Vitiligo

A vitiligo (primer bőrfestékhiány, festékhiány, foltos festékhiány) egy pigmenthiány okozta bőrbetegség, amely a bőr kifehéredését okozza a test egyes területein. Az érintetteknél általában 10-30 éves kor között jelennek meg az első tünetek.

A vitiligo okai

Autoimmun betegség

vitiligot sokan kozmetikai problémának gondolják, mivel az emberek külső megjelenését befolyásolják a bőrön megjelenő fehér foltok, amelyek eltérnek az alapvető bőrszíntől, a vitiligo azonban ennél sokkal több: orvosi probléma is egyben.

A vitiligo a legtöbb szakember szerint autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, ha a szervezet megtámadja a saját pigmenttermelését felelős sejtjeit, a melanocytákat, amelyek a bőr színezetéért, a barnulási képességünkért, a hajunk és szőrzetünk színéért felelősek.

Amikor a szervezet elkezdi pusztítani a pigmentsejteket, akkor a test bizonyos részein fehér foltok maradnak, mivel azok nem termelnek tovább barna színanyagot, melanint.

Ez gyakorlatilag olyan jelenség tehát, mintha a test adott részein albínó lenne a vitiligos beteg. Az albinizmus egyik formája is okoz foltos festékhiányhoz hasonló tüneteket, így ezt a megbetegedést is a vitiligot kiváltó okok közé sorolhatjuk.

Genetikai okok

A vitiligo pontos oka máig nem ismert, az azonban kiderült, hogy a betegség kialakulásáért 30 százalékban genetikai okok tehetőek felelőssé. Amennyiben valakinek valamelyik szülője szenved a betegséggtől, akkor ő maga is körülbelül 30 százalékos eséllyel lesz érintett.

Trauma, stressz

Tudósok megfigyelték, hogy a vitiligo gyakran jelentkezik hosszú távú idegi megterhelés hatására, illetve váratlan trauma után. Néhányan azt feltételezik, hogy az idegsejtek abnormális működésük során olyan anyagokat termelnek, amelyek hatására a pigmentsejtek pusztulásnak indulnak, de az elméletet a mai napig még nem sikerült bebizonyítani.

Napégés

Az Amerikai Bőrgyógyász Szövetség szakemberei szerint a napégés szintén kiválthatja a vitiligo tüneteit: a bőr szövetei roncsolódhatnak, helyi gyulladás alakulhat ki, amely a pigmentsejtek pusztulásához, illetve rendellenes működéséhez vezethet.

Egyéb okok

A vitiligo megjelenéséhez megszólalásig hasonlító tüneteket produkálhatnak például erős gyulladások, amelyek következtében a bőr adott területén szintén elpusztulnak a pigmentsejtek. Fehér foltokat a pikkelysömör plakkjai is hagyhatnak maguk után, de bizonyos anyajegyek (naevus depigmentosus) is nagyon hasonlíthatnak a vitiligora. Bizonyos kenőcsök és gyógyszerhatóanyagok (hidrokinon-, arzén- vagy higany-, esetleg peroxid-tartalmú szerek) szintén előidézhetnek fehér foltokat a bőrön. Egyes esetekben belgyógyászati problémákat is emlegetnek a vitiligo kiváltó okaként.

A vitiligo tünetei, megjelenése

Vitiligo esetén a bőr egyes területeken tejfehérré válik: a foltoknak kezdetben határozott körvonalai vannak, majd a folt a belseje felé fokozatosan fehéredik ki a bőr. A foltok változatos számban és kiterjedésben jelenhetnek meg, általában a napfénynek kitett területeken: a kézen, kézháton, a könyökön, térden, az arcon, a száj körül, illetve ritkább esetben a nemi szervek környékén, vagy a száj- és orrnyálkahártyán is. Kísérő tünetként jelentkezhet korai őszülés, a haj, a szempillák, a szemöldök, a szakáll és a bajusz kifakulása, illetve akár a retina színe is megváltozhat.

Gyulladásos vitiligo

A vitiligo gyulladásos fajtája esetében a fehér folt széle begyullad, emiatt kissé kiemelkedik és viszket is.

