Középfülgyulladás

A középfülgyulladás azt a levegővel telt középső fülrészt érinti, ahol a test három legkisebb csontja, a kalapács, az üllő és a kengyel vezeti a hangokat a dobhártyáról a belső fülbe. A betegség sokkal gyakoribb gyerekek körében, mert az ő Eustach-kürtjük keskenyebb, de felnőttek is elkaphatják. (Az Eustach-kürt a középfület a szájgaratüreggel összekötő csatorna.)

Középfügyulladás okai és tünetei

A középfülgyulladás a középfület kitöltő szövetek gyulladása. Vírusos fertőzés okozza, mint az influenzát vagy a közönséges meghűlést. Kialakulhat bakteriális fertőzés következtében is, ami az Eustach-kürtön át terjed fel a torokból.

A betegség hirtelen, erős fülfájdalmat idézhet elő, amit láz is kísérhet. Amikor genny vagy folyadék gyűlik a középfül csontjai köré, „teltségérzésünk" lehet abban a fülünkben. Ez hallási nehézségeket okozhat, sőt fülzúgást is tapasztalhatunk.

A betegség néha a dobhártya beszakadását okozhatja, és egy kis vérfolyás jelentkezhet. Ez riasztóan hangzik, de valójában a fájdalom fokozatosan megszűnik, és a dobhártya meggyógyul.

Ha e két tünet egyikét is tapasztaljuk, középfüégyulladásunk lehet: 

  • hirtelen kezdődő fájdalom akár láz is lehet
  • "teltségérzet" a fülben és hallásproblémák.

Keressük fel orvosunkat, ha ilyen tüneteink vannak.

Mit tegyünk?

Ha a fájdalom erős, haladéktalanul keressük fel orvosunkat. Ő majd megvizsgálja mindkét fülünket egy otoszkópnak nevezett nagyítókészülékkel. Ez segít megállapítani, hogy gyulladt-e a fülünk, vagy szivárog-e genny a középfülből a hallójáratba.

Középfülgyulladás kezelése

Az orvos valószínűleg fájdalomcsillapítókat fog felírni, hogy enyhítse a kellemetlenségeinket. Ha a fertőzést baktérium okozza, szájon át adható antibiotikumok szedésére lehet szükség. A fájdalomnak néhány nap alatt el kell múlnia, de a hallási problémák néhány hétig megmaradhatnak.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Enyhítheti a fülfájdalmakat, ha törülközőbe csomagolt meleg vizes palackot tartunk az érintett fülünkhez. Segíthet a paracetamol vagy az ibuprofen is.