Gégegyulladás

A gégefertőzés és -gyulladás orvosi neve laryngitis. Általában nátha vagy torokgyulladás után alakul ki, de előidézheti a gége megterhelése, például kiabálás vagy dohányzás. A gégegyulladást általános levertség, gyengeség kísérheti, mint az enyhe influenzát.

A gége a torok hátsó részén és a légcső tetején helyezkedik el. Található rajta egy vertikális rés, amely addig nyitva marad, amíg nem beszélünk, és a levegő szabadon, hangtalanul áramlik át rajta. A rés mindkét oldalán van egy-egy izomredő és egy nyálkahártya. Ezek a redők a hangszalagok, amelyek beszéd közben megfeszülnek, csaknem teljesen lezárva a rést. A gégét a rekeszizom és a tüdő látja el energiával. A feszültség, gyenge légzés gyengíti, elfojtja a hangot, míg a relaxáció mélyíti.

Bakteriális vagy vírusos fertőzéstől a gége megduzzad. A duzzanat csökkenti a levegő átáramlását a hangszalagokon, ugyanúgy, mint suttogásnál. Ha a hangszalagok nagyon duzzadtak, vagy ha a gégeizmok túlságosan feszülnek, akkor az érintett személy elveszíti a hangját.

A gyermekek gégenyílása keskenyebb, így ha a nyálkahártya megduzzad, olykor veszélyes mértékben akadályozza a légzést. Ez a betegség a krupp.

A gégegyulladás gyógymódja megegyezik az enyhe lefolyású influenzáéval vagy egy erős nátháéval; maradjon otthon, tartózkodjon a beszédtől, ne dohányozzon, ne igyon alkoholt, gyakran egyen, keveset, napközben igyon sok folyadékot.

Krónikus gégegyulladás

Ha a rekedtség és a hangvesztés több mint egy hét után is folytatódik, akkor forduljon orvoshoz. A gégén rossz- és jóindulatú daganat egyaránt kialakulhat, fontos tehát, hogy ha tartósan rekedt a hangja, vagy megváltozott a hangszíne, akkor rendszeresen vizsgáltassa meg a gégéjét.

Állandóan kiújuló gégegyulladás esetén kérje kezelőorvosa tanácsát, mi lehet az oka az egyértelmű és kikerülhetetlen fertőzésen kívül. A dohányzás és a légszennyezés gyakori velejárója a krónikus gégegyulladás, mivel mindkét esetben folyamatos irritáció éri a nyálkahártyákat.

További ok lehet még a stressz és a feszültség. Beszélje meg orvosával, hogy a probléma megoldása érdekében milyen életmód-változtatásokra van szükség.