Parkinson-kór

Gyakori neurológiai betegség, amely inkább az időseket érinti. Ismeretlen eredetű oka az idegsejtek pusztulása az agy mozgásokat koordináló és szabályozó központjában.

Az elfajulás lényege, hogy az agy érintett területe nem termel elegendő dopamint, ami az acetilkolinnal egyensúlyban a mozgások finom szabályozásának egyik ingerületátvivő anyaga. Az így létrejövő (kémiai) egyensúlyzavar a Parkinson-kóros tünetek (kézremegés, fejremegés, izmok merevsége, izületi mozgások korlátozottsága stb.) alapja.

A parkinson-kór tünetei

Gyakori jellegzetes tünetek:

 • A test egyik oldalán a kéz, kar vagy láb remegése, amely feladatmegoldáskor abbamaradhat. Idővel már mindkét testtél érintve lesz 
 • lzommerevség
 • A mozgások megkezdése nehézkessé válik 
 • Görnyedt, csoszogós járás 
 • Kifejezéstelen, lárvaszerű arc
 • Elkent, nehezen érthető beszéd 
 • Depresszió

A pakinson-kór okai

Egyelőre nem ismert a Parkinson-kór valódi , oka; annyi bizonyos, hogy az agytörzsi dopaminerg idegsejtek károsodnak, pusztulnak. A Parkinson-kór kialakulása egyfajta családi halmozódást mutat, és férfiaknál gyakoribb, mint nőknél.

A parkinsonizmus, ami hasonló a Parkinson-kórhoz, azonosítható okok (egyes gyógyszerek szedése vagy fejsérülés) miatt alakul ki.

A parkinsonizmus okai

A tünetek nagyon hasonlítanak a Parkinson-kór tüneteihez, és a következők válthatják ki:

 • egyes gyógyszerek, így pszichiátriai készítmének;
 • ritka vírusfertőzések (ilyen volt az 1920-as évek influenza járbánya);
 • az MPTP nevű drog túlzott használata;
 • fejsérülések, főleg ha gyakran ismétlődnek (ökölvívók).

A betegség előrehaladása

1817-ben James Parkinson a betegséget „reszketeg bénulás"-nak nevezte, ami nagyon pontos meghatározás: egyrészt a remegésre (tremor), másrészt az izommerevségre utal. A tünetek igen lassan alakulnak ki. A mozgáskészség romlásával a mozgások kivitelezése annyira akadályozottá válik, hogy már a legegyszerűbb mozgásformák is nehézségbe ütköznek. A Parkinson-kóros betegek nagy része demenciában és depresszióban is szenved.

A diagnózis módja

Éppen a betegség lassan kialakuló természete miatt több alkalommal is fel kell keresni az orvost, és részletes kikérdezés, alapos testi vizsgálat előzi meg a diagnózis kimondását.

Az izomműködés hosszú távú megfigyelése szükséges ahhoz, hogy pontos legyen a diagnózis. Vérvizsgálattal az egyéb gyanítható okok kizárhatók, agyi képalkotó módszerekkel pedig szélütés és agydaganat irányában lehet vizsgálódni.

Más vizsgálatok alapján kizárják a gyógyszerszedés miatti, illetve vírusfertőzés okozta hasonló betegségeket is.

Az orvos vizsgálja egy Parkinson-kóros beteg kezét. A betegség egyik legjellemzőbb tünete a kéz finomhullámú remegése (tremor).

A Parkinson-kór kezelésének lehetőségei

A Parkinson-kórt elsősorban gyógyszeres úton kezelik. Legismertebb gyógyszere a levodopa, amely az agyban dopaminná alakul, és így pótolja a dopamin hiányát. Ha véletlenül túlsúlyba kerül a dopamin, annak nemkívánatos mellékhatásai lehetnek.

Egyes esetekben olyan magas levodopa dózist kellene adni, amit már a mellékhatások miatt nem tolerál a beteg — ilyenkor más gyógyszert kell keresni.

Az alkalmazott gyógyszerek másik csoportját az ún. antikolinerg szerek alkotják. Ezek gátolják az acetilkolin hatását, így helyreáll az egyensúly (a dopamin és acetilkolin között). Időbe telik a helyes dózis megtalálása minden egyes beteg számára, és egyes esetekben a mellékhatások (szájszárazság és látászavarok) okozhatnak problémát.

Ritkán, ha például fiatal beteget érint a Parkinson-kór, felmerülhet a műtét lehetősége.

E műtét célja, hogy a reszketést, remegést okozó agyi területet kiiktassák. Másféle újabb irányzat az idegsejt-átültetés és az agy elektromos ingerlése.

Kiegészítő módszerek a kezeléshez

A mozgáskészség fenntartása a legfontosabb ebben a betegségben. A betegek próbálják meg napi tevékenységüket folytatni, végezzenek egyszerűbb gyakorlatokat, például szakember által irányított jóga-gyakorlatokat. Sokak számára hasznos a gyógytorna. Fontos a pihenés beiktatása is, mert a túlerőltetéstől rosszabbodnak a tünetek.

A betegség előrehaladásával a beteg fizikai, eszközös segítségre szorul a mindennapi tevékenységében. Fontos a ruházat, az evőeszközök, a székek, a cipők és általában a lakás kényelmessé tétele, hogy a beteg számára ezek könnyen használhatóak legyenek.

Foglalkozásterápiás szakember segíti az adaptációt, beszédterápiás pedig a beszédjavításon dolgozik. Mivel a depresszió jellemző kísérő tünet, sokat számít a segítők, a család, a barátok pozitív hozzáállása, támogatása.

Bár a Parkinson-kór csökkenti a mozgásképességet és rokkantsághoz vezet, rontja az életminőséget, a betegek a diagnózis felállítása után még hosszú ideig élhetnek.

A jövő terápiái

Némely betegnél idegsebészeti beavatkozást is végezhetnek, de ezek még kísérleti stádiumban vannak. Jelenleg őssejtek beültetésével próbálkoznak a Parkinson-kór kezelésére.

Másik lehetőség egy olyan ritmusadó (pacemaker) beültetése, amely az agy közvetlen ingerlésével csökkenti a remegést.

Ezek a beavatkozások azonban még nem alkalmasak rutinszerű kezelésre.

Huntington-betegség

Huntington-féle vitustáncnak is nevezik ezt a ritka, örökletes betegséget. Jellemzője a furcsa, dobáló, hintázó járás, görcsök és az előrehaladt demencia.

A betegséget lényegében egy rendellenes gén okozza. A gén domináns, vagyis elegendő, hogy az egyik szülőtől öröklődjön, és a beteg gén már kiváltja a kórképet. Bármely életkorban elvégezhető genetikai tesztvizsgálat kimutathatja e gén meglétét.

A tünetek általában 30-50 éves kor között jelentkeznek. A diagnózist agyi CT és MR felvételekkel lehet megerősíteni. Gyógyszeres kezelés segíthet a görcsös állapoton, a súlyos mozgászavarokon, de a betegség progresszíven romlik. Az utolsó stádiumokban a beteg már szinte állandó felügyeletet, ápolást igényel. A legtöbb Huntington-kóros beteg a tünetek kialakulásától számítva még 10-20 évig is élhet.

Ismeretlen eredetű jóindulatú remegés

Ez a gyakori örökletes állapot főleg a felső végtagokat érinti idősebb korban. A Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket okoz, de a két betegség teljesen eltérő kóreredetű. A legtöbb esetben kezelésre nincs szükség. Ha mégis, akkor kis dózis alkohol vagy béta-blokkoló enyhítheti a tüneteket.