Szemölcsök

Szemölcsök okai

A szemölcsök a bőr felületén lévő kisebb növedékek, amelyek a human papillomavírus (HPV) egyes típusai okozzák. Gyakori és nagyon fertöző de a legtöbb esetben veszélytelen kínövés ami álltalában csoportosan jelenik meg, különösen gyermekek estén. Ennek a vírusnak 30 változata ismeretes.

A gyerekek érzékenyebbek a papilloma vírusra, mert gyengébb az ellenálló képességük. A rossz egészségi állapotban lévő idős emberek szintén veszélyeztetettek.

Melyik testrészt érinti?

A közönséges szemölcsök a sérülésnek kitett helyeken - a kéz, az arc, a könyök és a térd - környékén jelennek meg, különösen gyerekeknél.

A talpon jelentkező szemölcsök a rájuk nehezedő testsúly miatt ellaposodnak és fájdalmasak.

A verrukák lapos szemölcsök, és leginkább a lábfejen fordúlnak elő. Amíg nem okoznak fájdalmat, nem is igényelnek kezelést. Mint más egyéb szemölcsök, eléggé fertözőképesek, és a környéki területre, valamint egyik személyről a másikra átterjedhetnek.

Célszerű ha a beteg védőzoknit visel pl. úszásnál, vagy a ház körüli munkák végzésekor.

Szemölcsök kezelése

A szemölcsök 50%-a egy éven belül magától elmúlik. Mindazonáltal a vény nélkül kapható ecsetelők és gélek gyors hatást fejtenek ki. Jó módszer lehet a szaliciltartalmú tapasz felhelyezése is.

A legtöbb készítmény szalicilsavat tartalmaz; általában fürdés után kell őket használni, amikor a bőr puha, és könnyen beszívja ezeket az anyagokat.

A tartósan fennáló vagy kellemetlenséget okozó szemölcsöket el kell távolítani.

A szemölcs kezelésének módja lehet hőkezelés, fagyasztás, lézeres kezelés. Ezeket bőrgyógyász végzi, és elképzelhető, hogy egy (masszívabb) szemölcsöt csak többszöri kezeléssel lehet teljesen eltávolítani.

Szemölcsök a nemi szerveken

A nemi úton terjedő fertőzések közt a leggyakoribbak közé tartoznak a nemi szervek szemölcsei (condyloma acuminatum). Ezek jóindulatú bőrdaganatok, amelyeket a legalább 60 változatban ismert humán papillomavírus okoz.

A vírus közvetlen érintkezés — a leggyakrabban fertőzött személlyel folytatott nemi aktus — révén jut be a szervezetbe a bőr apró sérülésein és repedésein keresztül. Ezután szunnyadó állapotba kerül a sejtekben, s a szemölcsök csak néhány héttel vagy akár 20 hónappal később jelennek meg. Az is előfordul, hogy a vírusok továbbra is szunnyadó állapotban maradnak, ha az érintett személy természetes védettséggel rendelkezik velük szemben. Ha tehát a vírust hordozó nemi partnerünknek nincsenek látható szemölcsei, az még nem jelenti azt, hogy nem is fertőzhet.

Ezek a vírusok túlburjánzásra késztetik a bőr sejtjeit, amelyek így szemölcsöket alkotnak. Ezek mérete és alakja igen változatos lehet: néha sok kicsi, ujjszerű nyúlvány jelenik meg valamely testfelszínen, máskor csupán egyetlen nagy szemölcs, amely akár diónyira is megnőhet — különösen terhesség idején. A szemölcsök viszkethetnek.

A bőrgyógyász műtéttel, ecseteléssel, fagyasztással vagy diatermiával távolíthatja el a szemölcsöket. Az immunrendszer idővel általában maga is leküzdi a vírust. Mivel egyes szemölcsvírusok növelik a méhnyakrák kockázatát, ha egy nőnek nemi szervet érintő szemölcsei vannak, általában azt javasolják, hogy évente menjen el méhnyakrákszűrésre.