Kanyaró

Kanyaró

A kanyaró erősen fertőző vírusos megbetegedés, mely általában járvány formájában fordul elő. Az előfordulás gyakorisága drámaian csökkent azokban az országokban, ahol védőoltást alkalmaznak, ám a betegség továbbra is számos haláleset okozója a fejlődő országok 1 és 5 év közötti gyermekei körében.

Virális okok

A túlélés érdekében a kanyaróvírus erősen fertőző kórokozóvá fejlődött. Az emberi testen kívül más hordozója nem létezik, s nem képes sokáig életben maradni befogadó szervezet nélkül, továbbá nem képes megfertőzni az immunizáltakat, valamint azokat, akik már korábban megbetegedtek kanyaróban.

Ennek ellenére a vírus továbbra is virágzik, hiszen gyorsan képes terjedni (90 százalékát megfertőzi azoknak, akik kapcsolatba kerültek vele), és parányi cseppekkel terjed - egy tüsszentés a repülőgépen elegendő ahhoz, hogy mindenki megfertőződjön a fedélzeten.

A kanyaró jellegzetes tünetei

A kanyaró tünetei általában a fertőzést követő 8-14 napban fejlődnek ki.

Két jellegzetes fázisa a következő:

 • A kiütés előtti fertőző hurutos stádium
 • A nem fertőző bőrkiütéses stádium

Hurutos stádium

1-2 napig tart. Köhögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás és magas láz jellemzi. Fehér közepű apró vörös foltok, ún. Koplik-foltok fejlődnek ki a száj nyálkahártyáján.

Bőrkiütéses stádium

A kiütés 3-5 nappal a tünetek jelentkezése után jelenik meg.

A fejen és a nyakon kezdődik, majd az egész testre átterjed.

A kiütések eleinte vörösek és laposak, és elkülönült foltokban jelentkeznek. Kb. egy héttel később nagyobb területekké egyesülnek, melyek barnás színűvé halványodnak, végül pedig teljesen eltűnnek.

A láz a kiütések megjelenése után hamarosan megszűnik, és 4-5 nap múlva általában bekövetkezik a gyógyulás.

A kanyaró szövődményei

Gyakori szövődmények

A kanyaró gyakori szövődményei többek között az alábbiak:

 • Akut otitis media - a középfület érintő bakteriális fertőzés. Az esetek 5 százalékában jelentkezik
 • Bacterialis pneumonia - a tüdő léghólyagocskáinak gyulladása. Az esetek 4 százalékában jelentkezik 
 • Conjunctivitis - kötőhártya-gyulladás 
 • Bronchitis - hörghurut 
 • Gastro-enteritis - gyomor- és bélhurut 
 • Álhártyás torokgyulladás - a legnagyobb veszélynek a 6 hónap és 3 év közötti gyermekek vannak kitéve.

Ritka szövődmények

Az alábbi szövődmények ritkák, ám potenciálisan életveszélyesek: 

 • Myocarditis - szívizomgyulladás 
 • Hepatitis - májgyulladás
 • Vírusos encephalitis -vírusos agyvelőgyulladás. Ez álmosságot, erős fejfájást, hányást, beszédzavart és hallásvesztést okoz

Diagnózis

A diagnózis klinikai alapon nyugszik

Koplik-foltok

Az orvos megvizsgálja a gyengélkedés általános tüneteivel, többek között influenzaszerű panaszokkal és magas, változó lázzal rendelkező gyermeket.

A kanyaró egyértelműen a Koplik-foltok felfedezésével diagnosztizálható. Ezek apró vörös, szürkésfehér közepű foltok a száj nyálkahártyájában.

Későbbi diagnózis

A teljes testet beborító kiütések megjelenését követően a diagnózis egyszerűbb. A kiütések eleinte általában a fül mögött, néha a homlokon jelentkeznek, majd lefelé terjedve megjelennek a testen. A kiütés maculopapularis, lapos és kiemelkedő vörös területeket egyaránt magába foglal.

Szükség esetén a diagnózis az alábbiakkal erősíthető meg:

 • Immunofluoreszcencia (a mintául szolgáló szövet antitest-vagy antigénmennyiségének vizsgálata) 
 • Vírusizoláció 
 • Szerológia (ellenanyag-kimutatás vérvizsgálattal)

Kezelés

A kezelés tüneti, mivel a kanyaróra nem létezik gyógymód. A betegség időtartama 2-4 hét, ám a tünetek általában 7-10 napon belül megszűnnek.

Tünetek kezelése

Egyszerű fájdalomcsillapítóval, például paracetamollal enyhíthető minden kellemetlenség, és csökkenthető a láz. A kisgyermekek és a három hónapnál idősebb csecsemők esetén biztonsággal alkalmazható a paracetamol folyékony változata, például a Panadol szirup. A langyos szivacsos lemosás szintén csökkentheti a lázat.

A kötőhártya-gyulladást szemfürdő és antibiotikumos szemcseppek kellőképpen enyhítik. A fájdalmas kérgesedés - például az orr körül - vazelin alkalmazásával csökkenthető.

Másodlagos fertőzések

A kanyaró egészséges, jól táplált gyermekek esetén viszonylag enyhe lefolyású betegség. Előfordulhat azonban a tüdő és a fül másodlagos fertőzése, mely súlyos lehet, s megfelelő antibiotikumos kezelést tehet szükségessé.