Epekő

Elterjedt nézet, hogy az epekőben szenvedő betegek nagyrészt nők, elhízott, illetve 40 év körüli emberek, és ebben van is valami igazság. Tény, hogy a nők kétszer hajlamosabbak az epekőre, mint a férfiak, és hogy a túlsúlyos és középkorú emberek körében is gyakrabban alakul ki.

Az epekövek az epében kialakuló, apró, szilárd zárványok („kövek") — a leggyakrabban előforduló típusa koleszterinből áll. Kristályszerű képződményként jelennek meg, de aztán növekedni kezdenek, akár pár centiméter átmérőjűre is. Egyszerre akár több is kialakulhat. A nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak, mivel a női hormonok (progeszteron és ösztrogén) hajlamosak gyengíteni az epehólyagot. Így lelassul az epe áramlása, és nagyobb eséllyel alakulnak ki ezek a kövecskék.

Az epekő tünetei

Ha egy epekő az epét az epehólyagból a belekbe szállító csövek egyikét elzárja, különböző tünetek alakulhatnak ki, mint például enyhébb vagy erősebb hasi fájdalom, hányinger, émelygés és hányás. Ezt a tünetegyüttest biliaris bélgörcsnek nevezik.

A fájdalom érzése a has felső részéből indul, leggyakrabban jobb oldalon, és kiterjedhet a hátra is. Pár percig vagy akár pár óráig is eltarthat, és gyakran ismétlődhet. A „rohamok" között nincs fájdalomérzet. Pár betegnél sárgaság is kialakulhat (sárguló bőr, kivilágosodó szemfehérje), illetve fakó színű széklet is megfigyelhetővé válik. Ennek oka a bélben található epefesték (bilirubin) hiánya.

Az epekő a következő tüneteket okozhatja:

  • zsíros ételek iránti intolerancia rohamszerű felső hasi fájdalmak, leggyakrabban jobb oldalon 
  • émelygés és hányás 
  • sárgás bőr és világosodó szemfehérje 
  • fakó színű széklet.

Epekő miatt fertőzés is kialakulhat az epehólyagban (cholecystitis) vagy a hasnyálmirigyben (akut pancreatitis). Ezek általában felső hasi fájdalommal és magas lázzal járnak, és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Mit tehetünk?

Az epekő tünetmentesen is kialakulhat, és gyakran csak más jellegű vizsgálatok során kerül diagnosztizálásra. Ha már korábban voltak olyan tüneteink, amelyeket lehet, hogy epekő okozott, akkor valószínűleg először az epehólyag ultrahangos vizsgálata vár ránk. Vérvizsgálatra és további speciális röntgensugaras vagy endoszkópiás vizsgálatra is sor kerülhet, hogy kiderüljön, van-e beékelődött epekő az epevezetékben.

Az epekő kezelése

Ha nincsenek tünetek, általában nem szükséges kezelés, csak fennálló tünetek esetén. Minden esetben érdeklődjünk a lehetséges mellékhatásokról.

Gyakoribb étkezések

Ha tünetmentesek vagyunk és a kövek aprók, orvosunk egyszerűen napi többszöri, kis mennyiségű étel fogyasztását ajánlja majd. Ez elősegíti, hogy az epehólyag kiürítse magából az epeköveket.

Műtét

Epekő okozta tünetek esetén, orvosunk általában az epehólyag eltávolítását ajánlja, amely többnyire laparoszkópia (hasi tükrözés) útján történik, csupán három apró heget hagyva hátra. Legtöbben már a beavatkozás utáni napon elhagyhatják a kórházat, és két héten belül visszatérhetnek normális, aktív életükhöz. Az epehólyag eltávolítása a későbbiekben nem okoz problémát, az epe ezentúl közvetlenül az emésztőszervekbe áramlik.

Az epekő felszívódásának elősegítése

Gyógyszerek vagy egyéb módszerek az epekövek felszívódására vagy széttördelésére csak ritkán használatosak epekőkezelésként; nagy az epekő újratermelődésének kockázata.

Hogyan segítsünk magunkon?

A legtöbb rizikófaktor nem kerülhető el, de minimalizálható megfelelő testsúllyal és alacsony koleszterinbevitellel.