Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy az endokrin rendszer egyik legfőbb mirigye, amely a szervezet energiaszintjét szabályozza. Mivel több mint 10-szer annyi nő érintett a pajzsmirigybetegségekben, mint férfi, ezért minden nőnek tudatosan figyelnie kellene a pajzsmirigyműködésére.

Az emberi sejtek és szövetek többségének szüksége van bizonyos mennyiségű tiroxinra a megfelelő működéshez. Ha a pajzsmirigy túl keveset termel belőle, akkor ezek a funkciók lelassulnak, ha pedig túl sokat, akkor felgyorsulnak. Alapesetben a szervezet tiroxintermelését egymással kölcsönhatásban lévő hormonok visszacsatolási mechanizmusa ellenőrzi.

 

A pajzsmirigy-betegségek egy részénél a probléma abból adódik, hogy a folyamatban valami megakad, általában az agyalapi mirigy nem megfelelő működése miatt.

A pajzsmirigy rendellenességei általában lassan fejlődnek ki, és a tünetek akár éveken keresztül is észrevétlenek maradhatnak. Ha azonban orvosunk pajzsmirigyproblémára gyanakszik, a pontos diagnózis könnyen megállapítható vérvizsgálat segítségével.

Időnként további vizsgálatokra lehet szükség a probléma gyökerében rejlő okok felderítésére. Amennyiben megállapítják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését, a betegség könnyen kezelhető gyógyszerekkel, amelyek általában a tünetek gyors javulását eredményezik. Egyes esetekben azonban a kezelést határozatlan ideig kell folytatni.

Mit kell tudnunk a betegségről?

A hyperthyreosis, avagy a pajzsmirigy túlműködése, thyreotoxicosis néven ismert. Körülbelül 10-szer több nőt érint, mint férfit. Legnagyobb valószínűséggel 20 és 40 éves kor között alakul ki ez az aránylag jól kezelhető állapot.

A pajzsirigy túlműködés átlagosan 50-ből 1 nőt érint. Az érintettek között 5-ből 4 esetben a pajzsmirigy nem megfelelő működésének autoimmun okai vannak, azaz a szervezet antitestjei váltják ki a pajzsmirigy túlzott működését.

A betegség lefolyása igen változatos. Az esetek többségében az állapot másfél-két éven belül magától elmúlik, bár ilyen esetben is szükséges a pajzsmirigyfunkciók rendszeres, éves ellenőrzése. Mások számára azonban a kezelés még hosszú évekig eltarthat.

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

A hyperthyreosis tünetei a következők lehetnek:

 • érzékenység és ingerlékenység
 • súlyvesztés megnövekedett étvágy ellenére is 
 • alvászavarok 
 • szívdobogás 
 • hasmenés 
 • légszomj 
 • enyhe vagy kimaradó menstruáció 
 • remegés, különösen a kezeknél
 • melegre való érzékenység, fokozott izzadás
 • viszketés
 • a hajszálak elvékonyodása vagy foltos hajhullás
 • megnagyobbodott pajzsmirigy (golyva) 
 • látható duzzanat a nyakon 
 • duzzadt szemek.

Keressük fel orvosunkat, ha kettő vagy annál több tünet jelentkezik nálunk!

Mit tehetünk?

A pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis) a vér tiroxin- és TSH-szintjének mérésével diagnosztizálható („pajzsmirigy eredetű" hyperthyreosis esetében előbbi magas, utóbbi alacsony értéket mutat). Időnként a túlműködéssel együtt jár a pajzsmirigy megnagyobbodása is (golyva), ekkorapajzsmirigy ultrahangos vizsgálata szükséges.

A pajzsmirigy túlműködés kezelése

Szakorvoshoz fognak beutalni konzultáció céljából.

Orvosunk a következő lehetőségek egyikét fogja ajánlani a tiroxin-túltermelés leállítására: 

 • gyógyszeres kezelés
 • sebészeti beavatkozás
 • radioaktív jód

Mindegyik kezelés megfelelő adott körülmények között, és természetesen mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Orvosunkkal együtt választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelő kezelési módot, de beszéljük meg a lehetséges mellékhatásokat is.

Gyógyszeres kezelés  

Gyógyszeres kezelés Európában a hyperthyreosis kezelésére leggyakrabban használt gyógyszer a karbimazol. Hatása csak körülbelül 4-8 héten belül jelentkezik, mivel a tiroxintermelést ugyan csökkenti, de a korábban megtermelt mennyiségre nincs befolyással.

Amíg a karbimazol hatása beáll, szükség lehet más gyógyszerek egyidejű szedésére is, például béta-blokkolókra, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani a tüneteket. Amennyiben más fertőzése betegség tünete is fennállna, például láz vagy torokgyulladás, úgy sürgősen konzultáljunk orvosunkkal. Ez azért fontos, mert ritkán ugyan (200-ból 1 esetben), de előfordulhat, hogy a karbimazol ellentétes hatást vált ki a fehérvérsejtekre, amik segítenének legyőzni egy fertőzést.

Körülbelül 12-18 hónap elteltével kezelőorvosunk javasolhatja a karbimazoldózis csökkentését, hogy kiderüljön, az állapot elmúlt-e magától. A jövőben azonban újfent szükség lehet gyógyszeres kezelésre, amennyiben a betegség kiújulna. Ha a betegség nem enyhül magától, akkor más kezelési lehetőséget kell kipróbálni.

Sebészeti beavatkozás

A hyperthyreosis egyes típusai a pajzsmirigy jelentős megnagyobbodását eredményezik, ezt az állapotot golyvának hívjuk. Ezekben az esetekben a műtét jelentheti a megoldást, ami 98%-os sikerességi rátával rendelkezik. Csekély kockázata van a komplikációknak, a műtét után ugyanis vérzés léphet fel, illetve a hangszálakkal adódhatnak problémák.

Szintén gyakori, hogy a műtét után hypothyreosis alakulhat ki, de ez ugyanúgy kezelhető, mint a más okból fellépő hypothyreosis.

Radioaktív jód

A kezelés ezen formájában egyszerűen csak le kell nyelni egy radioaktív jódot tartalmazó folyadékot vagy kapszulát. A hatóanyag a pajzsmirigyben koncentrálódik, és csökkenti tiroxintermelő képességét.

Egy kezelés általában elegendő a tünetek csökkentésére. Hosszú távon egyes kezelteknél hypothyreosis alakulhat ki, de ez egyszerűen orvosolható tiroxin többletbevitelével.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Nincs különösebb tanács a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők öngyógyítására. Kövessük az orvos utasításait, és legyünk éberek a komplikációk bekövetkezésének esetére.