Mumpsz

Főként gyermekeket, ritkán felnőtteket érintő vírusos fertőzés. Kamaszkorú vagy felnőtt férfiak esetében a betegség sokkal súlyosabb lefolyású, mint gyermekeknél.

A vírus az orcában közvetlenül a fül előtt található fültőmirigyben szaporodik, ezért alakul ki a betegségre jellemző arcduzzanat. Bár minden kisgyermek elkaphatja a mumpszot, a betegség leggyakrabban a kétévesnél idősebbeket érinti.

 

A gyermekek többsége a kanyaró-mumpsz-rubeóla védőoltásnak (MMR) köszönhetően védettséget szerez a mumpsszal szemben.

Mumpsz tünetei

  • Kezdetben fokozatosan akár 40 °C-ig is emelkedő láz.
  • Fájdalom nyeléskor. 
  • A duzzanat kialakulása előtt kellemetlen érzés a fültőmirigy környékén.
  • A duzzanat nem mindenhol egyszerre jelenik meg, először az arc egyik, majd a másik oldala dagad fel.

Időtartam

A mumpsz lappangási ideje hosszú, körülbelül három hét telik el a fertőzés és a tünetek megjelenése között.  Enyhe lefolyású esetekben a duzzanat csak három-négy napig tart, míg máskor egy hétig, vagy ennél hosszabb ideig is fennmaradhat.

Mumpsz okai

  • A mumpszot a cseppfertőzéssel terjedő paramyxo-vírus okozza. Emberről emberre csak közvetlen érintkezés útján terjed.
  • A vírus a légutakon keresztül jut a szervezetbe, majd a vérárammal terjed tovább. Szinte bárhová eljuthat: a vesébe, a pajzsmirigybe, a nemi szervekbe és a nyálmirigyekbe, szaporodása azonban a fültőmirigyben zajlik.

Kezelése

A tünetek észlelésekor, illetve ha szövődmények lépnek fel, forduljunk orvoshoz.  A láz és a duzzanat tetőzése idején a betegnek ágyban kell maradnia, ezenkívül nincs szükség semmiféle különleges kezelésre. A betegség a gyermekkor természetes velejárójának tekinthető.

Szövődmények

A felnőtt férfiak 30 százalékában a vírus heregyulladást okoz, ami duzzanattal, fájdalommal és lázzal jár. A súlyos gyulladás általában a betegség kezdete után egy héttel alakul ki, ami akár terméketlenséghez is vezethet.

A fertőzés csak az esetek 10 százalékában érinti mindkét herét, de még ilyenkor sem okoz feltétlenül terméketlenséget. 

A kevésbé gyakori szövődmények közé tartozik a hasnyálmirigy-gyulladás, vagy nők esetében a petefészek-gyulladás. Ez utóbbi nincs kihatással a termékenységre. 

A mumpsz agyhártyagyulladást is okozhat, ami 3-10 nappal a betegség kitörése után alakulhat ki. Bár az agyhártyagyulladás általában súlyos betegség, a mumpsszal összefüggésben kialakuló típusa többnyire enyhe lefolyású.

Mumpsz megelőzése

Magyarországon a gyermekek 15 hónapos korban kanyaró-mumpsz-rubeóla elleni védőoltást (MMR) kapnak, majd 12 éves korukban újraoltják őket.

A mumpszon átesettek egész életre szóló védettséget szereznek a betegséggel szemben.