Köhögés

Szervezetünk egyik legfontosabb védekező mechanizmusa a köhögés, amely segít a légutakba került szennyeződések, vagy az oda nem illő idegen tárgyak, mint például az ételdarabkák vagy a fertőzésekből visszamaradt váladékok eltávolításában.

A köhögés tulajdonképpen egy heves, reflexszerűen beinduló folyamat, amely gyors kilégzést eredményez, egymás után akár többször is. Ahhoz, hogy ez a látszólag egyszerű, azonban rendkívül bonyolult művelet létrejöjjön, az idegrendszer és az agy precíz és összehangolt munkájára van szükség. Ezek a köhögésben résztvevő többi szervet működésre tudják kényszeríteni.

A köhögés mindig az ingerrel kezdődik, amely a légcső nyálkahártyáját érinti. Ennek az ingernek számtalan kiváltó oka lehet, a leggyakoribbak a porszemcsék, a beáramló hűvösebb levegő és a váladékok, de a félrenyelt folyadék után is köhögni szoktunk.

A keletkező inger elindul az agy felé, amely aktiválja a szervezet azon részeit, amelyek a segítenek a köhögésben. Közben a tüdő megtelik levegővel, hogy a légáramlat megfelelő erősségű legyen a légutak megtisztításához.

Az agy által az idegrendszer jeleket küld a gégefedőknek, amelyek záródnak is, a kilégzésben szerepet játszó izmok pedig felkészülnek az erőteljes összehúzódásra.

Légcső összeszűkülésével párhuzamosan a tüdőből nagy sebességgel és hirtelen kiáramlik a levegő, vagyis bekövetkezik az, amit hétköznapi néven köhögésnek hívunk.

A köhögés lehetséges kiváltó okai

A köhögésnek sokféle oka lehet, éppen ezért nem mindig szükséges azonnal légzőszervi megbetegedést sejtenünk a tünetek hátterében.

1. Egyszeri köhögés

Beszélhetünk egyszeri alkalommal történő köhögésről, amelyet a légutakba került idegen tárgy okoz, s ami a tárgy sikeres eltávolítása után meg is szűnik. Ez tipikusan akkor történik meg, ha félrenyelünk, vagy ha belélegzünk a levegőből valamit.

2. Akut- és krónikus köhögés

Ha a köhögés három hétnél kevesebb ideig áll fenn, akut köhögésről, ha ennél több ideig fennmarad, akkor krónikus köhögésről beszélünk. Utóbbi esetben mindenképpen érdemes kezelőorvosunkhoz fordulni, hogy a lehetséges okokat minél hamarabb feltárhassuk!

Az akut köhögés hátterében általában vírusos, vagy bakteriális fertőzések húzódnak meg, amelyek leginkább felső légúti megbetegedéseket okoznak. Ilyen lehet a torokgyulladás, gégegyulladás, légcsőgyulladás. Némely esetben azonban a tüdőt is elérheti a fertőzés és ekkor hörgő-, valamint tüdőgyulladás alakulhat ki. A vírusok és baktériumok mellett gombák is okozhatnak légúti fertőzéseket, de ezek előfordulása ritka.

A krónikus, hosszan elhúzódó köhögés mögött is változatos kiváltó okok lehetnek. A dohányosok és az asztmások által produkált tünetek is ide tartoznak. Ezek mellett azonban még sok más betegség is okozhat krónikus köhögést. A leggyakrabban a különböző tüdőbetegségekkel (például a COPD), mellhártyagyulladással, vagy esetleg TBC-vel kell számolnunk.

Állandó köhögést a fent felsoroltakon kívül sajnos a légzőszerv, vagyis a tüdő jó- és rosszindulatú elváltozásai, daganatai is okozhatnak. A tüdőrákot nem egyszer téveszti össze a beteg a tüdőgyulladással, és csak amikor a tünetek nem javulnak, vagy egyre elviselhetetlenebbé válnak, akkor keresi fel az orvosát.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a tüdőn kívül a mellhártya, illetve mellüreg daganatai is produkálhatnak hosszan tartó köhögést. Ezért, ha hasonló tüneteket tapasztalunk, minél hamarabb konzultáljunk orvosunkkal!

Allergiás időszakban a levegőn keresztül a légcsőbe bejutó, annak nyálkahártyáján megtapadó pollenszemcsék is okozhatnak krónikus köhögést, hiszen a szabadba lépve folyamatosan találkozhatunk ezekkel.

