Ótvar

Erősen fertőző bőrbetegség. Leggyakrabban a száj és az orr körül, de a test bármely más részén előfordulhat. Gyermekeknél gyakori, és meleg időben nagyobb valószínűséggel alakul ki.

Az ótvar tünetei

A fertőzés hatására a bőr kivörösödik, és apró, folyadékkal teli hólyagok jelennek meg rajta. Amikor ezek felszakadnak, szivárogni kezdenek, és tartalmuk jellegzetes aranysárga pörkké szárad.

Okai

Az ótvart a Staphylococcus aureus nevű gyakori bőrbaktérium egy bizonyos törzse okozza, amely rendes körülmények közt is jelen van az emberek mintegy egyharmadának az orrában. A sérült bőrbe vágásokon, ajakberepedéseken vagy ekcémás sebeken keresztül jut be.

Kezelése

A fertőzés igen gyorsan terjed, ezért a tünetek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz. A kezelés vényre kapható tabletta vagy kenőcs formájában alkalmazott antibiotikumokkal történik. Megfelelő kezelés esetén az ótvar körülbelül öt nap alatt elmúlik.

Kiegészítő kezelés

Az enyhébb esetek a kiütések rendszeres, teafaolajjal történő ecsetelésével is kezelhetők. Antibiotikumok szedése esetén célszerű élőflórás joghurtot is fogyasztani, a belek egészséges baktériumflórájának fenntartása érdekében. Az immunrendszer általános serkentése céljából hasznos lehet egyes gyógynövények — például kasvirág — fogyasztása.

Hogyan előzhető meg?

A fertőzés különösen könnyen terjed a családon belül és az iskolában. Az ótvaros gyermeket a tünetek teljes megszűnéséig tartsuk otthon. Evőeszközeit, edényeit és törülközőit el kell különíteni, amíg a tünetek el nem múlnak.