Megfázás és influenza

A megfázás és az influenza a felső légutak vírusos betegségei, és az egyik leggyakoribb olyan problémát jelentik, amivel az emberek az orvost felkeresik. Megfázást több mint kétszázféle vírus okozhat, az influenzának pedig három fő típusa létezik: az A, B és C típus.

A lakosság mintegy fele évente legalább egyszer „megfázik", leginkább az őszi-téli hidegebb időszakban. Az influenza kevesebbeket érint, és főleg télen jelentkezik járványok formájában. A megfázás és az Influenza elleni legjobb védekezés az általános jó egészségi állapotunk megőrzése.

Az influenza terjedése

A megfázás és az Influenza nagyon gyorsan terjed. Ha valaki köhög, tüsszent, vagy egyszerűen csak kilélegez, a levegő apró cseppjein a kórokozók egyik emberről a másikra képesek terjedni.

A vírus közvetlen kontaktussal is terjed: ha beteggel való kézfogás után az orrunkhoz vagy szemünkhöz nyúlunk — a vírus máris a szervezetünkbe jut. A fertőzött személy többeket tovább tud fertőzni, és a beteg egy nappal a tünetek jelentkezése előtt jelenti a legnagyobb fertőzésveszélyt a környezetére.

Egyetlen tüsszentés vírusok millióit löki ki a levegőbe. A közelben tartozkodó személyek leggyakrabban így fertőződnek meg.

Mivel a megfázást sokféle vírus kiválthatja, az átvészelt megfázás más hasonló vírusok ellen nem biztosít védelmet. A felnőttek már kevésbé érzékenyek a megfázásra, mert életük során szereztek bizonyos immunitást.

Gyermekek esetén ez veszélyesebb, mivel immunrendszerük sem fejlődött ki teljesen, és sokkal több időt töltenek olyan közösségekben (óvoda, iskola), ahol a vírusok rendkívül gyorsan terjednek a gyerekek között.

Az influenzát elsősorban az A és a B vírus okozza; talán az A vírus veszélyesebb. A vírusok időről-időre mutációra, változásra képesek. Ellenük sem alakul ki immunitás, mert egy másik törzs később éppoly veszélyes lehet. Aki (pl. egy időskorú) veszélyeztetve érzi magát, kérheti az influenza elleni oltás beadását. A kockázati csoportok számára valóban fontos az oltás!

A megfázás és influenza tünetei

A megfázás és az influenza tünetei egy-két nappal a fertőzés után már jelentkeznek. A tünetek bizonyos mértékig hasonlítanak, de influenza esetén nagyon gyorsan romlanak, akár pár órán belül.

A megfázás jellemző tünetei: 

 • orrfolyás, kezdetben híg, majd zöldessárga orrváladék,
 • tüsszögés,
 • torokfájás, köhögés,
 • hőemelkedés, fejfájás.

Erős megfázás esetén sokan azt hiszik, hogy influenzásak. A fenti tünetek mind igazak lehetnek, de a következő jellemzők már csak influenza esetén igazak: 

 • magas láz, izzadás, hidegrázás, 
 • izomfájdalmak, 
 • fejfájás, 
 • gyengeség, kimerültség érzése, 
 • étvágytalanság.

 Öngyógyítás

Megfázás vagy influenza esetén a legfontosabb, hogy minél kényelmesebb, jobb közérzetet biztosító környezetben legyünk.

Néhány jó tanács:

 • kellő mennyiségű langyos ital (tea) csökkentheti a lázat,
 • fájdalomcsillapító-lázcsökkentő (a helyes adagolásról olvassuk el a betegtájékoztatót!) alkalmas a láz mérséklésére és a torokfájás csökkentésére, 
 • tartózkodjunk meleg helyen, és pihenjünk, 
 • használjunk orrcseppet az orrdugulás megszüntetésére,
 • kerüljük a dohányzást és az alkoholt, 
 • szellőztessük gyakran a szobát, kerüljük a füstös, áporodott szagú, szennyezett helyiségeket.

Pihenés, kellemes meleg, elegendő folyadék biztosítása - és a szervezet könnyebben megküzd a fertőzéssel.

