Furunkulus (kelés)

A furunkulus hétköznapi nevén kelés, bakteriális bőrfertőzés, mely gennyképződéssel jár.

A furunkulus okai

A vörös színű bőrduzzanat közepében egy kis gennyes pattanás keletkezik. A korai stádiumban jelentősen meggyorsítható a kelés érési folyamata oly annyira, hogy az ár néhány nap alatt kifakad. Amennyiben a kelés nem tisztul ki magától, forduljunk orvoshoz, hogy a genny ne kerüljön be a szövetekbe.

Megelőzés

Akinek gyakran nő furunkulus  bőrén, térjen át savas kémhatású táplálkozásra, de a legjobb, ha diétázik és gyakran fogyaszt élesztőpelyhet. Erősítse az immunrendszerét (mozogjon sokat a friss levegőn)!

Otthoni gyógymód

Apróra vágott káposztalevélből, vöröshagyma-szeletekből, kukoricalisztből, túróból, zsurlófűből vagy gyógyiszapból készült nedves meleg borogatás alkalmazásával a furunkulus megpuhul, magától kifakad és kiürül.

A zilizgyökér-kivonatból vagy árnika- és kamillateával készült pakolás gyorsítja a kelés érését. A vörösfény szintén gyorsítja a beérést.

Főként csíraölő illóolajok: teacserje-, levendula-, kamillaolaj (néhány cseppet csepegtessen egy vattadarabra és naponta többször mossa le vele a kelés helyét); az illolajoknak megvan az a nagy előnyük, hogy egészen a gyulladás gócáig elhatnak.

Gyulladásgátló teák: kapcsos korpafű, orvosi ziliz.