Méh- és darázscsípések

A méh- és darázscsípések helye kipirosodott, duzzadt, sokszor viszket és fájdalmas is. A rovarok méreganyagot fecskendeznek a bőrbe csípéskor, mely eleinte éles, majd tompább sajgást okoz. A szervezet megpróbálja kilökni a mérget, így a csípés helye begyullad és vörös lesz, sokszor viszket is. 

A legismertebb allergizáló csípés a méhé és a darázsé, mely csak arra veszélyes, aki allergiás a méreganyagukra. Enyhe, súlyos, de életveszélyes reakció is kialakulhat ebben az esetben. A csípések utólag is felülfertőződhetnek, amikor megvakarja a duzzadt bőrt; ilyenkor azonban muszáj orvosnak is megmutatni.

Tünetek

  • Éles, tűszúrásszerű fájdalom, mely lüktető sajgássá válik 
  • Vörös, viszkető bőr 
  • Helyi bőrérzékenység
  • Helyi duzzanat 
  • Esetleges szájüregi duzzanat, mely légzési nehézséget okozhat

A darázscsípés kezelése

A hagyományos orvoslás a fájdalom csillapításával, az allergiás reakciók vagy a méreganyag mellékhatásainak gyógyításával kezeli a csípéseket.

Távolítsd el a fullánkot

Ha a fullánk még a bőrben van, óvatosan vedd ki anélkül, hogy összenyomnád, mert ilyenkor a méregzsák-ból még több méreganyag juthat a szervezetbe.

Helyi kezelés

Tegyél jégtömlőt a duzzanatra, de ne nyomd rá. A lidokainhoz hasonló topikális nyugtatót, érzéstelenítőt használhatsz, valamint aloe vera zselét is a fájdalom enyhítésére. A szódabikarbóna és kevés víz elegyítésével nyert paszta azonnal csökkenti a sajgó fájdalmat.

Antihisztaminok

Amennyiben a csípés helye súlyosan bedagadt és viszket, difenhidramin hatóanyag-tartalmú gyógyszert szükséges szedni.

Antibiotikumok

Ha a csípés helye felülfertőződik, cellulitis, vagyis kötőszövet-gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor Staphylococcus ellen ható antibiotikumot írnak fel.

Allergiás reakció kezelése

Ha a megcsípett egyén légszomjjal küzd, sokkhatás alá kerül, azonnal hívd a mentőket. A beteg mesterséges lélegeztetést kap, vagy oxigénmaszk segítségével állítják helyre a légzésfolyamatot.

A sípoló légzés ellen salbutamolt adnak, és methylprednisolone-tartalmú szteroidos infúzíót. Az infúzióba sokszor antihisztamint vagy epinephrint tesznek, mivel mindkét anyag a szervezetet támogatja az allergiás reakció leküzdésében. Néha mindegyik gyógyszerre szükség lehet, az allergiás reakció súlyosságától függően.

Az enyhébb allergiás reakció epinephrine injekcióval kezelhető, mely vényre kapható gyógyszer.

Gyógynövények darázscsípésre

Árnika

Az árnika kitűnő gyógynövénye a méh- és darázscsípéseknek. Az érintett területre borogatásként vagy dunsztként helyezd fel a fitoterapeutád javaslata alapján. Az árnikát ne vedd be szájon át, úgy kizárólag homeopátiás szerként fogyaszd. A többi gyógynövényhez hasonlóan az árnika is okozhat bőrgyulladást, ebben az esetben hagyd abba a használatát.

Borágó

A borágó friss vagy szárított levelei borogatásként alkalmazhatók a rovarcsípés területén, hogy enyhítse a fájdalmat, a pirosodást, a duzzanatot. 10-15 percre hagyd rajta, majd kösd le fóliával plusz rugalmas pólyával. A tisztítatlan, feldolgozatlan borágót ne nyelje le mert az toxikus májkárosodást okozó pirrolizidin alkaloidákat tartalmaz.

Fontos! Kérj segítséget!

Bármilyen allergiás reakciót okozhat szájüregi nyálkahártya-duzzanatot, azonnal hívd a mentőket ha a darázscsípést követően szédül, hányingere, mellkasi fájdalma, nehézlégzése van, fullad!