A lenyűgöző erejű cserje - Ezek a kökény gógyító hatásai

2019. október 2. | Vissza

Kedveled a lokális, gyógyhatású növényeket, azonban még nem találtad meg a kedvenced? Az alábbi cikkben részletesen ismertetni fogjuk a kökény remek, egyedi, egészségre gyakorolt hatásait, és felhasználási módjait.

A lenyűgöző erejű cserje - Ezek a kökény gógyító hatásai

A kökény, mint gyógynövény

Ez a gyógynövény a rózsafélék családjához tartozik, azon belül pedig a szilvafélékhez. Minderre könnyedén lehet következtetni, hiszen termése kékes, lilás színű, mely nem nagyobb, mint egy üveg golyó.

Kevesen tudják, de a kökénynek rengeteg jótékony hatása van, így nem csak remek íze miatt érdemes használni. A kökény különböző részeit többek között a gasztronómiában, a gyógyászatban, valamint a fa iparban alkalmazzák előszeretettel.

A kökény gasztronómiában betöltött szerepe

Amellett, hogy a kökény tökéletes alapanyagául szolgál az egyes gyógyászati krémeknek, és egyéb készítményeknek, az íze miatt is rendkívül kedvelik.

A bogyójából isteni szószokat, valamint lekvárt készítenek, de manapság már az sem ritka, hogy gyümölcsbort állítanak elő a vállalkozó szelleműek. Ezeket első sorban vad húsok mellé szokták felszolgálni, hiszen ezeket tökéletesen kiegészíti a kökény savanykás íze.

Leveléből ízletes teát lehet készíteni, sőt, akár nyersen is fogyasztható.

A kökény jótékony hatásai

Azonkívül, hogy a kökényt rengetegen szeretik teaként, vagy esetleg magában fogyasztani a kissé fanyar, kesernyés íze miatt, remek hatással lehet a szervezetünkre.

Első sorban azok közé a gyógynövények közé sorolható, amelyek ideálisak a szív- és érrendszeri problémák kezelésére. Emellett zsírcsökkentő szernek számít, és rendelkezik egy enyhe vizelethajtó hatással. Ebből kifolyólag remek méregtelenítőnek számít és, ha ez nem lenne elég, még bőrünkre is jótékony hatással van.

Nagyon ritka esetekben, de idegnyugtatóként is szokták alkalmazni a kökényt.

A szív- és érrendszeri betegségek gyógyítója

A kökénynek rengeteg jótékony szerepe van, azonban mindenképpen a szívre gyakorolt hatása az elsődleges.

A növény óvja az ér falakat, és magukat az ereket, ezáltal kevesebb keringési probléma lép fel. Ezért felhasználása akkor is javasolt, ha nincsen semmilyen tünet, csupán hasonló betegség előfordult már a családban.

Aki nem szereti a kissé kesernyés ízét, annak érdemes tealevélként vásárolnia, és meleg italként fogyasztania.

A kökény, a fogyitabletták elsődleges alapanyaga!!!

Mivel a kökény egyaránt zsírcsökkentő, valamint vizelethajtó is egyben, így tökéletes alapanyagává vált a fogyasztó szereknek.

Ez főleg annak is köszönhető, hogy rengeteg C-vitamin található a bogyós növényben. Mindezek értelmében pedig remekül funkcionál méregtelenítés gyanánt. A természetes méregtelenítő pedig nagyon ritka, ezért érdemes megbecsülni.

A kökény bőrgyógyító hatásai

A kökényben azon vitaminok találhatóak meg nagy számban, amelyek a bőrünkért, valamint a hajunk egészségéért felelősek. Így akik ódzkodnak attól, hogy olyan készítményt használjanak, melynek nem ismerik pontos összetevőit, azoknak mindenképp érdemes kipróbálniuk.

Már pár hét után látványos eredményt érhetünk el vele: Ebben az esetben az a legjobb döntés, ha nyersen fogyasztjuk a bogyókat. A reggeli joghurtunkba, vagy müzlinkbe például tökéletesen illeni fog.

A kökény kérge, mint idegnyugtató

A túlzott stresszre gyakran írnak fel az orvosok természetes gyógynövényeket, vagy abból készült gyógyszereket. Ezeknek nem is kell túl sok idő, hogy kifejtsék hatásukat. A kökény kérge is remek segítség lehet a túlterhelt idegekre.

A reszelt kökény kérget bármelyik gyógynövényekkel foglalkozó boltban be lehet szerezni. Nincs más dolgunk vele, mint egy szűrőn keresztül teának lefőzni, és napi rendszerességgel fogyasztani.

A kökényben hemzsegnek a rákellenes anyagok

Az orvosok rámutattak, hogy a kökényben megtalálhatóak olyan anyagok, amelyek lényegében a rák kialakulását meggátolhatják.

A vizsgálatok során az is igaznak bizonyult, hogy a rendszeres kökény fogyasztók körében kevesebb eséllyel alakul ki rosszindulatú daganat. Így akinél már előfordult a családon belül rákos betegség, vagy esetleg már kigyógyult a kórból, annak érdemes kipróbálnia.

Bónusz: Hol őshonos, és hogyan termesszük a kökényt?

Főleg Európában őshonos, ezért lehet az, hogy Magyarországon az egyik olyan növény, amit szinte mindenki ismer. Érdekessége viszont, hogy még az afrikai területeken is remekül megél, és termésbe tud borulni.

A kökény termesztése: Mint azt a fentiekben említettük, a kökény szinte a legtöbb éghajlaton remekül érzi magát. Ez lehet hatással arra, hogy a termesztéséhez lényegében nincs szükség semmilyen kertészeti fondorlatosságra.

A növényről mindössze annyit kell tudni, hogy késő tavasszal kezd csak virágozni, és körülbelül őszre érleli be a termést.

Lényegében semmilyen ápolásra nem szorul, ezért fordul elő az, hogy mélységesen kedveli az erdős, gondozatlan, elvadult helyeket.