Székrekedés elleni tippek

Mivel az embereknek, különböző székelési szokásaik vannak, ami az egyiknél székrekedésnek számít, az a másik számára normális.

Székrekedésre utaló jelek

Ha a bélműködés ritmusa megváltozik, ha a szokásosnál ritkábban van széklet, kemény, ürítése fájdalmas, és ergködéssel jár, vagy kellemetlen telítettségérzés jelentkezik a végbélben vagy a hasban.

székrekedés kezelése

Mik lehetnek a kiváltó okok?

A székrekedés fő okai a rostban szegény étrend és bizonyos élethelyzetek, amelyekben az ember figyelmen kívül hagyja a székelési ingert.

Rostdús ételek a gyümölcsök, zöldségek és a korpa. A rost emésztetlenül bekerül a vastagbélbe, ahol, mint egy itatóspapír, vizet szív fel a székletbe. Ez a salakképző magába szívja a tápanyagok maradványait, továbbá növeli a jótékony bélbaktériumok számát. A salakanyag és a baktériumok együtt teszik nagyobbá, lágyabbá a székletet, és ezek könynyítik meg a székelést.

További lehetséges okok lehetnek

A rostban szegény táplálkozás mellett pszichés és külső tényezők is okozhatnak székrekedést. A váltott műszakban végzett munka, érzelmi csalódások és a nem megfelelő mellékhelyiség arra kész-tethetnek valakit, hogy ne vegye figyelembe a szervezet jelzéseit. Ha a belek túl sokáig dolgoznak, a széklet beszárad és megkeményedik. A nem optimális folyadékbevitel szintén okozhat székrekedést. Idővel a bél telítődik száraz széklettel, ami igen kellemetlen érzés, és még inkább megnehezíti a székletürítést.

A székrekedés megelőzése

A székrekedés elkerülésének legegyszerűbb módja az étrendi változtatás: fogyasszon teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret a fehér kenyér helyett, sok nyers zöldséget, friss gyümölcsöt és gabonaféléket, korpát, naponta igyon meg legalább másfél liter vizet.

Mindennap rendszeresen, inger esetén azonnal menjen WC-re. Ne feledje, az emberek sok dologban különböznek egymástól. Legtöbbször nincs ok aggodalomra, ha egy-két napig nincs székelési inger.

Gyerekeknél különösen fontos a rendszeres székletürítés és a bőséges folyadékbevitel, főként enyhébb betegségek esetén. A fájdalmas bélmozgás miatt a gyermek idegenkedik a székeléstől, ami egy ördögi kört indít el.

Hashajtók

Ha a fokozott folyadék- és rostbevitel sem hatásos, akkor alkalomszerűen használható egy gyenge hashajtó, a keserűsó. A hashajtók — különösen a szenna és a cascara — rendszeres használata azonban túl erősen ingerli a beleket, és végül hosszú távon bélrenyheséget okoz. Az étrend szabályozása hosszú távon sokkal egészségesebb megoldás.

Ha az egyszerű kezelési módok nem oldják meg a problémát, vagy ha minden érthető ok nélkül hirtelen megváltozik a bélműködés — különösen negyvenéves kor fölött —, azonnal orvoshoz kell fordulni. Főként akkor, ha a székrekedés mellett fájdalom, fogyás vagy véres széklet fordul elő. Lehet, hogy valami súlyos betegség —gyulladás vagy daganat —áll a hátterében.