Herpesz

A herpesz erősen fertőző kis kiütések, hólyagocskák csoportja a száj és az orr körül, tipikusan az ajak szélén.

A herpes simplex nevű vírus idézi elő ezt a fertőzést, amit huszonöt éves kor után az emberek 90%-a magában hordoz. Lehet azonban, hogy nem tudnak róla, mivel nem okoz tüneteket. Csak kisebb hányaduknál újul ki a herpesz, néhány embernél évente több mint kétszer.

A betegség előfordulási aránya és időtartama a kor előrehaladtával általában csökken. Sokak szerint a herpesz kialakulásával a szervezet azt üzeni az érintett személynek, hogy lassítania kell a tempót, ti. a vírusok jellemző módon mindig akkor támadnak, amikor az illető stresszes, feszült, megviselt vagy fáradt.

A herpesz tünetei

A herpesz többnyire az érintett terület viszketésével, bizsergésével kezdődik. Ennél a pontnál egy vírus elleni gyógyszer megelőzheti a további tünetek kialakulását. A bőr kivörösödik, és egy vagy egy egész csoport hólyag jelenik meg.

A herpesz gyakori típusa az ajakherpesz. Csoportosan megjelenő hólyagok vagy egyszeri sömörök, amelyek megnőnek, kifakadnak, azután leszáradnak, sárga pörköt hagyva maguk után.  

A környezetében a bőr begyullad, majd a hólyagok viszketni, bizseregni vagy egyszerűen zsibbadni kezdenek. Néhány napon belül megnőnek, kifakadnak, majd leszáradnak, és helyükön csúnya var képződik.

A tünetek általában az arcot érintik, de megjelenhetnek a száj nyálkahártyáján is, egy felszínes fekélyhez hasonlítva. A fogíny megduzzad, sötétvörös lesz, a nyelv lepedékes, és hőemelkedés is előfordul. Amikor egy hólyag kifakad, kis nyílt sebet hagy maga után. Ilyenkor a legfertőzőbb; ekkor a legvalószínűbb, hogy az érintett személy bőrkontaktus révén a nyálkahártyán keresztül, pl. csókolózás közben továbbadja a vírust.

A herpesz kezelése és megelőzése

Súlyos esetben az orvos vírus elleni gyógyszereket ír fel, hogy ezek lelassítsák a vírus szaporodási sebességét. A jeges borogatás enyhíti a viszketést. Minden alkalommal friss, tiszta borogatást használjon.

Néhány embernél a szél, a nap vagy ez a kettő együtt aktivizálhatja a herpeszvírust. Ha ez a kiváltó ok, akkor jó szolgálatot tesz a gyógyszertárban és a szupermarketben kapható fényvédő ajakír.

Ha nátha vagy influenza után jelennek meg a hólyagok, akkor pihenjen sokat, hogy az immunrendszer legyőzhesse a vírust.

Szigorúan tartsa be az arctörlővel és törülközővel kapcsolatos higiéniai szabályokat: az érintett személy tisztálkodási felszerelését senki más ne használja!

Soha ne nyúljon a szeméhez, miután megérintette az ajakherpeszét, mert ez súlyos betegséget, szaruhártyafekélyt idézhet elő, ami vaksághoz vezethet. Genitális herpeszt idézhet elő, ha a herpesz, ill. az ajakherpesz után a nemi szerveit érinti.