Komplikációk

A vitiligo következtében a beteg könnyen fájdalmas napégést szenvedhet, mivel a betegség által érintett területek fokozottan fényérzékenyek. A vitiligos betegeknél felléphetnek látási zavarok, illetve fokozott könnytermelés is jelentkezhet. A vitiligo következtében a betegek 12-38 százalékánál hallászavarok is kialakulnak, mivel a belső fülben is megtalálhatóak a pigment termelésért felelős sejtek, amelyek a vitiligo során pusztulásnak indulnak.

Az autoimmun háttér miatt a betegek 20-30%-ánál cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, vészes vérszegénység, Addison-kór, illetve gyulladásos bélbetegségek is előfordulnak, illetve autoimmun polyglandularis szindrómát is diagnosztizálhatnak a vitiligot kísérő betegségként.

A fehér foltok más emberekből undort válthatnak ki, így a vitiligos betegek gyakran szenvednek testképzavartól, illetve állandóan feszélyezettek, stresszelnek azon, hogy mit gondolnak róluk mások, így a depresszió is gyakori komplikációként jelenik meg.

A vitiligo típusai

A vitiligo három típusát tudjuk megkülönböztetni attól függően, hogy a foltok mekkora testfelületet borítanak és milyen a szimmetriájuk.

  • Fokális vitiligo: csak a test néhány pontján jelennek meg, kisebb kiterjedésű foltok jellemzik.
  • Szegmentális vitiligo: általában a test egyik oldalát érinti, a tünetek viszonylag fiatal korban jelentkeznek. A foltok 1gy-két évig nőnek, majd megáll a romlás.
  • Generalizált vitiligo: a teljes test kifehéredik, csak néhány helyen maradnak pigmentált foltok, amelyek gyakran szimmetrikusak.

A vitiligo diagnózisa

A bőrgyógyászok általában már az általános tünetek alapján képesek diagnosztizálni a vitiligot, de amennyiben ez mégsem egyértelmű, a differenciáldiagnózis felállítása során minden más betegséget kizárnak az orvosok, amelyek hasonló tünetekkel járnak. A vitiligo diagnózisa során gyakran kérdez az orvos a családi háttérről, mivel a vitiligo előfordulása a családban növeli a betegség kialakulásának esélyét. A korábban fennálló dermatitisz, illetve a pikkelysömör is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. A teljes diagnózis felállításához UV-vizsgálat, illetve biopszia is szükséges lehet. A vitiligot kísérő betegségek kizárása érdekében vérvételt is rendelhet az orvos.

A vitiligo kezelése

A vitiligo nem gyógyítható a tudomány mai állása szerint, a tüneteket azonban többféle módon kezelhetjük.

Hagyományos kezelési módok

A vitiligo nem fertőző betegség, így a hagyományos kezelés alatt a bőr pigmentációjának visszaállítását értjük. A kezelések hatékonysága minden esetben kétséges és Mayo Klinika álláspontja szerint sokféle mellékhatása is lehet. A kezelések hatása ráadádul lehet, hogy csak hónapok múltán jelentkezik, így a hatékonyság megállapítása meglehetősen nehézkes.

Alapozók, korrektorok, fényvédő krémek

Alapesetben, amikor a foltok nem terjednek és nincsenek feltűnő helyen, nincs szükség kezelésre, a napozás azonban ekkor is fokozott óvatosságot követel a vitiligos betegektől. A magas faktorszámú fényvédő krémek használata kifejezetten ajánlott, illetve a napozás alapvető szabályait is be kell tartani, ugyanúgy, mint a napallergia esetén. Amennyiben a foltok az arcon, vagy más feltűnő helyen jelentkeznek, korrektorral és alapozóval a bőrhibák ideiglenesen elfedhetőek. Forgalomban vannak már olyan vízálló kozmetikumok is, amelyeket kifejezetten vitiligos betegek számára fejlesztettek ki, ezek akár négy-öt napig is a bőrön maradnak, elfedve a fehér foltokat.

