Mélyvénás trombózis

Mélyvénás trombózis esetén vérrög képződik általában a láb vagy a medence valamelyik mélyen fekvő vénájában, ami az érintett ér elzáródását okozza. Előfordulhat, hogy a vérrög egy része leválik, a vérárammal eljut a tüdőbe és életveszélyes tüdőembóliát okoz.

A mélyvénás trombózis okai

Trombózis a vér fokozott alvadékonyságának következtében alakul ki. Az alábbi tényezők játszhatnak szerepet benne: 

  • a vér rendellenes összetétele; 
  • megemelkedett ösztrogénszint (terhesség alatt, fogamzásgátló tabletta szedésekor vagy hormonpótló kezelés során);
  • kiszáradás;
  • tartós mozdulatlanság hosszan tartó ágynyugalom vagy hosszú repülőút során, illetve műtétek után.

Mélyvénás trombózis kialakulását visszérgyulladás következtében kialakult érkárosodás is elősegítheti.

Tünetei

A mélyvénás trombózis általában szúró fájdalommal, nyomásérzékenységgel, melegséggel, duzzanattal és bőrpírral jár, bár az is előfordulhat, hogy tünetmentes. Ha a vádlit érinti, járás közben erős fájdalmat érzünk.

Jelenlétét különböző módszerekkel lehet kimutatni, például vérvizsgálattal, ultrahangvizsgálattal, vagy venográfiával, melynek során festékanyagot fecskendeznek a vénába, majd röntgenfelvételt készítenek róla (hasonlít az angiográfiához). A vér összetételében mutatkozó rendellenességek és a mögöttes kóroki tényezők kimutatásához több vizsgálat elvégzése szükséges.

A véna elzáródása miatt a felületi vénák kitágulnak, és hosszan tartó duzzanat (ödéma) alakul ki. Rugalmas harisnya viselése hatékony megelőző intézkedés lehet, de nem alkalmazható perifériás artériás betegségben szenvedő betegek esetében.

Kezelése

A kezelés során véralvadásgátló gyógyszerrel, például heparininjekcióval hígítják a vért, majd acenocumarin vagy más hatóanyagú véralvadásgátló tablettát alkalmaznak. A kezelés legalább három hónapig tart, a mélyvénás trombózis kórokától és a kiújulás valószínűségétől függően. Az érintett nőknek nem szabad újra elkezdeniük az ösztrogént szedését. Mellkasi röntgenvizsgálattal és elektrokardiogrammal (EKG) ki kell zárni a tüdőembóliát.

Ha repülőgépen utazunk, ügyeljünk, hogy ne száradjunk ki, mozgassuk meg rendszeresen a lábunkat, és előzőleg kérjünk orvosi tanácsot az aszpirinszedéssel és a gumírozott harisnya viselésével kapcsolatban.