Hörghurut

A hörghurut gyakori tünetei és kezelése. Mikor forduljunk orvoshoz? Milyen otthoni gyógymódok segítenek?

Akut hörghurut, bronchitis

Az akut bronchitis legtöbbször hűléses betegséggel függ össze. A megfázást követő második-harmadik napon fájdalmas köhögés figyelhető meg, nemegyszer sárgásfehér nyákos köpet ürül. Gyakori a láz, néha fullad a beteg.

Azok a kórokozók, amelyek kiváltják a hűléses megbetegedést, megfertőzik a hörgőnyálkahártyát is. Általában vírusok, ritkábban a már sérült nyálkahártyán baktériumok okozzák az akut bronchitist.

Megbetegedési kockázat

 • dohányzás,
 • erősen szennyezett levegő,
 • szívbetegség és tüdőbetegség (asthma, emphysema, bronchiectasia) esetében;
 • a gyermekek gyakrabban meghűlnek, mint a felnőttek.

Lehetséges következmények és szövődmények

Idős embereknél vagy olyan személyeknél, akiknek az immunrendszere meggyengült, tüdőgyulladás fejlődhet ki.

Aki évente többször megbetegedik bronchitisben (hörghurut), annál fennáll a veszély, hogy az ismétlődő fertőzések tartósan károsítják a hörgőnyálkahártyát.

Megelőzés

Kíméletes életmód, kerülni kell a szennyezett levegőt és főként nem szabad dohányozni.

Öngyógyítás

Kerülni kell a dohányfüstös levegőt, a kipufogógázokat a konyhagőzöket stb. Lehetőség szerint meleg, de nem túlfűtött szobában kell tartózkodni és pihenni. A hörgőnyálkahártya izgalmának csillapítására a szoba levegőjének párásítani lehet: tegyen nedves ruhát a fűtőtestekre.

Ha a beteg étvágytalan, nem kell az evést erőltetni. Az a fontos, hogy elegendő teát vagy ásványvizet igyon. Lázas állapotban a szervezetnek különösen sok folyadékra van szüksége. A végtagok borogatása csökkentheti a magas lázat. Kölönböző köhögés elleni teákat lehet a kezelés során alkalmazni.

Kezelés

A szövődménymentes hörghurut (bronchitis) nem igényel különleges kezelést, legtöbbször gyógyszer sem szükséges. Ha indokolt a fájdalmat enyhíteni, a lázat csillapítani, egyszerű fájdalomcsillapítókat kell szedni.

Köhögéscsillapítók

A legtöbb készítmény elsősorban kodeint tartalmaz. A köhögés gyógyszeres elfojtása legtöbbször nem bölcs dolog. Hátráltatja a nyákos váladék felköhögését, és a gyógyulási folyamat meghosszabbodik.

Más készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a nyákot a hörgőkben elfolyósítják, ezáltal a felköhögést megkönnyítik. Ezeknek a gyógyszereknek a hatékonysága még nem teljesen tisztázott.

Antibiotikumok

Azokban a ritka esetekben, amikor az akkut bronchitis baktérium okozza (jellemző tünetek; elhúzódó betegség, zöldes színű köpet) és az orvos ezt a tényt egyértelműen megállapítja, szükséges lehet antibiotikumot bevenni vagy injekció formájában beadni.

Krónikus bronchitis

A panaszok hasonlítanak az akut bronchitishez: fájdalmas köhögés, sárgásfehér nyákos köpet, gyakori láz, néha légzési nehézségek. A tünetek mind gyakoribbá válnak, végül egész éven át tartanak. A dohányosok reggelente jelentkező köhögést „normális dohányos köhögésnek” tartják. Az idő múlásával a köhögés egyre kínzóbbá válik és a felköhögött nyák egyre sűrűbb. A késői stádiumban legtöbbször légszomj lép fel.

A gyakran ismétlődő akut bronchitis tartósan károsítja a hörgőnyálkahártyát. Ez kedvez a mind gyakoribb infekcióknak. A hörgők fala megvastagszik és nagyon sok nyákot termel, ami egyre nehezebben tud a beteg felköhögni. A köhögés állandósul, köpetürítéssel és nehézlégzéssel jár.

Megbetegedési kockázat

Fokozódik:
 • dohányzás,
 • szennyezett levegő
 • munkahelyi ártalom
 • rossz lakásviszonyok következtében; rossz szociális viszonyok között élők hatszor olyan gyakran betegszenek meg idült bronchitisben, mint akik egészséges környezetben élnek és dolgoznak,
 • ködös vidékeken,
 • olyan embereknél, akik már gyermekkorban szennyezett levegőben éltek.

Lehetséges következmények és szövődmények

A krónikus bronchitis (hörghurut) szinte észrevétlen, lappangó megbetegedés, és gyakran alábecsülik a veszélyességét. A nyálkahártya-elváltozás egyre rosszabbodik és végül az életet fenyegeti.

Tüdőkárosodás (emphysema), állandó fulladás és oxigénhiány alakulhat ki. A beszűkült tüdőcapillarisok szívgyengeséget okoznak. Növekszik a bakteriális fertőzés veszélye és tüdőgyulladás léphet fel. A dohányos emberek különösen gyakran szenvednek krónikus bronchitisben, és tekintve, hogy a tüdőrák tünetei is nagyon hasonlóak, a rosszindulatú daganat első jeleit gyakran nem veszik észre.

Öngyógyítás

Ennél a betegségnél az öngyógyítás rendkívül fontos.

 • Ha egy dohányos az idült bronchitis jeleit észleli, azonnal hagyjon fel a dohányzással.
 • kerülje a dohányfüstös helyiségeket.
 • ha munkahelyén ártalmas körülmények vannak, keressen új munkahelyet.
 • Ne találkozzon influenzás betegekkel. Minden olyan hűléses betegség, amelyet egy egészséges szervezet könnyen elvisel, a bronchitises beteg számára veszélyes lehet.

Kezelés

A kezelés elsősorban a megbetegedés előrehaladását gátolja meg.

Nyákoldó gyógyszerek

Gyakran válnak szükségessé a nyákoldó anyagok (ld. az akut bronchitisnél)

Hörgőtágító gyógyszerek

Ha az idült bronchitisnél rohamokban jelentkező vagy állandósult nehézlégzés alakult ki, feltétlenül szükségessé válik hörgőtágító gyógyszerek belégzése vagy hasonló hatású szerek bevétele (ld. az asthma gyógyszereinél).

Szteroid inhalálás

Egyes indokolt esetekben az orvos szteroidbelégzést rendel el (ld. asthma). Ennek fontos mellékhatása a védekezőképesség csökkenése. Ennek következtében gombás fertőzés alakulhat ki a szájban (szájpenész). Ezt megelőzendő, ha a szájüreget inhalálás után tiszta vízzel alaposan kiöblítjük.

Antibiotikumok

Bakteriális fertőzéseknél az orvos rendszerint antibiotikumot is rendel. A hatásos gyógyszer kiválasztására a köpetből és a vérből ki kell tenyészteni a kórokozót. Vitatott, hogy meg lehet-e előzni a súlyosabb fertőzéseket kis dózisú antibiotikumok folyamatos szedésével.