Visszértágulat

A kidudorodó, kanyargós, lilás véredényeket visszértágulatoknak hívják; ezek akkor jönnek létre, amikor a vért a szív felé átengedő vénabillentyűk rosszul működnek. Ilyenkor a vér visszaáramlik a vénákba, ott összegyűlik és pang. Ez kitágítja és deformálja a vénák vékony falát, különösen azokét, amelyek közel vannak a bőrfelszínhez, ezért az izmok kevésbé védik őket.

A láb hajlamos leginkább a visszértágulatra, mivel itt a legnagyobb a nyomás, amikor a vér — a gravitációval szemben —a szív felé pumpálódik.

Gyakori tünetek

A leggyakoribb tünetek: sajgás, fáradtság a végtagokban, bokaduzzanat. Néhány esetben a bőr barnáskék elszíneződése figyelhető meg a lábon; ennek az az oka, hogy a méreganyagok, amelyek a gyors véráram segítségével általában kiürülnek, most felhalmozódnak az oxigénnel rosszul ellátott alsó végtagokban.

Nagy a veszélye annak, hogy a rossz állapotban lévő láb — akár egy kis ütéstől is — elfekélyesedik.

A rossz vénabillentyű gyakran örökletes probléma, de kialakulhat olyan embereknél is, akik nagyon sokat állnak. Egyéb kiváltó tényezők még a terhesség és a súlytöbblet. A rendszeres séta és az optimális testsúly megállíthatja a visszerek kialakulását.

A probléma legegyszerűbb megoldása rugalmas egészségügyi harisnya viselése, ami meggátolja a visszértágulat kialakulását is. A gumiharisnya általában a boka tájékán a legszorosabb, a szára pedig lazább. A gumi nyomása — azáltal, hogy eltereli a vért a mélyvénákba, ahol a láb izomzata hatékonyabb áramlást biztosít a szív felé — megakadályozza a vér pangását a vénákban.

Visszér műtét

Az enyhébb tüneteket enyhíti a gumiharisnya, de az erős fájdalmat vagy az erek csúnya látványát nem szünteti meg.

Sok beteg igényli a visszerek műtéti eltávolítását. Az eljárás során — amit „stripping"-nek is neveznek — a bokánál ejtett bemetszésen keresztül egy hosszú katétert vezetnek be az érbe, majd a lágyéknál ejtett bemetszésnél a beteg vénával együtt kihúzzák.

A műtét előtt a sebész röntgennel vagy ultrahanggal megvizsgálja, hogy pontosan melyik vénával van probléma, megbizonyosodik arról, hogy a láb mélyvénái megbízhatóan működnek-e. Ez a kisebb műtét — amit sokszor ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel végeznek — általában igen eredményes, és teljes gyógyulást biztosít.

A harmadik kezelési mód során egy speciális oldatot injekcióznak a vénába, amely szklerotizálja annak falait. Ez az eljárás csak enyhébb eseteknél alkalmazható, de fennáll a veszélye annak, hogy a probléma kiújul.