A korábbi évtizedekben még a szamárköhögés is a krónikus köhögés egyik fajtája volt. Ez a kisgyermekek körében terjedt, de amióta kötelező védőoltással védekezünk ellene, sikerült erőteljesen visszaszorítani.

3. Emésztőszervi okok

Ha köhögünk, kevesen gondolunk csak arra, hogy emésztőszervi problémák okozhatják panaszainkat. Amennyiben rendszeresen visszatérő köhögést észlelünk, a tünet kiváltója refluxbetegség is lehet, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe, majd esetleg a légcsőbe kerül, ahol erős irritációt vált ki. Ez főleg az éjszakai időszakban jelentkezik, amikor vízszintes helyzetbe helyezzük testünket. Érdekes, hogy bár a savas tartalom okozza a problémát, a köhögés mégis száraz szokott lenni. Ha hajlamosak vagyunk a refluxra, szedjünk savlekötőt, éjjel pedig fejünket emeljük meg valamivel.

4. A köhögés mögött kardiológiai okok

Szintén kevés ember tudja csak, hogy a szűnni nem akaró köhögés hátterében akár átmeneti, vagy idült szívproblémák is állhatnak, elsősorban a szívbillentyűk hibás működése okoz ilyen tüneteket, de köhögés akkor is előfordulhat, ha szívelégtelenségtől szenvedünk. A szív ugyanis, mint minden más szerv esetében, a tüdő vérellátásáért is felel. Ha a szív nem képes megfelelő mennyiségű vért a tüdőbe áramoltatni, akkor a légzőszervben vizes pangás alakulhat ki, sőt a tüdő ereiben a nyomás is megnövekedhet. Ekkor tüdő ödéma is felléphet, amely esetben habos köpet kíséri a köhögést.

Ráadásul a folyamat önmagát erősíti, mivel az egyre rosszabb állapotba kerülő tüdő egyre kevesebb oxigént képes felvenni, tehát a szívnek esélye sincs megfelelő összetételű vért adni a tüdőnek és a többi szervnek sem. Hazánkban az egészségtelen életmód miatt sajnos ez a betegség nagyon gyakori.

5. A köhögés mögött meghúzódó pszichés eredetű okok

Gyakran a köhögéses panaszokra nincs semmiféle orvosi magyarázat. Ilyenkor sejthető, hogy a háttérben különböző pszichés eredetű okok állnak. Ez stresszesebb, megterhelőbb időszakban kortól és nemtől függetlenül mindenkinél előfordulhat. Minél hamarabb sikerül a diagnózist felállítaniuk az orvosoknak, annál kevesebb felesleges gyógyszert kell beszednünk és számos vizsgálatot is megúszhatunk.

6. Gyógyszer mellékhatásaként jelentkező köhögés

Vannak olyan gyógyszerek, amelyekben a hatóanyagok is kiválthatnak köhögést. Ilyenek például az úgynevezett ACE-gátlók, amelyeket elsősorban a vérnyomás csökkentő gyógyszerekben alkalmaznak, de némely szívelégtelenségre felírt gyógyszerben is előfordulhatnak. Ekkor nagyon fontos, hogy a kezelőorvos kiderítse, a köhögést ezen anyagok okozzák-e, vagy esetleg a szívelégtelenségből eredő komolyabb problémák.

A száraz köhögés

A száraz köhögést más néven ingerköhögésnek is nevezzük. Ez a köhögés olyan fajtája, amikor a köhögési folyamat eredményeként a légutakból nem távozik váladék. Ennél a típusnál a köhögés gyakran rohamokban tör erő, nehezen szüneteltethető, illetve recsegő, keményebb hanggal jár.

Száraz köhögést általában valamilyen gyulladás kíséri, például garat-, légcső-, vagy tüdőgyulladás és tulajdonképpen ez a gyulladás ingerli a légcsövet. A köhögés mellett egyéb tüneteket is tapasztalhatunk, fájhat, kaparhat, vagy éghet a torkunk, illetve váladékozhat az orrunk is.

Száraz köhögés a gyulladáson kívül a következő betegségek okozhatnak:

  • asztma
  • légutak daganatos megbetegedése
  • megnövekedett pajzsmirigy
  • krónikus szívelégtelenség
  • lupus erythematodes
  • tüdőfibrózis
  • pszichés okok

Sokat segíthet a megfelelő diagnózis felállításában, ha tájékoztatjuk orvosunkat arról, a köhögés jellemzően melyik napszakban fordul elő. Az asztma főleg éjjel és hajnalban okoz száraz köhögést.

