Isiász

Deréktáji fájdalom, amely gyakran kisugárzik a fenékbe, a combba vagy a lábba. Többnyire valamilyen rossz vagy megerőltető mozdulat, például nehéz tárgy emelése kapcsán jelentkezik.

Tünetek

Az isiász hirtelen, kínzó fájdalommal kezdődik a deréktájon, ami gyakran jár görccsel vagy mozgásképtelenséggel, és még a legkisebb mozdulat is fokozza a fájdalmat.

Okai

Az isiászt a két ülőideg valamelyikére gyakorolt nyomás okozza. Ez a két fő ideg a gerincvelő alsó részében elhelyezkedő ideggyökökből ered, és a combok hátoldalán fut le. A nyomást a sérült izom körül kialakuló duzzanat vagy porckorongsérv válthatja ki.

A terhesség késői szakaszában is kialakulhat isiász, a megváltozott testtartás következtében. A fájdalom, amelyet általában csak az egyik lábban lehet érezni, köhögés vagy megerőltetés hatására fokozódik. A vízszintes testhelyzetben való pihenés enyhíti a fájdalmat.

Kezelése

A kezelés kezdeti szakaszában pihenés, az érintett testrész meleg vagy hideg vizes borogatása, és fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése javallt. Tanácsos a lehető leghamarabb újra elkezdeni a mozgást, még ha ehhez fájdalomcsillapítót kell is szedni.

A fizikoterápia, valamint annak elsajátítása, hogyan emeljünk fel helyesen súlyos tárgyakat, nagyon fontos a kiújulás megelőzése érdekében.

Amennyiben a fájdalom fokozatosan jelenik meg és makacs, további vizsgálatokra lehet szükség ahhoz, hogy ki lehessen zárni a hasonló tünetekkel járó ízületi gyulladás, tumor vagy tuberkulózis jelenlétét. Ilyen esetben vérvizsgálatot, röntgen-, valamint MR-vizsgálatot végeznek.

Megelőzése

Az isiász gyakran előforduló munkahelyi ártalom. A munkáltatónak törvény által előírt kötelessége a lehető legkisebbre csökkenteni a fizikai munkával járó kockázati tényezőket. A megelőző intézkedések közé tartozhat a feladatok olyan elosztása, amely lehetővé teszi az emelés gyakori ismétlődésének elkerülését, lehetőség szerint emelőgépek alkalmazása, és a munkahely ergonómiájának javítása.