Lábgomba

Erősen fertőző gombás fertőzés. A Tínea pedis nevű gomba okozza, amely leginkább a meleg, nedves, izzadt bőrfelületeken tenyészik. Könnyen terjed minden olyan helyen, ahol az emberek mezítláb járkálnak — uszodában, öltözőkben, zuhanyzókban, vagy akár otthon, a fürdőszobában. Törülközők, cipők közös használata is terjesztheti. Magyarországon becslések szerint a népesség 5-15 százaléka érintett.

A lábgombásodás tünetei

A fertőzés leggyakrabban a negyedik és ötödik lábujj között kezdődik, de a talpról is kiindulhat, és a láb-körmökre is ráterjedhet.

Jellemzői:

  • bőrirritáció, viszketés, 
  • kivörösödött bőr a lábujjak között, 
  • kellemetlen lábszag, 
  • nedvedző, felpuhult bőr, amely berepedezik, hámlik, sőt vérezhet, és kifejezetten fájdalmassá is válhat.

A lábgomba kezelése

A lábgombásodás leggyakrabban előforduló, enyhe formája házilag is könnyen kezelhető.  A legfontosabb a láb tisztán tartása: mindennap mossunk lábat; fürdés, zuhanyozás után gondosan töröljük szárazra, különösen a lábujjak között.

További tanácsok: 

  • Az érintett bőrfelület kezelésére használjunk gombaölő kenőcsöt, sprayt, ecsetelőt vagy hintőport. Mivel a gomba mélyen befészkeli magát a bőrbe, a kezelést még legalább tíz napig folytatni kell azután is, hogy a fertőzés látható jelei elmúlnak.
  • Viseljünk pamutzoknit; cseréljük naponta vagy még gyakrabban, ha nagyon izzad a lábunk. Amikor az időjárás engedi, viseljünk nyitott cipőt. 
  • Törülközőt, cipőt soha ne használjunk másokkal közösen. Uszodában, öltözőben, zuhanyzóban viseljünk papucsot. 
  • Fürdés, tusolás után alaposan mossuk ki a kádat vagy a zuhanytálcát.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a fertőzés nem javul az otthoni kezelésre, illetve ha ráterjed a lábkörmökre vagy más testtájakra. Az orvos gombaölő kenőcsöt, vagy ha a fertőzés kiterjedt, szájon át szedendő gyógyszert ír fel.

Kiegészítő kezelés

A teacserje (Melaleuca alternifolia) olajáról kimutatták, hogy hatékony a lábgombásodás ellen. Vattás fül-tisztító pálcikával finoman kenjük be vele az érintett bőrfelületet, vagy áztassuk a lábunkat egy lavór vízben, amelybe pár csepp olajat csepegtetünk.

Szövődmények

Kezelés hiányában a gomba ráterjedhet például a láb-körmökre, amelyek megfertőződve sárgásbarnává és törékennyé válnak. A gomba a lágyékra is felhúzódhat, ahol heves viszketést okoz.

Kilátások

A lábgombásodás többnyire hatékonyan kezelhető, de mivel nagyon gyakori a visszafertőződés, a megelőzésnek fontos szerepe van.