Vállfájdalom

A vállfájás leggyakrabban az izmok, az inak vagy a szalagok rendellenességét jelzi.

Okai

Ha a vállfájás sérülés következtében lép fel és duzzanat, véraláfutás vagy vérzés kíséri, gyanítható, hogy kificamodott vagy eltört. Mindkét eset sürgősségi ellátást kíván.

Ha a vállfájdalom sporttevékenység nyomán alakul ki, ízületi fájdalmak kísérik és a kar mozgatása erősíti a tüneteket, íngyulladásra vagy nyáktömlőgyulladásra gyanakodhatunk.

A vállfájás krónikus panaszok, például reumás ízületi gyulladás tünete is lehet. Esetenként egy nyaki ideg irritációja sugárzik át a vállba.

A vállfájdalom tünetei

  • Fájdalom a vállban vagy a váll körül 
  • Ízületi fájdalom 
  • A fájdalom duzzanattal, váraláfutással vagy vérzéssel járhat
  • A légszomj, szédülés, a torok vagy a kar zsibadása akár komoly szívproblémára is utalhat

A vállfájdalom kezelése

A vállfájás kezelése a kiváltó októl függ. Egy orvosi vizsgálattal megállapítható, hogy a vállfájás traumát okozó súlyos sérülés következtében, krónikus betegségek, például rák vagy cukorbetegség tüneteként, izomi rendellenesség vagy érzékelési zavarok jeleként, vagy fájdalmas, vörös duzzanattal járó fertőző ízületi gyulladás miatt lép fel.

Krónikus esetek kezelése

Az időről időre felbukkanó vállfájdalom a rotátor köpeny rendellenességére utal. Ebben az esetben a vállhoz kapcsolódó inak és az őket borító nyálkatömlők gyulladása okozza a fájdalmat. Krónikus ütközés szindrómának (rotátorköpeny-szindróma, impingement) vagy teniszvállnak is nevezik. Kezelésénél a legfontosabb feladat a váll pihentetése és megóvása a fájdalmat okozó mozgásoktól legalább két hétig, illetve a fájdalom csillapítása (például nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel). A vállizmok erősítéséhez és a váll „befagyásának" megakadályozásához fizikai terápía is javallott. A kezelésként használt szteroidos injekciók hatása vitatott, olyan esetekben azonban, ahol a fent említett módszerek nem hoznak eredményt, ezeket alkalmazzák. Ha semmi más nem használ, vállműtétre van szükség.

D3-vitamin

A szervezet alacsony D3-vitamin-szintje szintén hozzájárulhat a tünetek kialakulásához, ez esetben vitaminbevitellel a tünetek is csökkenthetők.

Azonnali ellátás szükséges

Ha a vállfájást légszomj, szédülés és a torok vagy a kar zsibbadása kíséri, azonnal forduljunk orvosohoz!

Tipp: fontos a helyes nyújtás

A vállfájást munkából vagy bizonyos sportokból, például a teniszből eredő ismételt mozgás is okozhatja, ennek a legjobb ellenszere és a jövőben fellépő hasonló problémák legkönnyebb megelőzése pedig a megfelelő nyújtás és erősítés minden alkalom előtt és után.