Tyúkszem és bőrkeményedés

A tyúkszem és bőrkeményedés okai

A bőrkeményedés a bőr védekező reakciója nyomás vagy gyakori dörzsöléssel szemben. A leggyakrabban a kézfejen és a sarkon jön létre. Ha megszüntetjük a kiváltó okot, a bőrkeményedés magától elmúlik. Némely esetben bereped, ami nagyon fájdalmas lehet.

Az ún. tyúkszem esetében a bőrkeményedés közepén egy mélyenülő gyökér (szaruhártyatövis) alakul ki. Tyúkszem elsősorban a lábujjakon keletkezik, ha begyullad nagyon fájdalmas. Leggyakrabban a kényelmetlen cipő okozza ami állandóan nyomja a lábujjakat. Kitartó kezeléssel mi magunk is sikeresen gyógyíthatjuk a tyúkszemet.

A tyúkszem kezelése

Naponta vegyen meleg lábfürdőt, ezáltal megpuhul a bőrkeményedés, amit fenőkővel könnyen ledörzsőlhet. A szalicilsavat tatalmazó tyúkszemtapasz néhány nap alatt megpuhítja a tyúkszemet és a gyökeret könnyen el lehet távolítani. Nagyobb tyúkszemek eltávolítását bízzuk szakemberre (orvosra vagy pedikűrösre). Sose próbáljon meg késsel vagy ollóval mélyen fekvő tyúkszemet kivágni!

Jól bevált háziszerek: kövirózsa-pakolás; összepréselt fokhagymával vagy körömvirág-kenőccsel kenje be a bőrkeményedést!

Dörzsölje be a tyúkszemét naponta többször 2-3 csepp teacserje olajjal! A bőr puhítása céljából ajánlatos a vérkeringést serkentő eljárások alkalmazása: víztaposás, fokozott lábfürdő, térd-zuhany.

A tyúkszem kialakulásának megelőzése

Viseljen kényelmes cipőt, ne hordjon magas sarkú lábbelikat, mert deformálja a lábujjakat és elősegíti  tyúkszemképződést! Gyakran járjon mezitláb illetve kényelmes, bő lábbelikben (pl. szandálban).