A megfázás általábancsak néhány napig tart, de az influenza tünetei egy hétig is elhúzódhatnak. Két-három nap után legrosszabb az influenza, hacsak szövődmények nem jelentkeznek. Az influenza heveny szakasza után még egy darabig rossz maradhat a közérzetünk, a fáradtságérzés is lassan múlik, és a köhögés még néhány hétig fennmaradhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Általában azt mondhatjuk, hogy ha úgy érezzük: a tünetek rosszabbak a „szokásosnál", és a fertőzés tovább tart, érdemes felkeresni az orvost.

Az influenza okozhat veszélyes, akár életveszélyes szövődményeket is, és az erre utaló jeleket csak az orvos veheti észre — és még idejében. Akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha tüneteink nem javulnak, hanem inkább rosszabbodnak.

A fő kockázati csoportok

Egyes betegek vagy életkori csoportok nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ha influenzában betegedtek meg.

Az influenza szövődménye lehet hörghurut (légúti bakteriális fertőzés) vagy tüdőgyulladás, amely a tüdő bakteriális fertőzése miatt alakul ki.

Influenzajárvány idején sajnos nem ritka a tüdőgyulladás miatti halálozás sem.

A főbb influenzás rizikócsoportok:

 • a koraszülöttek, kisebb testsúllyal született újszülöttek, 
 • az időskorúak,
 • a dohányosok, 
 • az asztmás betegek,
 • a csökkent immunműködésű betegek (így a cukorbetegek, AIDS-esek), 
 • a táplálkozási zavarban szenvedők, a rossz általános egészségi állapotúak.

A kockázati csoportokba tartozó influenzás betegeket nem szabad „házilagosan" kezelni, hanem minél hamarabb értesíteni kell az orvost! Vannak vírusellenes szerek is, de ezek csak akkor hatnak, ha az első 36 órán belül megkapja a beteg. Az orvos antibiotikumokat írhat fel a bakteriális szövődmények megelőzésére. Ha fennáll a tüdőgyulladás gyanúja, mellkas-röntgenvizsgálat szükséges a kizárására. Igen súlyos esetben kórházi kezelés is szükséges lehet.

Influenza elleni védőoltás

A nagyobb kockázatú csoportok esetén érdemes a védőoltásról gondoskodni, és minden ősszel beadatni az oltást, hogy a téli hónapokra védettséget nyújtson. A vírustörzsek évről-évre változnak, mivel mutálódnak, és ezért nemzetközi adatok alapján határozzák meg az adott évi védőoltást.

A védőoltás ajánlott: 

 • a 65 év feletti embereknek,
 • a cukorbetegeknek, 
 • az asztmás betegeknek,
 • a szív- vagy légzőrendszeri betegeknek, 
 • az immunműködést csökkentő szereket szedő betegeknek.

Nátha és influenza elleni szerek

Számos vény nélkül kapható szer létezik a megfázás és influenza kezelésére. Ezekben a fájdalomcsillapítót kombinálják pl. érszűkítőkkel, koffeinnel, vitaminokkal stb. Érdemes a patikában megkérdezni, melyik készítményt ajánlja a gyógyszerész, különösen akkor, ha valaki - egyéb betegsége miatt - rendszeresen szed fájdalomcsillapítókat. (A paracetamol dózisait is ellenőrizni kell, hogy lehetőleg ne forduljon elő túladagolás.)

A köhögéscsillapítók a köhögési ingert és a köhögés, ill. torokfájás okozta irritációt csökkentik. Citromos-mézes forró italok C-vitaminnal „dúsítva" elősegítik a gyógyulást, a méz pedig jótékony hatású a gyulladt nyálkahártyára.

Fontos!

Ha megfáztunk vagy influenzát kaptunk, és emiatt légzési nehézségeink vannak, vagy a lázunk több napja nem múlik, sürgősen keressük föl az orvosunkat. Kialakulhat ugyanis mellkasi fertőzés, így tüdőgyulladás, vagy másféle fertőzés, például ízületi vagy fülgyulladás. Ilyen esetekben az orvos antibiotikumot írhat fel a fertőzés kezelésére; az antibiotikumok egyébként a megfázást vagy az influenzát okozó vírusok ellen hatástalanok.