely viszketéssel és rossz közérzettel jár. Kiválthatja stressz, házipor, állatszőr, pollen, ételallergiák, nem megfelelő környezeti viszonyok, szoros kapcsolatban áll az asztmával és a szénanáthával.

Kiszámíthatatlan betegség; sokszor semmilyen konkrét okát nem találjuk kialakulásának. Eléggé megviseli a beteget, különösen a gyerekeket.

Fajtái

Számos fajtáját ismerjük, de a legfőbbek: a kontaktekcéma, melyet az allergén anyaggal való érintkezés vált kí, és az atópiás ekcéma, mely genetikusan öröklődik.

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma gyakori tünetei a következők:

  • Durva, vöröses foltok az arcon, hónaljon, könyéken, kézen, térden
  • Gyulladt, viszkető bőrfelszín
  • Apró piros hólyagok
  • Száraz, pikkelyesen hámló bőrfoltok
  • Karmolásnyomok
  • Esetenként vérző hólyagok vagy berepedések
  • Kifakadt sebek híg, vizes váladékkal
  • Megzavart alvásritmus

Ekcéma kezelése

Találjuk meg a kiváltó okokat Kerüljük el, illetve iktassuk ki őket, ilyenek például az ekcémát okozó ételek (tejtermékek, glutén stb.), valamint a környezeti allergének közül a poratkák és a háziállatok. Az ételallergia kizárására érdemes allergia-tesztet is csináltatnunk.

Étrend

Az esszenciális zsírsavak (EPA/DHA vagy halolaj) csökkentik a gyulladásos folyamatokat. Heti 3-4-szer illessz halat a menübe, vagy adj napi 4g omega-3 halolajkészítményt gyermekednek, ami enyhíti a tüneteket, és csökkenti a kiújulás esélyét.

Szteroid-tartalmú krémek

Ha a gyulladás továbbra is tart, például a közepes erősségű hidrokortizon vagy triamcinolone-acetonide-tartalmú kenőcs alkalmazása ajánlott. A betametazon-dipropionát és a fluocinonides krémekkel intenzívebb hatást érhetsz el, ha a gyengébb szteroidok nem válnak be. Az esetleges mellékhatások miatt a gyógyszerek közül a legkisebb hatóanyagút kell választani.

Vényköteles gyógyszerek

Prednisolon-tartalmú tabletták szájon át szedhetők, a triamcinolone-tartalmú injekció izomba adható. Mellékhatásaik közé tartozik az immunitás megváltozása, az érzelmi változások, a testsúlynövekedés és a glukóz-intolerancia. Az ekcéma legmakacsabb változata esetén a kemoterápiához is használt, a sejt DNS-ét megváltoztatni képes cyclosporin adása javasolt. Ez viszont kizárólag szakorvosi javaslatra alkalmazható, miután a többi lehetséges gyógymódot már kipróbálták.

Antibiotikumok

Felülfertőződés esetén orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor rendszerint nem tenyésztenek ki mintát, mert az esetek többségében a bőrön már eleve megtelepedett a Staphylococcus aureus. Ezen kívül a Streptococcus pyogenes fertőzi meg az ekcémás bőrfelületet. Mindkettő gyógyítására alkalmas antibiotikumot kell használni, mint az erythromycin, a cephalexin vagy a diclo-xacillin.