Íngyulladás

Az íngyulladás a csontokat az izmokkal összekötő szövetek megbetegedése. Gyulladt inakkal nehezebbé válik az izmok összehúzódása, ezáltal a mozgás is nehézkes és fájdalmas lesz.

Az íngyulladás okai

A betegség leggyakoribb oka az adott izom túlzott használata, például túl sok edzés, új edzésprogram vagy az edzés szintjének emelése következtében, de az életkor előrehaladtával szintén növekszik a kialakulás esélye. A betegségnek legínkább kitett inak az Achilles-inak, a csukló és a váll inai.

Tünetei

Az íngyulladás tünetei általában két-három nap után bukkannak fel, és súlyosabb esetben akár hat hétig is fennállhatnak.

Jellemző tünetek:

  • Az érintett terület csak korlátozottan mozgatható
  • Érzékenység, fájdalom
  • Duzzanat
  • Legyengülés

Íngyulladás kezelése

A kezelés elsődleges célja a fájdalom csillapítása, majd a teljes mozgásképesség visszaállítása és az érintett terület izmainak és inainak erősítése a jövőbeli megbetegedések elkerülése érdekében.

Pihentetés és jég

A leghatékonyabb kezelés, ha az érintett testrészt megóvjuk mindenfajta, de legfőképpen a fájdalmat okozó mozdulattól, a váll esetében azonban ez nem lehetséges, mert a túlzott mozdulatlanság hatására „befagy". A stabil mozdulatlanságot szorítókötéssel, sarokpárnákkal vagy sínnel lehet biztosítani, de 15-20 perc jeges borogatás is segíthet.

Edzés

Ha a fájdalom valamennyire csillapodott, gyakorlatoztatással visszaállítható a teljes mozgásképesség, valamint az izmok és inak is megerősödnek annyira, hogy elkerülhető legyen a további megbetegedés. A hidroterápia és a vízi aerobik különösen alkalmas erre a célra, mert a víz felhajtóereje is támasztja a testet.

Gyógyszeres kezelés

Általános esetben hasznosak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, súlyosabb megbetegedés esetén pedig az inakba adott szteroid injekciók.

Ultrahang-terápia

A lökéshullám-terápia néven elterjedt magas rezgésszámú célzott ultrahangkezelés (nem invazív kezelés, amelynek során nagy energiájú rezgéshullámok hatolnak át a bőrön az érintett területre) segít az inakban keletkező kalciumlerakódások eltávolításában. A fókuszált impulzusok nélküli ultrahang-terápia akkor is segít a fájdalom és a duzzanat csökkentésében, ha níncsenek jelen kalciumlerakódások.

Gyógynövény-terápia

A mozgásszervi megbetegedések többsége, például az izomgyulladás ellen is hasznos gyógynövény az árnika és a ruta. Mindkettő helyileg csillapítja a fájdalmat, emellett segíti a szövetek regenerálódását.

Árnika és ruta

Jegeljük a fájdalmas területet három-öt percig, majd cseréljük fel a jeget meleg árnikás borogatásra, amelyhez 1 evőkanál rutaolajat kevertünk. Ezt a csak külsőleg alkalmazható keveréket számos alkalommal bevethetjük a nap folyamán. A kezelés szüneteiben, illetve éjszaka használjunk ricinusolajas pakolást.

Ricinusolaj

A legjobb, ha a gyulladt területbe masszírozzuk vagy átnedvesítünk vele egy kendőt, és borogatásként alkalmazzuk minimum 30-60 percig, hogy az olajnak legyen ideje a szövetekbe diffundálni. A borogatást plasztikkötéssel és egy elasztikus bandázzsal is megerősíthetjük, így akár egész éjszaka fennmaradhat.

A ricínusolajban található zsírsavak kapcsolatba lépnek a vér és a szövetek molekuláival, és csillapítják a fájdalmat, lelohasztják a vörös duzzanatot és csökkentik a gyulladást.

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő külsőleges használatával legyőzhetők az íngyulladással járó fájdalmak. A gyógynövény hatóanyagai hűtő, nedvesítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, péppé zúzott gyökere és levelei alkalmazhatók borogatásként. Csak akkor alkalmazzuk, ha éppen nincs folyamatban másik kezelés. Hasznos a nadálytőkívonatból készült kenőcs vagy olaj is.