Veleszületett csípőficam

A csípőficam újszülötteket érint, és lányoknál gyakrabban előforduló rendellenesség. Faros szülés esetén fordul elő gyakran, mert ez a baba csípőízületeit erősebben igénybe veheti. Enyhébb esetben a csípőízület körüli szalagok lazábbak, így fokozott hajlékonyság alakul ki.

Súlyosabb esetben a csípőízület folyamatosan kimozdul. A csípőficam saját magát is korrigálni képes néhány héttel a születés után, de célszerű hat hónapos korig ortopéd rögzítőkötés felrakása. Egyes esetekben helyreállító sebészi beavatkozás szükséges.

A kisbabákat az élet első heteiben vizsgálják az esetleges csípőficam meglétére. A kezelés idejében való elkezdése miatt a rendellenességet minél korábban ki kell szűrni.

A csípőficam tünetei és jelei

Az enyhébb esetekben nincsenek tünetek, de a súlyosabb csípőficam már a következő tünetekkel jár: 

  • a lábak hátsó felszínén aszimmetrikus bőrredők láthatók;
  • a ficamodott láb rövidebb.

Nagyobb gyermeken sántítás is kialakulhat, ha a veleszületett csípőficamot (diszpláziát) nem ismerik fel idejében.

Minél korábbi a felismerés, annál eredményesebb a kezelés. Késedelem esetén fiatalkori oszteoartritisz jöhet létre, és a csípőízület állandó veszélyben forog.  

A csipőficam kezelése

A csípőficam a csípőízületi szalagok gyengesége, súlyosabb esetben pedig a csípő-ízületi ízvápa rendellenessége. Ha az élet első heteiben magától nem rendeződik az eltérés, akkor létfontosságú, hogy az érintett combcsontfej pontos illeszkedését a csípőízületbe külsőleg oldjuk meg annak érdekében, hogy a csípő normálisan, fejlődhessen. Az ortopéd szakember terpeszbetétet, terpeszpelenka tartós viselését javasolja akár hathónapos korig.

Rutin csípőszűrés

Az ortopéd gyermekorvos minden újszülöttet megvizsgál az első két életnapon, majd hathetes és háromhónapos korában is. A csípőízület lazasága vagy ficamának gyanúja esetén azonnal szakorvosi kezelésre irányítják a kis beteget. Ultrahang is segíthet a diagnózis felállításában.