Gyomorfekély

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély fájdalmas fekély a gyomor belsejében, a gyomrot és a vékonybeleket érintő fekélyes betegségek egy típusa. A gyomorfekély olyankor alakul ki, amikor a gyomor belsejét a gyomorsavtól védő nyálkahártya elvékonyodik. Ennek következtében a gyomorsav a gyomor belsejét kezdi marni és fekély alakul ki. A gyomorfekély kezelése egyszerű, ám a betegségnek súlyos következményei is lehetnek, amennyiben nem kezelik megfelelően.

Mi okozza a gyomorfekélyt?

A gyomorfekélyt az esetek többségében az alábbi okok valamelyike okozza: 

 • helicobacter pylori (H. pylori) általi fertőzés, 
 • nem szteroidalapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek hosszútávó alkalmazása, mint például aszpirin vagy ibuprofen.

Ritka esetben az úgynevezett Zollinger-Ellison szindróma is okozhatja gyomor- vagy bélfekély kialakulását a gyomorsav termelés túlműködése által.

Melyek a gyomorfekély tünetei?

A gyomorfekélynek számos tünete lehet, a tünetek súlyossága magától a gyomorfekély súlyosságától függ. A leggyakoribb tünet a fájdalmas, égető érzés a törzs középső részén, a mellkas és a köldök közötti területen. A fájdalom jellemzően erősebb, ha a gyomor üres. Ez az érzés néhány perctől néhány óráig is tarthat.

További gyakori jelek és tünetek, amelyek gyomorfekélyre utalnak: 

 • tompa fájdalom a gyomorban, 
 • súlyvesztés, 
 • fájdalom miatti étvágytalanság, 
 • émelygés vagy hányás, 
 • puffadás, 
 • gyors telítettség érzet,
 • böfögés vagy visszajövő gyomorsav, 
 • gyomorégés (égető érzés a mellkasban), 
 • fájdalom, amely evésre, ivásra, vagy savlekötő bevételére fokozódik,
 • vérszegénység, amelynek tünetei lehetnek fáradékonyság, légszomj, vagy sápadtság, 
 • sötét széklet, 
 • véres vagy kávézaccszerű hányadék.

Mindenképpen keressük fel az orvost, ha a gyomorfekély tünetei jelentkeznek. Bár a kellemetlenség eleinte lehet enyhe, a gyomorfekély súlyosbodik, ha nem kezelik. A vérző fekély pedig életveszélyes is válhat.

Gyomorfekély diagnózis és vizsgálat

A diagnózis és a kezelés a tünetek és a gyomorfekély súlyosságától függ. A diagnózishoz az orvos kikérdezi a pácienst az egészégügyi hátteréről, a tünetekről, valamint bármiféle, akár vény nélkül kapható gyógyszerek szedéséről.

Az orvos a helicobacter pylori (H. pylori) általi fertőzés kizárása érdekében vér, széklet és kilégzési tesztet is végezhet. A kilégzési teszt során egy átlátszó folyadék megivása után egy zacskóba kell kifújni a levegőt, amelyet aztán lezárnak. Amennyiben a baktérium a felelős, a zacskóban lévő levegő elszíneződik, amely a normálisnál magasabb széndioxid szintre utal.

További vizsgálatok is segítenek a gyomorfekély diagnosztizálásában, mint például a báriumos folyadék ivása, amely bevonatot képez a felsőemésztőrendszeri traktusban és segít kimutatni a gyomorfekélyt a röntgenfelvételen, vagy az endoszkópos vizsgálat, amelynek során egy vékony csövet vezetnek a szájon és a nyelőcsövön át a gyomorba, illetve a vékonybél első szakaszába, a cső végén lévő kamera segítségével pedig felderíthető az esetleges vérzés vagy szöveti rendellenesség.

Indokolt esetben endoszkópos biopsziára is sor kerülhet, amely során egy kis szövetmintát vesznek a gyomorból, amelyet azután laboratóriumi elemzésnek vetnek alá.

Gyomorfekély kezelése

A gyomorfekély kezelési módja annak kiváltó okától függően változik. A legtöbb esetben a gyomorfekély az orvos által felírt gyógyszerekkel kezelhető és gyógyítható, ritkább esetben műtéti beavatkozásra van szükség. A legfontosabb azonban, hogy a gyomorfekély kezelése a lehető leghamarabb megkezdődjön. A gyógykezelés menetét egyeztessük az orvosunkkal. Aktívan vérző gyomorfekély esetén kórházi kezelés javasolt az intenzív és hatékonyabb gyógymód érdekében.

Műtéti beavatkozás nélküli kezelés

Amennyiben a gyomorfekélyt helicobacter pylori (H. pylori) általi fertőzés okozta, olyan antibiotikumokra és gyógyszerekre van szükség, amelyek megakadályozzák a gyomor sejtjeinek savtermelését. Emellett az orvos szintén javasolhat H2 receptor blokkolót (szintén a savtermelés csökkentése érdekében), a nem szteroidalapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésének teljes abbahagyását, endoszkópos ellenőrző vizsgálatot, probiotikumok szedését (olyan hasznos baktériumokkal, amelyek feladata a helicobacter pylori (H. pylori) elpusztítása), vagy bizmut pótlást.

A gyomorfekély tünetei a kezelés hatására gyorsan enyhülhetnek és elmúlhatnak, ennek ellenére azonban folytatni kell az orvos által felírt gyógyszerek szedését a kijelölt ideig. Ez különösen fontos a helicobacter pylori (H. pylori) baktérium okozta fertőzés esetében, hogy bizonyos legyen a baktérium elpusztítása.

