Szájszag

A szájszag okai

A kellemetlen szájszag vagy a bűzös lehelet bizonyos élelmiszerek (fokhagyma, hagyma) fogyasztása illetve emésztése során keletkezik, de előidézheti az élvezeti szerek (alkohol, dohány) túlzott fogyasztása is. Ilyen esetekben elegendő e kellemetlenség okát kiküszöbölni illetve a szájat alaposan kimosni.

Nem ritkán azonban a száj- és fogápolás elhanyagolásából ered.

Okozhatja továbbá az is, ha egy élelmiszert (pl: a tejet) nem tudunk kellőképpen megemészteni.

A leggyakoribb eset mégis az, amikor a testben lévő gyulladás tüneteként jelentkezik (az orrmelléküregek, a mandula, a gyomornyálka-hártya krónikus gyulladása). Ebben az esetben kezeltessük a kiváltó betegséget illetve végezzünk megelőző és öngyógyító eljárásokat.

Szájszag ellen mit tehetünk?

Naponta ápolja a száját és a fogait! Rendszeresen távolíttassa el a fogkövet!

Ha a szájüregben fekély illetve kelés keletkezik, mossa ki a száját vagy illóolajokkal (néhány csepp zsálya- vagy borsmentaolajat tegyen egy pohár vízbe) vagy teákkal (zsálya, orvosi ziliz, kamilla, borsmenta)!

Csepegtessen néhány csepp borókaolajat langyos vízbe és igya meg!

Naponta rágjon néhány borókabogyót!

Torokfájdalmak, mandula- és garatgyulladás esetén gargarizáljon zsályateával!

Térjen át a rotációs táplálkozásra, azért, hogy meg tudja állapítani allergiás-e, vagy van-e olyan élelmiszer, amit nem képes rendesen megemészteni. Ha teheti kerülje ezeket a táplálékokat!

Ha a gyomra túlterhelt, térjen át a könnyű, elsősorban lúgos kémhatású, harmonikus táplálkozásra (az egyszerre fogyasztott élelmiszerek összeegyeztetése). Kerülje a savtartalmú élelmiszereket, melyek erjedést idéznek elő.

Gyulladásos megbetegedések esetén fokozza a bőr méregtelenítő funkcióját (szauna, a test gyümölcsecettel történő lemosása), serkentse a vese működését (vizelethajtó-teák: hársfavirág, csalán, nyírfa kéreg).

A kellemetlen szájszag okát orvosnak kell pontosan meghatározni, mert csak ezután lehet kiválasztani a valóban hatékony kezelést illetve természetgyógyászati készíményt.