Endometriózis

Az endometriózis huszonöt—negyven éves nőknél jelentkező betegség, ami azt jelenti, hogy a méhen kívül, más testrészeken is a méhnyálkahártyához hasonló sejtek találhatók.

Mit érdemes tudnunk róla?

Az egyik kóroktani magyarázat szerint amikor a méhnyálka felszíni rétegei a menstruációs vérzéssel kilökődnek, néhány részecske a petevezetéken keresztül bejut a medenceüregbe. Ezek a méhnyálkahártya-szigetek úgy reagálnak a hormonális változásokra és a menstruációs vérzésre, mint a méhnyálkahártya sejtjei.

Többnyire bennrekednek a medenceüregben, beágyazódnak, és növekedni kezdenek. Terjedésükkel összekapcsolnak egymással szerveket, vagy a hashártyára tapadnak. Az ilyen szövetterületeket kóros összetapadásoknak, adhézióknak hívják. A méhnyálkahártya-szigetek létrehozhatnak cisztákat, vérrel telített daganatokat.

Endometriózis tünetei

Az endometriózis nagy fájdalmakat okozhat a menstruáció alatt, az ovuláció időszakában, bélmozgás és nemi érintkezés közben, de az is lehet, hogy egyáltalán nincsenek tünetei.

Diagnózis

Nagyon fontos, hogy gyanú esetén azonnal forduljon orvoshoz, mert az idő előrehaladtával jelentősen rosszabbodhat az állapota. Az egyik lehetséges következménye a meddőség, ami akkor alakul ki, ha a petesejt útja a petefészektől a petevezetékig nem átjárható. Ez az endometriózisban szenvedő nők 30-40%-ánál fordul elő. Sokszor csak a meddőségi vizsgálat során diagnosztizálják.

Az endometriózist ún. laparoszkópiával állapítják meg. Ez abból áll, hogy egy parányi kamerával felszerelt csövet vezetnek be a medenceüregbe, közvetlenül a köldök alatti területen. Pozitív eredmény esetén gyógyszeres vagy sebészeti kezelést alkalmaznak.

Endometriózis kezelése

A megfelelő gyógyszerekkel megszüntethető bizonyos hormonok termelődése, ami lehetővé teszi a méhnyálkahártya-szigetek felszívódását.

Vagy műtéti úton — gyakran laparoszkópiával — távolítják el őket a hasüregből. Ha a betegség már nagyon szétterjedt, akkor szükség lehet valamelyik ivarszerv eltávolítására is. Az ilyen durva beavatkozásra csak akkor kerül sor, ha a beteg életkora ezt lehetővé teszi, és már nem akar több gyermeket.

A betegség enyhébb állapotában az életvitel megváltoztatása is enyhítheti a panaszokat, és egyszerű gyógymódokkal megakadályozható a rosszabbodás. Nincs sajátos megelőzési módszere, jóllehet a fogamzásgátló tabletta és a terhesség védelmet jelent az endometriózissal szemben.