Pikkelysömör (psoriasis)

A bőrsejtképződés zavara pikkelysömörhöz (psoriasishoz) vezethet; a bőr foltokban száraz, vöröses ezüstfehér pikkelyek fedik. Ha egyszer már kialakult, időszakonként kiújulhat egy életen át.

 

A pikkelysömör okai és tünetei

Pikkelysömör esetén túl sok bőrsejt képződik, amelyek nagy sebességgel, 5-6 napon belül törnek a bőrfelszínre. Ott összeelegyednek az elhalt hámsejtekkel, fájdalmas, vörös foltokat alkotnak, végül nagy pikkelyekben lehámlanak.

Ennek a működési zavarnak az oka ismeretlen. Az esetek kb. 40%-ában örökletes problémáról van szó. Bizonyos elméletek szerint az immunrendszert ért negatív stresszhatások idézik elő, vagy egy immun-rendellenesség, ami fölösleges kémiai folyamatokat stimulál.

Néhány alternatív gyógyítónak az a véleménye, hogy a probléma hátterében a máj túlterhelése áll — amit számtalan hatás előidézhet: egészségtelen táplálkozás, környezetszennyezés —, s a szervezet a bőrön keresztül igyekszik megszabadulni a mérgektől és a salakanyagoktól.

Torokgyulladás, stressz, bőrsérülések, fogamzásgátló tabletták, terhesség, menopauza miatti hormonális változások, alkohol, gyógyszerek — mint pl. a béta-blokkolók, szteroidok, malária elleni gyógyszerek vagy lítiumsók —, napfény vagy valami szokatlan, nem kézenfekvő hatás mind kiválthatja a pikkelysömört.

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör (psoriasis) kezelése problematikus; jelenleg még nem gyógyítható betegség, tehát az ok helyett csak a tüneteket lehet orvosolni, és ami az egyik embernél hatékony, az a másiknál nem eredményes.

Az orvos általában helyi kezelést alkalmaz: kátránytartalmú szappan, dithranol, szteroidok vagy D-vitamin alapú calcipotriol. A hátrány az, hogy ezek közül több készítmény ragacsos, kellemetlen szagú, és pecsétet hagy; a szteroidok folyamatos használata pedig mellékhatásokkal jár.

Súlyos eseteknél fototerápiát alkalmaznak, az UVA- és UVB-lámpák használata igen hatékony lehet. Olykor kombinálják egy Psoralen nevű gyógyszerrel, az ún. PUVA (Psoralen + UVA)-terápia keretében. A bőrrák veszélye miatt a betegnek a fototerápia előtt feltétlenül ki kell kérnie egy szakorvos tanácsát, és tudnia kell, hogy a szoláriumok nem a szokásos fényhullámhosszon működnek, ezért inkább ártanak, semmint használnak a bőrnek.

A psoriasis elleni gyógyszerek, mint a methotrexat (amely elpusztítja a fölösleges bőrsejteket), retinoidok (amelyek lelassítják a sejtképződést) és az immunszuppresszáns cyclosporin A nagyon erős hatásúak, ezért használatuk csak súlyos esetben ajánlható.