Izomgörcs

A görcs az egyes izmok vagy izomkötegek összehúzódása. Ez éles fájdalmat vált ki, ami csak a kontrakció oldódásával szűnik meg.

Izomgörcs okai

Az izomgörcsöket többféle tényező idézi elő. Legtöbbször testmozgás közben jelentkeznek, ami az izommunkához szükséges kémiai anyagok hiányához vezet.

Amikor egy izom dolgozik, a sejtek gyorsabban égetik el a vércukrot. A cukor vegyül a vérből származó oxigénnel, és az izomsejtekben végbemenő komplex kémiai folyamatok révén felszabaduló energia az izom-összehúzódáskor használódik el. Minél intenzívebb a testmozgás, és minél hosszabb ideig tart, annál gyorsabbnak kell lennie ennek a folyamatnak, hogy biztosítani tudja az izmok nagyobb energiafelvételét. Ha az anyagcsere nem elég gyors, akkor az izomszövetekben tejsav szabadul fel.

A tejsav is tud energiát termelni, csak nem elegendő mennyiségben. Ha a testmoz-gás folytatódik, több sav képződik, mint amennyi le tud bomlani, s a felesleg össze-sűrűsödik. Ennek hatására a normális izom-összehúzódás megszűnik, és jellegzetes ége-tő érzés, markoló és görcsös fájdalom jelent-kezik. Egy görcsbe rándult, feszes izom vérellátása rossz, így még több tejsav halmozódik fel.

Magas láz, nagyfokú verejtékezés vagy sokáig tartó testmozgás miatt bekövetkező só-és folyadékvesztés szintén görcsöt okoz, ami megváltoztatja az izomműködést kiváltó elektromos egyensúlyt.

Izomgörcsök kezelése

Izomgörcs esetén azonnal abba kell hagyni a testmozgást, és meg kell próbálni finoman megnyújtani az érintett izmot. Ettől először felerősödhet a görcs, de később fokozatosan enyhűl.

Az érintett terület masszírozása fokozza a vérellátást, a meleg borogatás vagy fürdő szintén serkenti. Vigyázzon, ne legyen túl forró a víz, kerülje a túl magas hőmérsékletet, mert a hirtelen változás megterheli a vérkeringést és a hőszabályozó rendszert.

Igyon sok vizet, különösen ha meleg időben mozog. Huzamosabb ideig tartó izzadás esetén a folyadékpótlás mellett gondoskodni kell a só pótlásáról is.

Az egészséges táplálkozás biztosítja az izmok megfelelő tápanyagellátását, ezzel próbálja megelőzni a görcsök kialakulását. Minél edzettebb valaki, annál jobb az izmok oxigénellátása, ami csökkenti az izomgörcsök kockázatát.

Nyugatlanság szindróma

Kb. a népesség 15%-a szenved ebben a betegségben.

Tünetei: csiklandozó, égető, csípő és sajgó érzetek a lábizmokban, a szimptómák tőbbnyire éjszaka rosszabbodnak; stressz vagy túlzott koffeinfogyasztás fokozza a tüneteket.

Jelenleg nincs egységes gyógymódja, próbálkozzon a láb lehűtésével vagy felmelegítésével, a lábikra enyhe nyújtásával, masszírozásával. Lefekvés előtt kerülje az élénkítőszerek - kávé - fogyasztását, a tornát és a nehéz ételeket. Naponta relaxáljon vagy jógázzon. Csak végső esetben folyamodjon gyógyszerekhez.