Gyomorégés (reflux)

A gyomorégés okai

Gyomorégés akkor jelentkezik, amikor a túltengő gyomorsav felfelé áramlik, kapcsolatba lép az érzékeny nyelőcsővel, és azt irritálja. A jelenség reflux néven is ismert.

A betegség legfőbb oka a gyomor lezárását szolgáló alsó nyelőcső záróizom elégtelen vagy rendellenes működése. A probléma életmód-változtatással, diétákkal vagy célzott gyógyszeres kezeléssel enyhíthető.

A gyomorégésben szenvedők számára tiltott gyümölcs az összes citrusféle, paradicsom, hagyma, fokhagyma, ecet vagy bármilyen zsíros vagy fűszeres étel. A túl bőséges étkezések és a közvetlenül lefekvés előtti evés, valamint a koffeines és szénsavas italok is okozhatnak gyomorégést.

A tünetek bizonyos pózok vagy mozdulatok, illetve terhesség miatt is jelentkezhetnek.

Tünetek

A gyomorégés jellemző tünetei:

  • A torok felé haladó égő mellkasi fájdalom
  • A lenyelt étel visszalökődése a szájba
  • Kesernyés íz a torok hátsó részén 
  • Nehézkes nyelés 
  • Fekvés vagy lehajolás hatására erősödő fájdalom
  • Folyamatos köhögés

Hogyan kezelhető a reflux?

Ha nem kezelik időben, a gyomorégés komolyabb problémákat, többek között a nyelőcső sérülését, elfekélyesedését, de akár rákos megbetegedését is okozhatja.

A baj a felső légutakra is átterjedhet, asztmát, krónikus köhögést és gégegyulladást eredményezve. A nyugati orvoslás a tünetek enyhítésére és a komplikációk megelőzésére törekszik.

Savkötők

Az alumínium-hidroxid-, magnézium-karbonát- vagy magnézium-triszilikát-tartalmú, vény nélkül kapható tabletták (antacidok) az étkezések között napi 5-6 alkalommal szedhetők.

Hasonlóan hatékony lehet a vízben feloldott szódabikarbóna (1 pohár víz/ 1 teáskanál), de ezt fogyasszuk mértékkel, mert a túlzott mennyiségű szódabikarbóna reakcióba léphet a szervezet savas bázisaival, és magas vérnyomást okozhat.

Bizonyos anticidek gátolhatják a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását, ezért ajánlott ezekkel együtt vitamin- és ásványianyag-tablettákat is fogyasztani.

Életmódváltozás

Az ágy fejének emelésével megelőzhető az éjszakai reflux. A füstmentes környezet és a természetes élelmiszereket tartalmazó étrend gyorsan megszabadít a kellemetlen tünetektől. Segíthet még az aloé és a mályvagyökér alkalmazása, valamint stresszmentes életmód kialakítása, ugyanis a stressz és a reflux kapcsolatát laboratóriumi kísérletek is igazolják. Túlsúly esetén a fogyás enyhíthetí a tüneteket.

Gyógyszeres kezelés

A legáltalánosabban alkalmazott, H2-receptor antagonisták néven ismert gyógyszercsoport (például a cimetidin, ranítidin, famotidin) meggátolja a savtúltengést. Az omeprazol, lansoprazol és más protonpumpagátlók szintén csökkentik a gyomorsavat, és biztonságosabbak és hatásosabbak is, mint a H2-gátlók.