Migrén

Hozzávetőleg minden tizedik ember migrénes fejfájástól szenved, amely egy összetett, sok tünetet magában foglaló állapot. Nőknél háromszor olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál, és a gyerekek öt százaléka szintén érintett. A csokoládé, a sajt és a narancs köztudomásúan migrénkeltő, de az éhség, a stressz és a hormonok is felelőssé tehetők érte.

Mik lehetnek a migrénes rohamok okai?

A migrénes rohamok kialakulásában vagy egy bizonyos ok, vagy több tényező kombinációja játszik közre, ami egyénenként nagyon változó.

A betegség fő oka nehezen meghatározható. Egyes szakértők szerint érrendszeri problémáról van szó, ami az agyi artériák összehúzódásával kezdődik. Mások úgy vélik, hogy neurológiai rendellenesség, és a nem megfelelő (abnormális) agyműködés lezárja az artériákat.

A legfrissebb kutatások bizonyos — az agy működését irányító — kémiai közvetítőkre, az ún. ingerületátvivőkre (neurotranszmitterekre) koncentrálnak. Ezek egyike a szerotonin (5HT). A migrénes rohamot hatékonyan megelőző gyógyszerek hatásmechanizmusa abban áll, hogy megakadályozzák ezeknek a sajátos kémiai hírvivőknek a működését.

A migrénes roham stádiumai

A roham általában öt, egymástól elkülönülő szakaszból áll.

Az elsőben a beteg bizonyos figyelmeztető jeleket tapasztal, legtöbbször a roham kezdete előtt 24 órával. Ilyen jelzések a fáradtság nélküli ásítás, tompaság, éhség, édességek, szénhidrátok (gyakran csokoládé) utáni vágy, szomjúság, elnehezült izmok, hangulatváltozások. Van, aki teljesen feldobott állapotba kerül, tele van energiával, mások feszültek, ingerlékenyek és depressziósak.

A következő az aura (előjel) stádiuma, ami látászavarokkal jár.

A fejfájás általában egy órán belül elkezdődik. A migrén és a többi fejfájás közti fő különbség, hogy a migrénes fájdalom csak a fej egyik oldalára korlátozódik. Lüktetéssé alakul át, a beteg úgy érzi, mintha szét akarna robbanni a feje, hányingere van, rendkívül érzékeny a fényre, a szagokra vagy a zajokra.

Előfordul, hogy teljesen összezavarodik, elfelejt olyan egyszerű dolgokat, mint pl. a saját telefonszáma. Mások viszont fájdalomcsillapító segítségével képesek a roham alatt is dolgozni.

A negyedik az oldódás fázisa, amelyben 2-72 óra után a tünetek lassan enyhülni kezdenek. A migrénes betegek kb. felének megkönnyebbülést jelent, ha elalszanak, vagy egy besötétített szobában pihennek. Másoknál a hányás vagy a sírás enyhíti a tüneteket.

Az ötödik fázis az utóhatás: a fájdalom megszűnése ellenére a betegek nagy része kimerültnek érzi magát, a roham után egy napig még pihenésre van szüksége.

A migrén kezelése

A migrénes roham alatt segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók — para-cetamol, ibuprofen és aszpirin —, megállíthatják a rohamot, ha a ciklus elején veszik be őket, mivel a migrén alatt az emésztőrendszer működése s ezzel a gyógyszerek felszívódása is lelassul.

Egy újfajta gyógyszeres kezelés, az 5HT-antagonista (ellentétes hatású gyógyszer) még akkor is nagyon hatékony, amikor a migrénes roham már elkezdődött. Néhány orvos erős fájdalom- és hányinger-csillapítókat ír fel, hogy felgyorsítsa a többi gyógyszer hatását.

Ha a migrénes rohamok túl gyakoriak, akkor a kezelőorvos béta-blokkolót, szerotoninblokkolót, esetleg depresszióellenes gyógyszert ír fel, amit megelőzés céljából naponta kell szedni. Az még nem tisztázott, hogyan hatnak ezek a gyógyszerek, de bizonyíthatóan képesek megszakítani a fent ismertetett ciklust.

Néhány alternatív gyógymóddal — aku-punktúrával és oszteopátiával — kezelhetők az akut és a krónikus esetek is.

A migrén megakadályozásának leghatékonyabb módja az, ha a beteg rájön, hogy mi váltja ki nála a rohamot, és megpróbálja kiküszöbölni ezeket a tényezőket. Mindamellett, ha a rohamot már kiváltotta valami, figyelni kell a jelzésekre, hogy gyógyszer bevételével teljes kifejlődése megelőzhető legyen.

A kiváltó okok megállapítása

A migrén megelőzésének egyik leghatékonyabb módszere, ha a beteg tudja, hogy nála milyen tényezők váltják ki a rohamokat, és elkerüli azokat. Célszerű egy hónapig naplót vezetnie az életéről, az események mellé írja be a dátumot és az időpontokat, pl. mit evett és ivott, milyen gyógyszereket szedett, mikor volt széklete. Jegyezze le az időjárási viszonyokat, egy nagyobb utazást vagy testi megerőltetést, azt, hogy milyen volt a kedélyállapota, és milyen szociális vagy munkatevékenységeke végzett. Írja le a migrénes roham egyes fázisainak időpontját

A gyakori kiváltó okok listája:

 • Szorongás és stressz, érzelmi csalódás, izgalom és depresszió. 
 • Fizikai vagy szellemi fáradtság.
 • Környezeti hatások: meleg, hideg, fény, zaj, szagok. 
 • Rendszertelen vagy kimaradó étkezés, fogyókúra. 
 • Bizonyos ételek: csokoládé, zsírban sült ételek, citrusfélék, sajt, kávé, tea, diófélék és nátrium-glutamát.
 • Alkohol, különösen a vörösbor.
 • Menstruáció.
 • A napi rutin megváltozása (pihenőnap, váltott műszak. 
 • Túl kevés vagy túl sok alvás.
 • Utazás vagy testi megerőltetés.
 • Gyógyszerek - fogamzásgátló tabletták, vérnyomáscsőkkentők.