Vesekő

Normális esetben a szervezetből kiválasztott anyagok a vesén át a vizelettel ürülnek. Ha a vizelet túltelítődik káros végtermékekkel, ezek kikristályosodhatnak, és kőszerű képződményként lerakódnak a vesékben.

A vesekövek különböző méretűek lehetnek: a kisebbek a húgyvezetéken keresztül a vizelettel kiürülnek, a nagyobbak a vesében maradnak, de megakadhatnak a húgyvezetékben is, és erős fájdalmat okoznak. A statisztikák kimutatásai szerint a vesekövesek mintegy felénél 7 éven belül újabb kőképződés várható.

Vesekövek főleg fiatal- és középkorban fordulnak elő. A forró égövben élők kockázata nagyobb, ha kevés folyadékot fogyasztanak, és nem pótolják a nagyobb mértékű izzadás melletti veszteséget. Egyeseknél családi öröklődés is szerepet játszhat.

A vesekő tünetei

A kisebb kövek nem okoznak tüneteket. A nagyobb kövek jellemző, erős fájdalmat okozhatnak, ha beékelődnek a húgyvezetékbe, és az görcsös állapotba kerül. Ez az ún. vesekólika, amelynek tünetei:

  • intenzív fájdalom, amely a hát egyik oldalából indul, az ágyékba és a nemi szervekbe sugárzik; 
  • gyakori, fájdalmas vizelés;
  • vér a vizeletben; 
  • hányinger, hányás.

A vesekólika a kő távozása után gyorsan elmúlik. Áltlában egyszeri jelenség, de bizonyos embereken, akik hajlamosak vesekövességre, többször is előfordulhat, mind a vesekőképződés, mind a vesekőroham.

A diagnózis módja

A kikérdezés alapján az orvos már gyanakodhat a vesekőre. További vizsgálatokat rendelhet el: veseröntgent, intravénás urográfiát (festéses vizsgálatot) a kövek meglétének és helyének tisztázására. A kalciumsókból képződött vesekövek röntgenképen jól látszanak. Az oxalát, foszfát és urát eredetű kövek nem adnak jó rajzolatot.

A vizeletben keresik a másodlagos fertőzés nyomait, a vörösvértestek jelenlétét, és vizsgálják a vesefunkciót is.

A vesekövek kezelése

A vesekövek kezelése a méretüktől függ. 

Kisebb kövek esetén a pihenés, kellő mennyiségű folyadék és kevés fájdalomcsillapító is elegendő lehet: esetleg a kő magától távozik. Egyes kisebb kövek beékelődhetnek a húgyvezetékbe, ezeket cisztoszkópos vizsgálat során (magával az eszközzel) lehet eltávolítani. 

A nagyobb kövek több gondot okoznak. Spontán módon nem távoznak, és hajlamosabbak a beékelődésre. Az ún. kőzúzás (lithotripsia) módszerével lehet eltávolítani őket, amelynek során a köveket külső, nagy energiájú lökéshullámmal „zúzzák össze'', és a porrá tört kis darabkák már a vizelettel eltávoznak a későbbiekben. 

Bizonyos esetekben sebészi úton távolítják el a vesekövet, de ez ritkán és legvégső esetben fordul elő.

A vesekővek megelőzése

  • Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása (napi kb. 2-3 liter). 
  • Melegben és terhelés után több folyadékot kell fogyasztani. 
  • Bizonyos zöldségeket, pl. rebarbarát, spenótot, spárgát kerülni kell, mert ezeknek magas az oxaláttartalma. 
  • Konzultálni kell az orvosunkkal a magas kalcium-tartalmú élelmiszerek (tejtermékek, sajtok) vagy kalcium-tartalmú savkötők fogyasztásáról.