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés, bár nagyon kellemetlen, mégis csak pozitívnak tekinthető, ugyanis a megtisztulási folyamat fontos részét képezi. Ekkor a szervezet a légutakban megtapadt, általában fertőzésekből visszamaradt nyáktól próbál a lehető leggyorsabban és legrövidebb úton megszabadulni. Ez a felülfertőződések elkerülése céljából is jelentős. A köhögés ezen fajtáját produktív köhögésnek is nevezzük.

Ha ilyen köhögést tapasztalunk, mindenképpen keressük fel kezelőorvosunkat, mert ő tud megfelelő nyákoldó gyógyszert felírni számunkra. A nyákoldók a szervezet munkáját segítik, hiszen képesek a letapadt váladékot hatékonyan feloldani.

Hurutos köhögéskor lehetőség szerint ne szedjünk be köhögéscsillapítót, mert akkor a nyák nem tud távozni, és a betegség időtartalma elhúzódhat, esetleg újabb fertőzések alakulhatnak ki.

Néha az éjszakai nyugodt alvás érdekében orvos tanácsára vehetünk be köhögéscsillapítót, de akkor a köptetőt semmiképpen ne használjuk! A kettő együttes használata tilos!

A hurutos köhögés a száraz köhögéssel ellentétben jellegzetes gurgulázó hanggal is jár, ami segít a betegség felismerésében.

A váladék tekintetében a zöldes színű köpet általában bakteriális fertőzésekre utal, a fehéres, áttetsző köpetből pedig inkább vírusok jelenlétére lehet következtetni. A váladék színét azért jó jelezni a kezelőorvosunknak, mert a kezelési mód ettől is függhet. Az orvos eldönti például, hogy szükséges-e megkezdeni egy antibiotikum kúrát, vagy esetleg csak a betegség tüneteit kell csillapítani. Előfordulhat az is, hogy a köpetből mintát vesznek, és mikrobiológiai vizsgálatoknak vetik alá a pontos diagnózis felállítása érdekében.

A hurutos köhögést a száraz köhögéshez hasonlóan számtalan betegség idézheti elő, gyakran okozza allergia, vagy arcüreggyulladás, de ha sokat járunk közösségbe, esetleg visszatérő fertőzés is lehet a probléma.

A köhögés ellen

  • Hurutos köhögésnél a gyógyszer szedése mellett mindenképpen fogyasszunk sok folyadékot, mert az is segít a nyákoldásban, illetve szedjünk vitaminokat is, hogy a szervezet immunrendszerét támogassuk. Az erősen fűszeres, csípős ételeket viszont javasolt kerülni, mivel ezek fokozzák a nyák képződését.
  • Száraz köhögés ellen az egyik legjobb természetes orvosság a citromlé. Ezt tehetjük a teánkba, vagy meleg vízbe is limonádét készítve. A citromlében nagy mennyiségben van jelen a C-vitamin és a kálium, de rengeteg antioxidánst is tartalmaz, amelyek mind segítenek a betegség megszüntetésében. Ha a citromléhez még mézet is adunk, duplán jót teszünk magunknak, mivel a méz kiválóan nyugtatja az irritált nyálkahártyát.

Köhögés elleni teák

Kakukkfű

A kakukkfű oldja a hörgőgörcsöt és köptető hatású.

Elkészítés: 1 teáskanálnyi kakukkfüvet egy csészében leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Adagolás: naponta többször 1-1 csésze frissen elkészített teát kell inni.

Lándzsás útifű

Elkészítése és alkalmazása: mint a kakukkfűnél, de két teáskanál gyógynövényt használjunk.

Köptetőkeverék

Recept: 30g kakukkfű, 15g lándzsás útifű, 10g édeskömény, 10g izlandi moha, 10g édesgyökér.

Elkészítése és alkalmazása: mint a kakukkfűteánál.

Köhögés csillapítása

A köhögés csillapítására számos módszer létezik attól függően, hogy hurutos vagy száraz köhögésről beszélünk. Ezekről bővebben a köhögés csillapítása menüpont alatt olvashat.

Érdekesség

A köhögésről bizonyára csak kevesen tudják, hogy akár 1000 km/órás sebességgel is képes a légző rendszerünket tisztogatni! Meglepő, ugye?