Hasnyálmirigy-gyulladás

Hogyan működik a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigy a has hátsó részén, a gyomor alsó része mögött helyezkedik el. Feje egy kanyarulatban található, melyet a vékonybél első része alkot (duodenum). A hasnyálmirigy az alábbiakat választja ki:

 • Inzulin és glukagon hormonok (közvetlenül a véráramba választódnak ki), melyek kontroilálják a vércukorszintet
 • Hasnyálmirigynedv négy olyan enzim hatékony keveréke, melyek proteint emésztenek (tripszin. kimotropszin), továbbá lebontják a zsírt (lipáz) és a szénhidrátot (amiláz).

A hasnyálmirigy kivezető-csatornája összekapcsolódik a közös epevezetékkel, majd belenyilik a duodenumba. A hasnyálmirigynedv és az epe keveredik a részben megemésztett élelemmel, ahogy az elhagyja a gyomrot, aktiválódik, és befejezi az emésztés műveletét.

Hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás súlyos, néha halálos betegség, mely mindig kórházi kezelést igényel. Az érintettek nagyon betegek, sokszor shockba kerülnek, súlyos hasi fájdalom, heves izzadás, láz és légzési nehézség kínozza őket.

A fájdalom állandó és „egyhangú", gyakran kisugárzik a hátba, s fekvéskor erősödik. A beteg azt tapasztalhatja, hogy a felülés és az előrehajolás segíthet. E lankadatlan fájdalom több napon át fennáll.

Klinkai jellemzők:

 • A has felső része mindig nyomásérzékeny. Duzzadt lehet, s néha feszes 
 • A betegek többségét hányinger és hányás kínozza; egyesek csak öklendeznek 
 • A köldök körül halványkék elszíneződés jelenhet meg (Cullen-jel), vagy a lágyék vérömlenyszerű elszíneződése tapasztalható (Grey Turner-jel). Mindkettő a hason belüli vérzés bizonyítéka.

Okai

A két leggyakoribb ok:

 • Epevezeték betegsége (45 százalék), például ha epekő szorul bele, mielőtt távozhatna a bélbe
 • Alkoholizmus (35 százalék).

Egyéb okok: 

 • A has sérülése műtét után; perforálódó duodenalis fekély
 • Metabolikus betegség: például magas vérkalciumszint (a mellékpajzsmirigyek betegsége, gyógyszer kiváltotta betegség); hypertriglyceridaemia (zsíros savak túl magas szintje a vérben); veseelégtelenség 
 • Bizonyos gyógyszerekre való reakció, például orális fogamzásgátlókra 
 • Fertőzés, például mumpsz, hepatitis, HÍV 
 • Strukturális: pl. hasnyálmirigyrák 
 • Idiopathiás (ismeretlen eredetű)

Nem ismeretes, hogy e faktorok miként váltják ki a gyulladást, ám az egyik elmélet szerint autodigestio útján (amikor a hasnyálmirigy-enzimek a mirigyen belül aktiválódnak). Ez elpusztítja a mirigyet, és más enzimeket aktivál, például az elasztázt (mely az elasztikus rostokat lebontja az erek falában) és a foszfolipázt.

A betegség formái

Az aktív hasnyálmirigyenzimek sejtpusztulást és szövetkárosodást okozhatnak, ami vérzést (haemorrhagia), duzzanatot (oedema) és szövetkárosodást (necrosis) idézhet elő a hasnyálmirigyben. Jelentős vérzés esetén a közeli szövetek is károsodhatnak, ami fokozza a shock és egyéb szövődmények kialakulásának kockázatát.

Akut hasnyálmirigy-gyulladás enyhébb formájában a gyulladás a mirigyre korlátozódik.

Diagnózis

A tünetek számos egyéb súlyos mellkasi (szívroham, tüdőgyulladás) és hasi (perforált vagy elzáródott bél, akut gyulladt epehólyag) betegségre is utalhatnak.

Vérvizsgálat

A vérvizsgálat nem hasnyálmirigy-specifikus, ám hozzájárulhat a klinikai képhez. A hasnyálmirigyenzim (amiláz és lipáz) szintje a vérben az esetek többségében magas. E vizsgálatok lényegesen érzékenyebbek a betegség korai szakaszában, mivel a szintek egy héten belül normálisra változnak.

A szabad zsírsavak magas szintje a lipáz enzim miatt saponificatiót (elszappanosodást), valamint alacsony kalciumkoncentrációt idéz elő a vérben. A fehérvérsejtszám általában magas (leucytosis), s a folyadékvesztés növeli a hematokritot (vörösvérsejtek mennyiségét).

Képalkotás

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás egyértelmű diagnózisa kizárólag képalkotó módszerek segítségével állítható fel: ultraszonográfiával és CT-vel. CT-vizsgálatot mindig végezni kell súlyos hasnyálmirigy-gyulladás, illetve komplikáció jelentkezése esetén. E vizsgálatok segítségével bizonyos esetekben azonosítható a hasnyálmirigy-gyulladás okozója is.

Fontos megtalálni a mögöttes okot, ha az lehetséges, hiszen ennek kezelésével megelőzhető a gyulladás jövőbeli jelentkezése.

Hasnyálmirigy-gyulladás kezelése

Az enyhe, vizenyős hasnyálmirigy-gyulladás spontán módon is megszűnhet. A beteg intravénás infúziót kap, és szájon keresztül nem fogyaszthat semmit (sem ételt, sem folyadékot).

Nasogastricus szonda tartja üresen a gyomrot, ami csökkenti a hányingert és a hányást. Az infúzió segítségével megelőzhető a shock. Fájdalomcsillapításra is alkalmas, akár beteg által irányított eszköz segítségével is.  Ez lehetővé teszi, hogy a beteg fájdalmának függvényében adagolja a fájdalomcsillapítót. A túladagolás megelőzése érdekében korlátozva van az adott időn belül beadható dózisok száma.

Megfigyelés

A súlyos necroticus hasnyálmirigy-gyulladás intenzív osztályon történő ellátást igényel, ahol a beteget megfigyelés alatt tartják, hiszen ilyen esetekben nagy a halál kockázata. A kezelés célja a betegség szövődményeinek megelőzése.

Prognózis és szövődmények

A prognózis egy 11 faktort tartalmazó pontrendszer segítségével határozható meg: 

 • 55 év feletti életkor 
 • 10 laboratóriumi vizsgálat (4 felvételkor, 6 pedig 48 óra múlva).

3 vagy 4 kritérium felvételkori megléte 1:5 arányban a halál kockázatát rejti: 7 vagy több esetén a halál kockázata még nagyobb. Az első néhány napban bekövetkező halált többszervi elégtelenség okozza. A halálesetek többsége (80 százalék) az első hét után következik be, fertőzés (tályog) vagy pseudocysta miatt.

Az elhalt hasnyálmirigyszövet fertőzése akkor gyanítható, ha a kezelés sikertelen, vagy hirtelen rosszabbodás jelentkezik. A diagnózis CT által vezérelt aspiratióval állítható fel. A fertőzés megfelelő megszüntetése nélkül a halálozási ráta csaknem 100 százalék.