Fülgyulladás

Okai

A fülgyulladás leggyakrabban a középfülben alakul ki. A hurutos betegségek (megfázás, arcüreg-, és torokgyulladás) elzárják az Eustach-kürtöket, a fülből az orrba és a torokba futó nedvelvezető csatornákat, ami a nyálka felgyülemlését eredményezi.

A fülgyulladás erős fülfájással és lázzal jár. Ilyenkor általában rosszabbul hall az ember, és az is előfordulhat, hogy a dobhártya is begyullad és sárgás váladékot választ ki, ez azonban magától meg szokott gyógyulni.

A leggyakrabban uszodai víz által okozott külsőfülgyulladás („úszófül") is erős fájdalommal, szivárgással és halláscsökkenéssel jár.

A belsőfülgyulladás jellemzően vírusos megbetegedés, általában megfázás vagy influenza szövődményeként lép fel.

A fülgyulladás tünetei

  • Fülfájás
  • A fül kényszeres húzgálása vagy dörzsölése
  • Esetleges szédülés 
  • Váladékszivárgás a fülben 
  • Hőemelkedés, láz
  • Halláscsökkenés a fertőzött oldalon
  • Mandulagyulladás

Kezelése

Ha egy felnőttnél a fülgyulladás több aspektusa is jelentkezik, beutalót kell kérnie a fül-orr-gégészetre a háziorvosától. Ha az eset mentes a szövődményektől, a legtöbbször antibiotikumkúra nélkül is meggyógyul.

Általános tanácsok

Fontos, hogy a betegség során sok folyadékot fogyasszunk. Duzzanatcsökkentő szerekkel elősegíthetjük a nyálka távozását az Eustach-kürtökön keresztül. Kerüljük a kapcsolatot minden olyan anyaggal (füsttel vagy más allergénnel), ami hozzájárulhat a gyulladás fennmaradásához.

Antibiotikumok

Ha a gyulladás nem szűnik meg 2-3 napon belül, amoxicillint alkalmazzunk. Ha a kezelés hatástalan, ajánlott áttérni szélesebb körben ható antibiotikumra, például az augmentinre. A kezelés átlagosan 10-14 napig tart.  

Az orvos véleménye

"A fülgyulladásnak rengeteg fajtája létezik, ezért fontos szakorvos segítségével megállapítani a pontos betegséget, mielőtt elkezdenénk a kezelést. Ez különösen akkor fontos, ha a fájdalom még 24 óra múlva is fennáll, vagy halláscsökkenés következik be."

Alternatív gyógynövény-terápia

A fülgyulladás számtalan különböző kategóriába sorolható: akut vírusos vagy bakteriális fertőzés, krónikus középfülgyulladás és a külső hallójárat gyulladása, illetve fertőzése. A kezelés megkezdése előtt ezért orvosi konzultációra van szükség a betegség pontos megállapításához.

Kasvirág, közönséges mahónia, szemvidítófű és édesgyökér

Ezt a keveréket főzetként alkalmazva az összetevők erősítik egymás hatását, így sokkal eredményesebb a használatuk. Kutatások szerint a kasvirág és a mahónia az immunrendszerre hat, és elősegíti a szövetek regenerálódását, miközben vírus- és baktériumellenes hatást fejt ki. A szemvidítófű a felgyülemlett váladékot tisztítja ki a szervezetből, míg az édesgyökér lelohasztja a duzzanatokat. A keverék teaként, tinktúraként vagy kapszulában alkalmazható. A fertőzés elmúlásáig használjuk. 

Fokhagyma és ökörfarkkóró

A fokhagymából és ökörfarkkóróból kivont olaj fájdalomcsillapítóként, gyulladás- és duzzanat-csökkentőként hat mind az akut, mind a krónikus fülgyulladás esetén. Cseppentsünk 3-4 csepp olajat a fülbe, majd takarjuk le egy meleg kendővel. A kezelés megkezdése előtt ki kell vizsgáltatni, hogy nem szakadt-e be a dobhártya, ebben az esetben ugyanis a kezelés nem alkalmazható.

Cickafark

Hatékonyan és gyorsan csillapítja a fájdalmat, lázat, a betegséggel járó váladékszivárgást, száraz bőrt és nyugtalanságot. Leggyakrabban főzet vagy tinktúra formájában alkalmazzák.

Szagos müge

A szagos müge kitűnő nedvhajtó, duzzadáscsökkentő és lázcsillapító. A testet a szükséges ásványi és immunanyagok felhasználására serkenti, ugyanakkor a vesére és a májra is hat, meggyorsítva ezzel a méregtelenítést és a fertőző anyagok eltávolítását a szervezetből. Tinktúra formájában alkalmazzák.