Fejtetű

A fejtetű vagy serke gyakori jelenség gyermekeknél. Gyorsan és könnyedén, egyik fejről a másikra átmászva terjed (a fejtetű nem ugrik vagy repül). A tetű a fejbőrbe harapva szívja a vért és rajta élősködik.

Mindegy, hogy a gyermek haja tiszta vagy piszkos, hosszú, göndör vagy egyenes, az élősködőknek a meleg a fontos, úgyhogy a fejbőrhöz közel, a hajszálakra tapadva élnek.

A serkék ragasztószerű anyagot termelnek, mellyel a tojásaikat a hajhoz erősítik. A tojásokat nehéz észrevenni, de 6-10 napon belül kikelnek, és az általuk otthagyott üres héjakat már könnyebb meglátni. Mivel a fejtetű fejről fejre könnyen terjed, így megbetegedés esetén az egész családot, beleértve a nagyszülőket, de még a bébiszittert is, kezelni kell.

A fejtetvesség tünetei

  • Állandó fejvakarás 
  • Kivörösödött, irritált fejbőr 
  • A korpához hasonló fehér szemcsék a gyermek fején, melyek valójában a hajszálak fejőrhöz közeli részéhez tapadt parányi tojások 
  • Vörös kiütések a nyakszirtnél és a fülek mögött

A fejtetű ellen, kezelés

Tetűfésű

Kapható egy speciális fésű, mellyel a tetveket és tojásaikat kifésülhetjük. Ehhez könnyű, puha tapintású, jól fésülhető hajra van szükség, úgyhogy érdemes minél több kondicionálót használni mosás után, különösen Neem-olaj-tartalmút (a Neem tulajdonképpen természetes módon, növényi alapanyaggal irtja és riasztja a rovarokat). A hajat módszeresen, részekre osztva alaposan fésüld át, hogy a tetveket és tojásaikat eltávolítsd.

Tetűirtó

A helyileg alkalmazható, vény nélkül kapható tetűirtók közül a legtermészetesebbek a krizantém virágából nyert permetrintartalmúak. A Malathion organofoszfátként elvileg mérgezi a környezetet, de helyileg alkalmazva embereken nem mutatták ki az esetleges idegméreg tulajdonságát. A lindane erős organoklorid rovarölőszer, melynek alkalmazása az időskorúaknál a mérgezés valószínűsége miatt nem ajánlott, viszont kevesebb, mint 10 percig helyileg tetűirtóként biztonságos a használata. Az Ivermectin nevezetű gyógyszert 2012-ben engedélyezték a 6 hónaposnál idősebb kisgyermekek számára.

Gyógynövényekkel a fejtetű ellen

Ánizs

Az esszenciális ánízsolaj helyileg, naponta 2-3-szor alkalmazandó, figyelembe véve, hogy használata irritációt és bőrgyulladást okozhat. Legjobb, ha az olajat kímélő samponhoz adjuk, így a fejbőr egészséges marad, de a serkék ugyanúgy eltűnnek.

Krizantém

A krizantém természetes rovarölő anyagot, piretrint állít elő. Fejtetű kezeléséhez 0,15-0,30%-os töménységű piretrinkivonat használatos. Számos vény nélküli kapható, fejtetű elleni sampon aktív összetevője a piretrin, melyet asztma vagy a következő növényallergiák esetén azonban hanyagolni kell: büdöske, százszorszép, aggófű.

A kezelés megkezdése előtt konzultálj fitoterapeutával.