Kortikoszteroid krémek

Mindenképp érdemes bőrgyógyászhoz fordulni minél előbb, mivel a vitiligo a kezdeti stádiumban még jól reagálhat a helyi szteroidos kezelésre. Érdemes azonban észben tartani, hogy a kezelés nem mutat majd eredményeken pár napon belül, a javuláshoz akár hónapok is kellhetnek.

Immunmodulánsok: gyógyszerek az autoimmun betegségek ellen

A vitiligo kezelésére alkalmazott immunmodulánsok a pimecrolimus és a tacrolimus. Ezeket a szereket abban az esetben alkalmazzák, amikor a vitiligo még csak nagyon kis területre terjed ki és főleg a nyakon, vagy az arcon van jelen. Alapvető funkciójuk az, hogy gátolják az immunrendszert abban, hogy a saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az Amerikai Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) azonban arra hívta fel a figyelmet nemrégiben, hogy ezek a hatóanyagok hozzájárulhatnak limfómák és bőrrák kialakulásához is, így szedésüket csak abban az esetben ajánlják, ha a kezelés valóban hatékony.

Fényterápia

UV terápiával eredetileg az ekcémát kezelték, az utóbbi időben azonban már a vitiligo kezelésére is alkalmazzák ezt a módszert. A szájon át adható gyógyszerek és az UV-A kezelés segíthetnek visszaállítani a bőr pigmentációját. A terápia általában egy évig tart vitiligo esetén és heti három alkalommal van szükség a fénnyel való besugárzásra. A fényterápia azonban hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához, így ezt a kezelési módot csak nagyon indokolt esetben alkalmazzák.

Depigmentáció

Amennyiben a testen már több vitiligos folt van, mint egészséges bőrfelület, az orvos felajánlhatja a depigmentáció módszerét, amelynek során a még egészséges bőr pigmentsejtjeit pusztítják el, így a teljes bőrfelület fehéredését előidézve. Ez a beavatkozás azonban szintén nagyon kockázatos, mivel a terápia extrém napérzékenységet idéz elő. A kezelés ráadásul minimum kilenc hónapig tart és naponta, vagy naponta kétszer kell végezni és a végeredmény általában csak időleges, így a kúrát ismételni kell bizonyos időközönként.

Természetes kezelési módok

1. "Needling"- tűs mezoterápia

A mikrotűs mezoterápia, azaz a bőr kezelése apró tűszúrásokkal bíztató eredményekkel kecsegtet, az egyik vezető módszer a vitiligo kezelésében. A kezelés során a szakemberek aprócska tűkkel ellátott hengereket alkalmaznak, amelyek a bőrben csak minimális, célzott sérülést okoznak, amely új sejtek termelését ideézi elő. Ez a kezelés a kollagén és elasztin termelést is fokozza, így fiatalság megőrző hatást is tulajdonítanak neki, illetve sebhelyek eltüntetésére is gyakran alkalmazzák.

2. B12 és folsav

Egy svájci kutatás arra mutatott rá, hogy amennyiben a vitiligos betegek megfelelő mennyiségű B12-vitamint és folsavat juttattak be szervezetükbe, illetve elég napfény érte őket, a bőr az esetek több mint felében képes volt regenerálódni és a fehér foltok pár hónap alatt megszűntek a bőrön. A vitiligo a betegek 64 százalékánál nem terjedt tovább. A vitiligos betegek számára tehát fontos a megfelelő folsav és B12 bevitel, mivel ezek a depresszió megelőzésében is szerepet játszanak, amely a vitiligo kísérő tünete lehet.

3. Cink és réz

A vitiligos betegek gyakran szenvednek cinkhiányban. A cink hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, a rákos elfajulások megakadályozásához, a tápanyagok felszívódásához, illetve a szövetek, izmok és csontok normál regenerációjához is, így érthető, hogy hiányában testünk és immunredszerünk képtelen a normális a működésre. Cinket marhahússal, napraforgómag fogyasztásával, illetve lencse és tojássárgája bevitelével juttathatunk szervezetünkbe. A szakembereknek abban még nem sikerült megegyezniük, hogy a vitligo a rézhiány okozója, vagy a megbetegedés alakul ki a hiány következtében, az azonban biztos, hogy a vitiligos betegeknek oda kell figyelniük a megfelelő mennyiségű réz bevitelére, mivel ez segíthet e pigmentsejtek regenerációjában. A legtöbb réz a csalánban, a szárazbabban, a borsóban, a búzában, illetve a szilvában található.

