Hólyaghurut

A hólyaghurut egy húgyhólyagot megtámadó húgyúti fertőzés. Az esetek 80%-ában a fertőzést az emésztőrendszerben élő E. coli baktériumtörzs okozza.

Nőknél nagyobb a fertőzés kockázata, különösen amíkor megkezdik a szexuális életüket vagy megnő a szexuális aktivitásuk. A közösülés során a baktéríum feltolódik a húgyutakba és a húgyhólyagba. A közösülés előtti és utáni vizeletürítés megelőző erővel bírhat, mivel kimossa a húgyutakból a baktériumokat.

A hólyaghurut különösen a terhesség alatt okoz sok gondot, mert ilyenkor a növekvő embrió is nyomást fejt ki a húgyhólyagra.

A hólyaghurut tünetei

  • Vizeletürítés közben égető fájdalom lép fel 
  • Állandó vizelési inger
  • Kellemetlen szagú, zavaros vizelet
  • Esetenként véres vizelet
  • Fájdalom közvetlenül a szeméremcsont felett

Hólyaghurut kezelése

A kezelés a pontos okok feltárására és a felülfertőzés megakadályozására törekszik. A pezsgőfürdők, alacsony ösztrogénszint, bizonyos spermicidek, megváltozott vaginaflóra és a vécé tisztasága mind hozzájárulhatnak húgyúti fertőzések kialakulásához.

Igyunk sok folyadékot

Fontos minél több folyadékot bevinni a szervezetbe a betegség során. Tőzegáfonya- és orvosi medveszőlőteával tehetjük változatosabbá a folyadékfogyasztást.

Antibiotikumok

Leggyakrabban a trimetoprim/ sulfametoxazol (BactrimTM) napi két-háromszori szedését javasolják. Hatásos ugyan, de a mellékhatásai között emésztőrendszeri problémák, depresszió és szorongás is szerepelnek. Ha a kezelés hatástalan, ciprofloxin-kúrát alkalmaznak alternatívaként, ami a gyógyszer 2-5 napon keresztül, napi kétszeri adagolását jelenti.

A húgyúti megbetegedések másik bevettgyógyszere a nitrofurantoin (Macrobid"), bár a baktériumok ezzel szemben is ellenállóvá válhatnak, így ismét érdemesebb lehet a ciprofloxint alkalmazni.

Kutatások igazolják, hogy a rövidebb lefutású (2-4 napos) antibiotikum-kúrák ugyanolyan hatásosak, mint a hosszabb kezelések. A fenazopiridin nevű gyógyszer (PyridiumTM) a fertőzés következtében fellépő égő fájdalom enyhítésére javallott. Két napig, napi 3-szor kell szedni. A gyógyszer hatására az urina narancsosvörös színárnyalatot vesz fel. 12 éven aluli gyermekek nem, de felnőttek is csak rövid ideig szabad szedhetik.

kép: A magzat elhelyezkedése miatt a terhesség alatt nagyobb a hólyaghurut kialakulásának kockázata

Gyógynövény terápia

A következő növények kombinációjával kezelhető a fertőző betegség, de külön-külön is alkalmazhatók a tünetek enyhítésére.

Orvosi medveszőlő

Az édeskés ízű, sebhúzó hatású medveszőlő serkenti a veseműködést és a vizeletkiválasztást, valamint csírátlanító hatást fejt ki a húgyutakban. Az arbutin nevű vegyület, amelynek a növény a hatását köszönheti, a szervezetben a saját aktív komponensévé, hidrokinonná alakul át a maga által létrehozott lúgos közegben.

Leggyakrabban tinktúraként alkalmazzák, vagy a szárított leveleiből teát főznek. A fogyasztását korlátozzuk egy hétre vagy annál is rövidebb időszakra, és ne alkalmazzuk évente ötnél többször, a hidrokinon hatása az emberi szervezetre ugyanis mindmáig vitatott.

Buku

Ez a jellegzetesen kesernyés, csípős ízű növény erős húgyúti gyulladásgátló, vizelethajtó és fertőtlenítő. Főzetét vagy tinktúráját alkalmazzák.

Orvosi ziliz

Ez az édes, ásványi anyagokban gazdag gyógynövény poliszacharid- és nyáktartalmának köszönhetően erős fájdalomcsillapító és húgyúti gyulladásgátló hatással bír. A belőle készült tinktúra vagy tea fogyasztásának mértékét, rendszerességét és más, vele egy időben szedett gyógyszerekre gyakorolt hatását a gyógynövényekben jártas szakértő határozhatja meg.

Szakállzuzmó

Ez a zuzmóféle antibakteriális, görcsoldó és vízhajtó hatást fejt ki. Tinktúráját alkalmazzák.

Kukoricaszakáll

A csemegekukorica csúcsán található édeskés, hűsítő, selymes „szakáll" könnyít a kiválasztó szervrendszer fájdalmán, elpusztítja a kártékony mikrobákat és elősegíti a vizeletkiválasztást. A vese és a húgyhólyag gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére is gyakran használják. Alkalmazása leginkább tinktúra vagy a szárított „szakállból" főzött tea formájában javallott.

TIPP

Ha a páciens hajlamos a húgyúti fertőzésekre, jobb, ha a vizelési inger jelentkezésekor azonnal könnyít magán, mert a vizelet benntartása elősegítheti a fertőzés kialakulását.