Mint minden gyógyszernek, a gyomorfekély kezelésére felírtaknak is lehetnek mellékhatásai, mint például émelygés, szédülés, fejfájás, hasmenés, vagy alhasi fájdalom. Ezek a mellékhatások jellemzően ideiglenesek, rövid időn belül elmúlnak. Amennyiben mégsem, vagy az elviselhetőnél nagyobb kellemetlenséget okoznak, keressük fel orvosunkat és kérjük a gyógyszer cseréjét.

Gyomorfekély műtét

Igen ritka, de előfordulhat, hogy egy komplikációkkal jelentkező gyomorfekély műtéti beavatkozást igényel. Ilyen esetek lehetnek, amikor:

 • a gyomorfekély visszatérő, 
 • nem gyógyul a hagyományos kezelés hatására, 
 • vérzik, 
 • átszakítja a gyomrot, 
 • megakadályozza, hogy az étel a vékonybélbe haladjon tovább.

A műtét során eltávolíthatják az egész fekélyt, szövetet helyezhetnek át az egészséges részről a fekély helyére, elköthetik a vérző eret, vagy csökkenthetik a gyomor idegellátását a gyomorsavtermelés csökkentése érdekében.

Gyomorfekély és diéta

Korábban volt olyan elképzelés, miszerint a diéta okozhat gyomorfekélyt, ma már azonban tudjuk, hogy ez nem így van. Szintén bebizonyosodott, hogy maga az étel, amit megeszünk, nem okozza vagy gyógyítja a gyomorfekélyt, az egészséges diéta azonban segít karban tartani az emésztőrendszert és a szervezetet. Általában véve jótékony hatással van az egészégünkre, ha diétásan étkezünk, sok gyümölcsöt, zöldséget és rostanyagot fogyasztva. Néhány étel azonban önmagában is segít a szervezetnek felvenni a harcot a helicobacter pylori (H. pylori) baktériummal, segít a fertőzés legyőzésében és a test káros baktériumot elpusztító jótékony baktériumainak termelésében. Ilyen ételek például: 

 • a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a retekfélék,
 • a zöldlevelesek, mint a spenót vagy a kelkáposzta, 
 • a probiotikumban gazdag ételek, mint a savanyú káposzta, a miso, a kombucha, a joghurt, 
 • az alma,
 • az áfonya, a málna, az eper és a szeder,
 • az olívaolaj.

Ezen kívül, mivel a gyomorfekéllyel bajlódó pácienseknél rendszerint jelentkezik a reflux is, a gyógyulási időszak alatt szintén javasolt a fűszeres és savanyú ételek kerülése.

Milyen otthoni gyógymódok léteznek a gyomorfekély kezelésére?

Az egészséges ételek fogyasztása mellett segíthetnek csökkenteni a helicobacter pylori (H. pylori) baktérium hatásait a probiotikumok, a méz, vagy a glutamin (megtalálható a csirkében, a halban, a tojásban, a spenótban, és a káposztában is). Ezek azonban nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszereket, mindössze kiegészítik a gyógyszeres kezelést és elősegíthetik a gyógyulást. Az orvos további tanácsokkal tud szolgálni, amelyek megkönnyítik a gyógyulási időszakot és enyhítik a gyomorfekély okozta kellemetlenségeket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy gyomorfekélyben szenvedünk, azonnal keressünk fel egy orvost, akivel megbeszélhetjük a tüneteket és a kezelési lehetőségeket.

Rendkívül fontos, hogy a gyomorfekély mihamarabb kezeljük, mert kezelés nélkül az állapot súlyosbodhat és további szövődményeket okozhat, mint például: 

 • vérzés, amely életveszélyes is lehet,
 • áttétel, amelynek során a fekély áthatol az emésztőrendszer falát és átterjed egy másik szervre, például a hasnyálmirigyre, -
 • perforáció, amely során a fekély lyukat üt az emésztőrendszer falán, 
 • elzáródás, amely esetben a gyulladástól megduzzadt szövet elzárja az emésztőrendszert,
 • gyomorrák, elsősorban a gyomor alsó részér érintő gyomorrák.

Ezeknek a szövődményeknek a tünetei a következők lehetnek:

 • gyengeség, 
 • légzési nehézségek, 
 • vörös vagy fekete hányás vagy széklet, 
 • hirtelen, éles fájdalom az alhasban, amely nem múlik el.

Amennyiben ezeknek a tüneteknek bármelyikét is tapasztaljuk haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Gyomorfekély megelőzése

A gyomorfekélyt okozó baktérium elszaporodásának megelőzése érdekében rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal és vízzel, valamint mindig alaposan mossuk, tisztítsuk meg az ételeinket, illetve az előírásoknak megfelelően főzzük, készítsük el azokat.

A nem szteroidalapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése okozta gyomorfekély megelőzése érdekében hagyjuk abba vagy korlátozzuk a minimálisra ezek szedését. Amennyiben szükséges ilyen jellegű gyógyszert szednünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a megengedett adagolást nem lépjük túl, valamint szedésük ideje alatt tartózkodjuk az alkoholfogyasztástól. Emellett mindig ügyeljünk rá, hogy ezeket a gyógyszereket étel és megfelelő mennyiségű folyadék kíséretében vegyük be.