4. Karotinoidok

A bőr egészségének megőrzéséhez szükség van a megfelelő mennyiségű antioxidáns (béta-karotin) bevitelére, ennek érdekében fogyasszunk sok répát, paradicsomot, káposztafélét, illetve édesburgonyát. Lutein és zeaxantin bevitelre, amiket szintén bejuttathatunk az előbb említett zöldségek fogyasztásával, a szemünk egészségének megőrzése érdekében van szükség.

5. C- és D-vitamin

A vitiligos betegek többsége a skorbut, vagyis a C-vitamin hiánytüneteit is mutatja. A C-vitaminra azonban szüksége van a szervezetnek, mivel ez a vitamin is szükséges a megfelelő csont-, izom- és ízületi egészség fenntartásához. A C-vitamin bevitel érdekében fogyasszunk sok friss gyümölcsöt és zöldséget, a paprika kifejezetten ajánlott. A citrusféléket azonban érdemes kerülni, mivel ezek csökkenthetik a repigmentáció sebességét. Az egészséges emberek a D-vitamint legnagyobb mennyiségben napozás során gyűjtik be, a vitiligos betegeknek erről azonban le kell mondania, mivel bőrük általában hiperérzékeny a napsugárzásra. Emiatt érdemes a megfelelő napi D-vitamin mennyiséget tabletta formájában bejuttatni a szervezetükbe.

6. Ginkgo biloba

A International Society for Complementary Medicine Research nevű magazinban publikált kutatás szerint a ginkgo kivonat hozzájárulhat a repigmentációhoz. A kutatás során a résztvevők 60 milligram ginkgo kivonatot kaptak naponta kétszer, 12 héten át. Az eredmények szerint a résztvevők 25 százalékánál javulás volt kimutatható, míg 30 százalékuknál bekövetkezett a repigmentáció. A ginkgo ráadásul a depresszió, az idegesség és a pánikrohamok kezelésében is hatékony segítség lehet.

7. Egyéb tanácsok

A vitiligohoz gyakran társítják a stresszt, mint kiváltó tényezőt, így a futás és jóga, illetve bármilyen más stresszlevezető tevékenység kifejezetten ajánlott a betegek számára. Az elasztikus, szoros ruhák viselése kerülendő a vitiligos betegek számára, mivel ezek gátolhatják a vér szabad áramlását, amely újabb fehér foltok megjelenését válthatja ki.

Helyes táplálkozás vitiligos betegek számára

Ételek, amelyek a irritációt okozhatnak: citrusfélék, hal, hús, paradicsom, savanyú uborka, szőlő, előre elkészített ételek, mesterséges édesítők, gyümölcslevek, alkohol. Minden olyan étel, amely puffadást, rosszullétet vagy bármilyen más, allergiás tünetet vált ki, a vitiligos betegek számára is kerülendő, mivel a bélirritáció és a túlérzékenységi reakciók gyorsíthatják a betegség lefolyását.

Ajánlott ételek: répa, füge, zöld színű zöldségek, torma, datolya, csicseriborsó, túró, élesztő, lencsefélék, mandula, keserű csokoládé, spárga, gomba...

A betegség kimenetele, gyógyulási esélyek

A betegség kimenetele szinte megjósolhatatlan: a tünetek romolhatnak és a foltok terjedhetnek, ami lehet lassú folyamat, de akár pár hónap alatt is eljuthat a betegség a generalizált fázisba, míg másoknál csak kisebb foltok jelennek meg és nem mutatkozik további terjedés. Egyes esetekben a bőr kezelés nélkül is visszanyeri pigmentáltságát. Érdekességek