Övsömör

Az övsömör fájdalmas, hólyagos kiütést okoz, amely a bőrnek egy adott gerincvelői ideg által ellátott részét érinti. A kiütés jellemzően a mellkas vagy az arc egyik oldalán, illetve övszerűen, de csak a has egyik oldalán jelenik meg. Ritka esetekben fertőző.

Az övsömör tünetei

Mik a jellegzetes a tünetek?

  • Első jelei a viszkető, égető, csiklandozó érzés a bőr alatt, és az érintett terület erős fájdalma. 
  • Fáradtság, rossz közérzet, hőemelkedés. 
  • A hólyagok az első tünetek jelentkezésétől számított 2-5 nap múlva alakulnak ki, majd kifakadnak, nedveznek, kisebesednek, majd pörkösödnek és lassan begyógyulnak.

Az övsömör időtartama

Az övsömör kettő—öt hétig tart. Az égő fájdalom ezután még hetekig, esetenként hónapokig fennállhat.

Mik az övsömör okai?

Ugyanaz a Varicella zoster nevű herpeszvírus okozza, mint a bárányhimlőt. Övsömör csak azoknál alakulhat ki, akik már átestek bárányhimlőn. Ennek az az oka, hogy amikor a szervezet a bárányhimlő ellen küzd, a vírus szunnyadó állapotba kerül a test azon területén is, ahol később esetleg övsömör alakulhat ki. Amikor a vírus újra aktivizálódik, a betegség már övsömör formájában jelenik meg.

Rendszerint olyanokat érint, akiknek az immunrendszere valamilyen okból meggyengül. Ennek oka lehet például, hogy túl sokat dolgoznak, kimerültek, más betegségük van, illetve valamilyen sokk érte őket.

Az övsömör kezelése

Noha a tünetek bizonyos házilagos módszerekkel is enyhíthetők, az övsömör mindenképpen orvosi ellátást igényel. Az első tünetek jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz, mert a betegség sok esetben hatékonyabban kezelhető a kiütések létrejötte előtt.

Ha a kiütés a szem környékén jelenik meg, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert a kötőhártya és a szaruhártya is károsodhat. Az orvos vírusellenes szereket (pl. aciclovir), és szükség esetén erős fájdalomcsillapítókat ír fel.

Hogyan segítsünk magunkon?

A jeges borogatás enyhítheti az égő fájdalmat. Ha az érintett területhez hozzáér a ruha, és ez kellemetlen érzést okoz, borítsunk rá frissen tartó fóliát, vagy kérjük meg orvosunkat, hogy írjon fel egy olyan sprayt, amely a baktériumok számára áthatolhatatlan bevonatot képez, és amellyel ily módon minimálisra csökkenthető az irritáció.

A fájdalom enyhítésére kipróbálhatjuk a bőrön át történő idegi ingerlést is. Segíthet továbbá, ha B-vitamin-komplexet szedünk L-lizinnel és C-vitaminnal.