Gyomorideg

A gyomorideg (gyomoridegesség) tulajdonképpen a gyomornyálkahártya állandó ingerlése, amit a gyomor túlterhelése, depressziós hangulat és pszichoszociális stressz (feszültség, családi vagy munkahelyi konfliktusok, extrém, idegőrlő helyzetek, túlhajszolt életvitel) idéz elő.

A gyomrot a gyomorsav, ami az itt felsorolt tényezők miatt túlzott mennyiségben termelődik, állandóan ingerli. Az, hogy a gyomor ilyen érzékenyen reagál azért van, mert a gyomorizmok mozgását a vegetatív idegrendszer szabályozza.

Milyen tünetei lehetnek a gyomoridegnek?

A felhasban érzett görcsös, szúró vagy égető fájdalom mellett a gyomoridegességnek számos kísérő tünete létezik:

  • gyomorégés,
  • feszítő érzés,
  • puffadás,
  • hányinger,
  • kiszáradt száj,
  • étvágytalanság.

A panaszok viszonylag gyorsan elmúlnak, ám a következő adandó alkalommal újból jelentkezhetnek. fennáll a veszélye annak, hogy az állandóan ingerelt gyomornyálkahártyán gyulladás és fekély alakul ki.

Gyomoridesség megelőzése

Lazítson, amikor csak tud; krülje a konfliktusokat; változtasson életmódján annak érdekében, hogy képes legyen úrrá lenni a stresszhelyzeteken.

Az élvezeti cikkek (kávé, dohány, alkohol) fogyasztását mérsékelni kell.

A gyomorideg kezelése, öngyógyítás

Lehetőleg ne fogyasszon alkoholt és szokjon le a dohányzásról!

Térjen át a könnyű, zöldségekben gazdag diétás étrendre! Ne fogyasszon - különösen vacsorára - nehezen emészthető ételeket! Legjobb, ha a nap folyamán több kisebb étkezést iktat be, mert így nem terheli túl a gyomrát. Savkötő hatása miatt ajánlatos továbbá a tej és a zabkása fogyasztása.

Teák: a komlóból, mézfűből, keserűnarancsból és vérehulló fecskefűből készült teák görcsoldó hatásúak, a cickafark-, kamilla-és édesköménytea pedig nyugtató hatású.

Illóolajok: borsmenta- (inhalálásra) és rozmaringolaj (külsőleg és belsőleg egyaránt).

Kapcsoljon ki és lazítson! Végezzen légzőgyakorlatokat (teljes légzés), lazítógyakorlatokat, illetve alkalmazza az autószuggeszció technikáját, amik segítenek a stresszhelyzetek elkerülésében. Nyugtató hatással bír a gyomortájékra helyezett meleg nedves pakolás, a forró vizes palack, illetve a test gyümölcsecettel történő lemosása.

Akupresszúra és hasmasszázs; hasfal erősítő gyakorlatok. Ne szedjen nyugtatókat illetve olyan gyógyszereket, melyek mellékhatással vannak a gyomorra.

Mikor forduljunk orvoshoz

Az orvos által készített differenciál-diagnózis elengedhetetlen a helyes gyógymód kiválasztásában.