Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás (pneumonia) súlyos mellkasi fertőzés, amely a tüdő légzsákocskáinak gyulladásával jár. Mivel az oxigénnek ezeknek a léghólyagoknak (alveolusok) falán keresztül kell eljutnia a véráramba — a tüdőgyulladás potenciálisan életveszélyes betegség, főleg ha mindkét tüdőlebenyre kiterjed (kétoldali).

A kórházi ápolás során igen gyakran okozhat végzetes következményeket, főleg idősebbeknél. A legtöbb esetben azonban a megfelelő antibiotikus kezeléssel a tüdőgyulladás maradványtünetek nélkül gyógyul.

A tüdőgyulladás tünetei és jelei

A tüdőgyulladás fokozatosan alakul ki, főként ha vírus a kórokozója. A bakteriális tüdőgyulladás akár néhány óra alatt kifejlődhet.

Tünetek:

  • nyákos köhögés, esetenként véres köpettel; 
  • magas láz;
  • nehézlégzés, még pihenés közben is; 
  • belégzési mellkasi fájdalom;
  • átmeneti tudatzavar, zavartság.

A tüdőgyulladás gyakrabban fordul elő gyermekek és időskorúak között, de bármely életkorban kialakulhat. Kórokozója lehet vírus, baktérium vagy gomba, de a legtöbb esetben baktérium.

A tüdőgyulladásra hajlamosító tényezők: a dohányzás, alultápláltság, hosszú időn át folytatott mértéktelen alkoholizálás. A cukorbetegek is nagyobb veszélyben vannak, valamint a csökkent immunitásúak (pl. AIDS-esek), vagy akik állandó kemoterápiában és az immunrendszer működését elnyomó kezelésben részesülnek.

A tüdőgyulladás régebben gyakori halálok volt, de ma már igen hatásos antibiotikus kezelési lehetőségeink vannak. Sajnos gondos orvosi ellátás mellett is végzetes lehet, főleg az idősebbek körében, vagy olyanoknál, akik más súlyos betegségben szenvednek.  

A diagnózis módja

Kikérdezés és mellkasi hallgatózás alapján az orvos gyaníthatja a tüdőgyulladás meglétét. Mellkasröntgent és vérvizsgálatot ír elő. Megvizsgálják a köpet összetételét is, majd megállapítják a kórokozót.

A tüdőgyulladás kezelése

Az egyébként egészséges felnőttek otthon, egy antibiotikus kúra hatására felépülnek. Fájdalomcsillapítók mérséklik a lázat és fájdalmat, és gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról is.

Gyermekek és időskorúak számára, valamint azoknak, akik gyorsan súlyos állapotba kerülnek, legmegfelelőbb a kórházi kezelés. A kórházban infúziót és antibiotikumokat kapnak. Esetleg maszkon át oxigénkezelésben is részesülhetnek. Szükség lehet gépi lélegeztetésre is az oxigénellátás biztosítására, amíg a beteg felépül.

A betegek kilátásai

A tüdőgyulladás néhány hét alatt gyógyul. Kisgyermekek esetén ez még gyorsabb is lehet. Sajnos, szövődmények előadódhatnak: ha a mellhártya is érintve van, mell-hártyagyulladás alakul ki. Súlyos esetekben a véráramba jutó kórokozó szepszist okozhat. Időskorúakban és csökkent immunrendszerű betegben a tüdőben elszaporodó kórokozók légzési elégtelenséget is okozhatnak.